Futbolda Güç ve Performans (1)

0
59

Değerli okurlarım, geçenlerde, şehrimizin ‘Engelliler Derneğinden’ bir yönetici, teşekkür etmek için beni telefonla aramıştı. Tanımadığım o engelli yöneticinin iltifatlarını söylemeyeceğim ama şehrimiz engellileriyle ilgilenen tek yazar ve İskenderun Gazetesi olarak önemli konulara parmak bastığımızı, çok önemli yaklaşımlar içinde olduğunuzun altını çizerek belirttiler.

Bunları neden yazdığıma gelince; telefon eden engelli kardeşlerimizin hatırına bir dizi basketbol yazısı çıkarayım ve aynı zamanda değişiklik olsun diye düşündüm. Düşünce olarak güzelde, uygulama da fazla bir şey olduğunu söyleyemem.

Efendim, bugüne kadar sporun tüm branşlarıyla beraber, basketbol için de kalem oynatmıştım. Gerek duyduğumuz zaman yine aynı minval üzere devam ederiz. Şunu söylemeye çalışıyorum. Futbol o kadar dopdolu ki; futbol o kadar cazip ve de cazibeli ki; ondan kopmak zaten mümkün değil de, geçici olarak uzaklaşmak bile, kişinin kendini inkâr etmesi gibi bir şey adeta.

Bu sütunlarda yayımlanan spor makalelerimin büyük bölümü, amatör takımlarımızın hocalarının ricalarıdır. Onlar istedikten sonra biz seve-seve ayrıntılarına da girmek kaydı ile dileklerini yerine getiririz.

Futbol literatüründe, hiçbir kuralın ikinci planda kalması ve önemsiz kabul edilmesi söz konusu olamaz. Teçhizat bile kurallara uygun değilse, hakem müsabakayı başlatamaz. Burada, futbol denildiğinde, futbol dilinde, kasların bir dirence koyabilme ve kasılmasına güç ya da kuvvet denilmektedir. Bu tanım her şey için geçerlidir.

Örneğin, bir hamalın çuvalı sırtına alırken sarf ettiği performansa da güç ya da kuvvet denir. Örnekler çoğaltılabilir ama şu anda futboldaki güçten söz etmeye çalışıyoruz. Güç, futbolcuda bulunan adale liflerinin sayısı ve bu liflerin çapı ile doğru orantılıdır. Futbolcu da adale liflerinin fazla ve çapları büyükse, o oyuncuya “Güçlü futbolcu” denilebilir. Zaten biz de öyle diyoruz.

Fizyolojik kurallara göre, adale liflerinin sayıları değişmediğinden futbolcu çaplarının büyütülmesi için çalışmalıdır. Doğal olarak bunun da kendine has yöntemleri bulunmaktadır. Güç, sinir sisteminin uyarısıyla oluşur ve bunlarda üç gurupta toplanır. Yarınki sayımızda sunacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here