Futbola Yapılan Çirkinlikler (2)

0
70

Değerli okurlarım, ırkçı gösteriler ve bunu tetikleyenler, yıllarca önce de vardı. Nedense fazla ciddiye alınmadı. Şimdi ise tam bir baş ağrısı durumundalar. Nasıl mı? Futbolun beşiği olarak kabul ettiğimiz, nedense bu konuya fazla ağırlık vermeyen İngiltere’nin tutumuna bir göz atalım. Bakalım neler olmuş?

Holiganlardan söz etmek istiyorum. Yıllarca önce (1980’li yıllarda) bir tribünün iki üç sırasını bile doldurmayan marjinallerdi bunlar. Yaklaşık 20 yıl boyunca İngiliz Standardının tabiri caizse, altını üstüne getirdiler. Bunlara, holiganların evrim geçirmişleri gözüyle bakıldı. Bu Holiganların çirkin davranışları, öylesine çirkinleşti, öylesine boyut kazandı ki meşin yuvarlak, siyah derili (Afrikalı) birisinin ayağında olunca, takım farkı gözetmeden, ellerine ne geçerse sahaya fırlatıyorlardı. Önceleri bu yabancı madde muzla sınırlandırılmıştı.

Kısa süre sonra, muz yetersiz kalınca avuç dolusu fındık ya da fıstık yağdırmaya başlamışlardır. Burada ekonomik özgürlüğünde büyük etkisi olduğunu da hesaba katmak lazım… Geliştirmekte olan ülkelerde bile, sahaya muz ya da fındık fıstık atıldığı görülmüş müdür? İşte burada, Avrupa Futbolunun patronu UEFA ağırlığını koyamadı. Tarafgir, duygusal ve basiretsiz davrandı. Olayların boyut kazanmasına göz yumdu.

Konuya nasıl baktı? Bu olaylara “Folklorik Bir Protesto” veya Büyütülmemesi Gereken Bir Sosyal Rahatsızlık” olarak geçiştirmeye çalıştılar. En büyük yanlışı işte burada yaptılar. Birkaç yıl sonra da, bu tatsız çirkinlikler ve istenmeyen olaylar, tüm Avrupa statlarına yayıldı. UEFA’nın en ciddi baş ağrısı oldu.

Şu aşamada, İngiltere’den Rusya’ya kadar tüm Avrupa ülkelerini, tüm kentlerin statlarını, her hafta sonu patlamaya hazır bombaya dönüştüren ırkçı gösterilerden söz ediyorum. Bunu hiç kimse hafife almamalı. İnsanların çok derin mezralara gömüldüğünü inandığı aşırı sağcı hatta onunda ötesinde akımların hortladığı mekânlardan söz ediyorum. Medeniyim diye övünen ülkelerin yanlışlarından söz ediyorum. Bunun önüne geçebilmek için, korkutucu ve caydırıcı yasaların gerektiğini samimi olarak belirtmek isterim.

Mutlu olun, mutlu alın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here