Futbol Oynamış Devrimciler (4)

0
54

Değerli okurlarım, 25 Ağustos 2012 günü hakkın rahmetine kavuşan “Çizgi Metin Kurt’tan” ve futbolculuk yaşamından söz etmeye çalışırken, bir ama demiştim ya. Unutmadan açıklayarak devam etmek istiyorum. Tarih yazmak tabi ki müstesna bir iştir, herkesin de becerebileceğini söylememiz de yanlış olur. Bu kulübümüz tarih yazmış ama bir dakika içinde iki gol yiyerek, bu felaketi yaşamakta tarihe konu olmanın bir başka yoludur.

Spor kulüplerimiz, işler iyi giderken oyuncularına toz kondurmaz, göklere çıkarırken, biraz tökezleyince, birazcık ete dokununca kaptanını bile yer ile yeksen eden, kurda kuşa yem olarak atanları da tarih yazacaktır şüpheniz olmasın.

Brütüs ya da Sezar… Brütüs, Sezar’ın üvey oğludur ya, kendisini arkadan hançerleyen de odur. Şimdi Sezar’ın Brütüs’ü araması, yani Sezar gibi davranmak devlet hazinesini kişiselleştiren Sezar’ı ne denli haklı çıkarabilir ki? Ülkesine yaptığı hizmetlerden çok (su depoları, suyolları vs.) Biz O’nu Kleopatra’ya aşırı derecede tutkusu ile biliriz. Tarih bunları da yazar eminim.

Dünya’nın fanileri olan bizler, ne yaparsak yapalım, Sporu Zirveye de Taşısak her gün Tarih Bile Yazsak, eğer düşüncemizle icraatımız ters düşüyorsa, “Kardeşliğimiz ve beraberliğimiz” klişe sözlerini sık-sık ve topyekûn söylüyorsak, tarih bunları da yazar ve sonuç çıkarmayı bize bırakır.

Hatta Engizisyon çıkışı “Ne yapabilirdim ki, dünya yine de dönüyor” diyerek doğrular uğruna hayatını feda etmekten çekinmeyen Galileo’yu da yazıyor tarih. Başına düşen elma sayesinde yer çekimini akıl eden Newton’u da… On milyon kişiyi öldüren (ya da öldürten) Adolf da, on milyon kişi için kendini öldürten İndra’da tarihte eşit miktarda yer tutar. Nedense iki önemli olay, ders kitaplarında küçücük bir paragraftır. Eminim tarih ayrıntıya girecektir.

Musalla taşında yatan cenaze için imam sorduğunda “İyi Bilirdik” diyoruz ya, tarih öyle söylemez. Tarih Azrail’in değişik biçimdir. Hiçbir şeyi unutmaz…

İşte zaman-zaman söylüyorum ya futbol sadece topu tekmelemek değildir. Futbol Bir Edebiyattır, Futbol Bir Fiziktir, Matematiktir. Futbol Bir Sanattır, Futbol En Önemli Bir Meslek Dalıdır. Futbol İnsanı Mest eden Bir Görüntüdür. Futbol Din Gibidir, Futbol İçin Cehenneme Bile Gidilir. Futbol Oynamış Devrimciler Vardır, Futbol oynamış Camuslar, Marzumanlar bulunmaktadır.

Demek ki, her topu tekmeleyene futbolcu dememiz yanlış olur. Ender de olsa gıpta edebileceğimiz kişiler bulunmaktadır bu arenada. Yarın ayrıntıya gireceğim.

Mutlu olsa, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here