Futbol Nereye Gidiyor (3)

0
45

Değerli okurlarım, futbol dünlerde, itiş-kakış, sistem taktik hak getire bir spor dalı idi. Evet, o zaman sporun bir dalı idi. Şimdi sektör konumunda ama bu nasıl oldu, nasıl gelişti, daha sonraki makalelerimde sizlere sunacağım.

Yaşlı dünyamızda, neredeyse insanların tamamında heyecanlar yaratan futbol, bir boğuşma ayininden, bugünkü yüksek teknik düzeyine gelmiştir. Ancak, tüm insanları sanırım asıl etkileyen, futbolun cibiliyetindeki, kökenindeki bu boğuşma ve mücadele ruhu olmalıdır. Boğuşma ve mücadele ruhu, belki de futbolu futbol yapmıştır.

“FUTBOL NEREYE GİDİYOR” diye endişelerimizi ortaya koymaya çalışıyoruz ama onun kalitesini zafiyete uğratmıştır. O kadar! Futbolda zaman-zaman kalite düşüklüğü olsa bile, bir yaşam biçimi, bir yaşam gerçeğidir.

İtiş kalkıştan, sistemli, kurallı bir konuma gelmişse, her geçen gün yükselerek değer kazanmalıdır. İnsanların futbola yapacağı en önemli yaklaşım bana göre bu olmalıdır. Futbol için, “BİR YAŞAM GERÇEĞİ” demiştim ya “Yaşamın gerçekleriyle her an yüzleşme” durumumuz, aynadaki görüntünün anlam ve değerleriyle yüzleşme biçiminde karşımıza çıkar.

İstemezsek bile, aynadaki görüntüler, yansımalar arasında kendimize ait olanla buluşmamız, saniye bile sektirmeden randevulaşmamız demektir. Futbol adına yapılan yanlışları unutmadan, bulma, buluşma, kavuşma, keşfetme, kendi gerçeğiyle yüzleşme duyguların, olguların insana ait saf (!) onu özgür kılan gerçeğiyle buluşmalarıdır.

Futbol oyunu bir sergi mekânıdır. Sergiye konulan her şey ve eserler, futbolun kuralları gibidir. Gerçektir emek vardır. Futbolun da yaşamın da gerçeğini kanıtlayan ve ölümsüzleştiren bunlar değil midir?

Futbol bir sanattır ve bu sanatın yarattığı atmosfer içinde, estetik, özgün değerlerinin yansımaları yaşama dinamizm kazandırırken, gündelik yaşama kilitlenmiş insanların monotonluğunu alır götürür. Çünkü aynaya dostça, samimi olarak bakıldığında, kaçınılmaz gerçekler görülür, gözükür.

Örneğin, futbolun simsarlarının istemeseler de yaptıkları çirkinlikler aynada yansır. Silinmeyecek ve unutulmayacak bir görüntü oluşturur. Görüntüye el konulamaz, sansür yapılamaz, öyle bir güç düşülemez, şimdiye kadar böyle bir irade oluşmamıştır.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here