Futbol Nedir? (1)

0
96

Değerli okurlarım, gördüğünüz gibi, çok basit bir soru soruluyor ve biz de buna cevap bulmaya çalışacağız ama “Evet-Hayır” gibi kısacık cevaplar olmayacak mutlaka. Verilecek cevaplar noktalandıktan sonra, okurlar tarafından bazı ifadeler de gündem oluşturacaktır.

“Biz futbolu sadece ayakla oynanan bir spor olarak biliyorduk. Demek ki futbol, allame-i cihanmış” şeklinde ki düşünceler ağırlık kazanacaktır. Bu makaleye başladığımda, 12 dev adam, Dünya Basketbol Şampiyonasında Yunanistan’ı yenerek önemli bir galibiyet elde etmişlerdi. Şu anda yenilgisiz grup lideri olarak yolları açık olsun diyoruz ve üç müsabakada gösterdikleri yüksek performans ilerisi için, özellikle bu şampiyonada çok şeyler vaat etmektedir.

Tekrar konumuza dönelim. Bundan önceki makalemde “Hakem deyip geçemeyiz” demiştim. Yani öyle bir başlık atmıştım. Başlık önceden tasarlanırsa makaleye yol gösterir ama alt yapın iyiyse, kim tutar seni. Hakemler konusunu işlerken, o kadar çok hakem dostum varmış ki, öylesine yoğun anılarım bulunuyormuş ki, inanın, anılarımdan birini bile sizlere sunamadan yazıyı noktalamak zorunda kaldım. Hakemlik müessesesi suçlamaya açık bir kurum olduğundan ve daima da gündem oluşturduğundan, muhtemelen futbolda ikinci yarılar başladığında, değişik başlık altında hakemlerle ilgili bir makale sunacağımı şimdiden söyleyebilirim.

“Evet, futbol nedir?” diyoruz. Sadece, bir ayak oyunu mu? Tepükleme midir? (Atalarımız böyle söylermiş) bir sanat mıdır? Ulaşılması zor olan bir bilim alanı mıdır? Bir meslek dalı mıdır? Bir edebiyat ve kültür müdür? Başlı başına bir şiir midir? Fizik kurallarının ihlali midir? Ekonomilerin muhtaç olduğu bir güvence midir? Yoksa barışın ve kardeşliğin simgesi midir? Zengin sporu mudur? Fakir sporu mudur? Futbolu sevmeyenler var mıdır? Futbolu sevenler ne yapar?

Efendim, futbolla ilgili bu soruları çoğaltmak pekâlâ mümkün de, tatmin edici cevaplar vermek için, biraz değil, çok derinlere inmek gerekir. Bu nedenlerle, okuduğunuz bu makale, beni öylesine heyecanlandırdı ki, yazmaya ilk kez başlamışım gibi heyecan duyuyorum. Beni anlayabilirseniz mutlu olurum…

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here