Futbol Futbolcularla Güzeldir (1)

0
47

Değerli okurlarım, bir sanatkar aynı zamanda sanatını seviyor ve yaptığı işe de özen gösteriyorsa, yaptığı işi öncelikle kendisi beğenecektir ve de bilindiği gibi, kendisi beğendikten sonra herkes mutlaka beğenecektir. Tecrübelerle sabittir, kesindir. Çünkü o uğraşta estetik vardır, güzellik ve alabildiğine bir emeğin ürünüdür. Şimdilerde yapılan ve yapılmakta olan binalar, gökdelenler ya da villalar sizi yanıltmasın. Onlarda da estetik ve güzellik bulunmakta, hem de fazlasıyla. Ondaki estetik, güzellik kalıcı, devamlılık arz ediyor.

Küçük bir sarsıntıyla yerle bir olan, can ve mal kaybına neden olan bu olayda suçlu; ne mimardır, nede ustalardır. Tek Suçlu Müteahhittir? Malzemeyi verirken ısrarla “ Bunları kullanacaksınız” diyor. Kimler ilgileniyorsa, görevlerini kötüye kullanırlarsa, zaten fay hattı üzerinde bulunan ülkemizde gözyaşı eksik olmaz. Haksız kazanç uğruna, estetik ve güzellikler yarattıklarını sananlar ve zaman-zaman facialara neden olanlar, bunun ceremesini bir türlü ödeyemiyorlar. Sanırım sırtlarını sağlam bir yere dayamışlardır. Bana öyle geliyor.

Estetik, zarafet, güzellik diyoruz ya bir zamanlar kadın berberleriyle alay ederlerdi. Şimdi her köşe başında kadın berberi var ve hepsi de dört köşe. Dünyanın işine bakın. Peki,  futbolda zarafet, estetik, güzellik var mıdır? Varsa, bu olgu nasıl anlaşılır? Kolektif sporlar içinde şüphesiz en sert olanı, en acımasız olduğunu, şanın, şöhretin ve de paranın savrulduğu, yeşil zeminin kahramanları ya da gladyatörleri.

Oyun içinde sadece elinizle dokunamazsınız meşin yuvarlağa. Onun dışında poponuzla bile müdahale etseniz sorun yok. Tekmelerin havada uçtuğu, bireysel çarpmaların kol gezdiği, deparların, düşüp kalkmaların sıradan işler sayıldığı futbol… Estetik, güzellik, temaşa, futbolun vazgeçilmezidir, gerçeğidir. Sık-sık söylediğim gibi, sadece topu tekmelemek futbol oynamak değildir. Bu sporu bizlere miras olarak bırakanlar, tüm güzellikleri bu sporun bir yerlerine sıkıştırmışlardır. İyi ki de öyle yapmışlar.

Futbol yapısıyla, yüksek temaşa zevkiyle ve bir sanat dalı oluşuyla kendini ortaya koymuştur.  İnsanlardan sadece kendisine saygılı olmalarını istemiştir. Bizler de ona gereken saygıyı, şike, doping, tribün olaylarıyla gösteriyoruz çok şükür. Futbolu, futbolcuyum diyenler icra eder, sporseverler de bu ayak oyununun daha da güzel olmasını, saygı ve centilmenlik mefhumunun unutulmamasını, maç sonunda tüm oyuncuları birbirlerini kutlamalarını istiyorlar ve bekliyorlar.

Yöneticileri söylemeye gerek var mı bilmiyorum. Onlar başlı başına alem. “Maçı alalım da, nasıl alırsak alalım…” Bu zihniyet futbola hakim olduğu sürece olumlu tek adım atılamaz. Bu makaleye başladığımda Milli takımımız Macarlarla oynuyorlardı. Bildiğiniz gibi, rakibimizle 1-1 berabere kalarak büyük başarı kazanmıştık. Milli takımımız neden başarılı olamıyor? Bunu hiç düşündünüz mü?

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here