Futbol Büyürken Kirleniyor (3)

0
75

Değerli okurlarım, “Futbol büyürken kirleniyor” diyoruz ya. Yerel sporumuzda ya da futbolumuzda şimdilik böylesine olumsuz bir yaklaşım olduğunu söyleyemeyiz. Ancak, genel bir perspektif içinde konuyu ele aldığımızda, şu gerçekler ve şu sorular gündem oluşturuyor. Neden Kirleniyor? Niçin Kirleniyor?

Efendim, daha önce de söylediğim gibi futbolu sadece, meşin yuvarlağı şutlamak olarak ya da estetik bir çalım atmak gibi kabul edecek olursak yanılgıya düşeriz, yanılırız. Bunun, Mali Şeffaflığı vardır. Bunun Bir Hastalığı (Oligarşi) vardır. Alt Yapısı Söz Konusudur. Yönetim Kalitesi gündem oluşturur. Taraftar Hassasiyeti bulunmaktadır ve de Transfer Politikası… Bu saydıklarımı alt alta koyup topladığımız zaman da, bir spor kulübünün yarınlarıyla birlikte, neler yapması gerektiği ortaya çıkar. Bunlar hafife alınacak konular değildir. Birinin eksikliği başarıya gölge düşürür.

Futbol, bir spor dalı değil, önemli bir sektör konumundadır. Bunun arkasında başka şeyler olduğunu düşünmeliyiz. Öyle bir sektör ki dijital yayıncılık, tekstil, gençlerimizin futbola olan yatkınlığını ve de turizm sektörünün hareketlenmesini de sağlıyor. Bir meslek ve pırıl-pırıl bir sanat dalı oluşuyla ülkelerin ekonomisine ışık tutan çok önemli bir hadisedir.

Futbol için endüstri demiştim hatırlayacaksınız… Futbol endüstri olmaya endüstri de, diğer endüstriyel faaliyetlerden oldukça farklı. Örneğin, mikro iktisatta, şirket kendine gelir sağlayacak, karı maksimize edecek yolları arar, bulur ya da bulmaz. Futbol öyle değil. Taraftarla Olan İlişkisi, Siyasete Yakınlığı, Toplum Nezdinde Mevki Kazanma…

Böylesine reel ekonomiyle direkt ilgisi olmayan konuları da içeriyor bu sektör. Bu nedenlerle futbola sporun bir dalıdır demeyi ve böyle algılamayı tamamen yanlış buluyoruz.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here