Futbol Bir Sanattır (4)

0
38

Değerli okurlarım, kim ne derse desin, kimler ne düşünürse düşünsün, kim ne yazarsa yazsın. Öyle bir gerçek var ki, bu gerçeği yerinden koparmak değil, kımıldatmak bile hiç kimsenin haddi değil, zaten yüreği de yetmez.

Biraz büyük konuştuk ya dilerseniz açıklayalım. Özellikle ben, futbola yıllardan beri sporun bir dalı demiyorum. Ona yanlış yaptığımı ve hatta hakaret olacağını düşünüyorum. Neden mi? Uzun yılları kapsayan meslek hayatımda, futbolun sporu yönlendiren bir kılavuz olduğunu, bir marşandiz, bir lokomotif olduğunu yazıp durdum. Dudak bükenler oldu uzun (48-50 yıl) yıllar önce.

O dönemlerde yine yobazlar vardı ama onlarla fazla ilgilenmiyordum. O zamanlarda da hazırladığım sanat ve kültür sayfalarımda, gönül köşemden sütunlarını düşünmemiştim. Gazetemiz İskenderun’da sizlere sunduğum gönül köşemden sütunlarında, onlara hitap ederken, biraz da iltifat ediyorum. Mesajların yerine ulaştığını biliyorum. Bana öyle yan-yan bakıyorlar ki, burada ifade edebilmem mümkün değil.

Efendim, biz diyoruz ki;

Futbol kadar taraftarı olan bir spor var mı? Futbol kadar kapitale sahip başka bir spor var mı? Futbol kadar tesislere sahip başka bir spor var mı? Futbol kadar yüksek temaşaya sahip başka bir spor var mı? Futbol kadar estetik bir spor var mı? Futbol gibi meslek olmuş başka bir spor var mı? Futbol kadar kondisyon gerektiren başka bir spor var mı? Futbol kadar motivasyon gerektiren başka bir spor var mı? Futbol kadar anarşiye ve şiddete açık başka bir spor var mı?

Fazla uzatmaya hiç de gerek yok. Bu sorulara verilecek cevap, kesinlikle “HAYIR”olacaktır. Bu sorulara verilecek cevap dünlerde de Hayır idi, bugünlerde de Hayır, Yarınlarda da Hayır olacaktır. Bunun başka türlü izahı da yoktur, olamaz da…

Şüphesiz, dünyada spor dalları arasında (Futbol artık bir spor dalı değildir, bir sektör konumundadır) en çok, daha da açıkçası limit seviyede, futbol izleniyor.Çocukluğumun beri bu hiç değişmedi, hep böyle oldu ve böyle kaldı. Doğal olarak, bir sporun bu kadar fanatiği olunca; bu sporda şiddet de olacaktır, bu sporda terör ve de bazı sıkıntılar da baş gösterecektir.

İşte bu hayati konularda, dünyanın belli başlı firmaları, futbolun bir şiddet değil, belli başlı bir sanat olduğunu kanıtlamak için dünya genelinde bir proje başlattılar. Çeşitli dallarda çalışmalar yapan kalifiye sanatçılar, ortaya koydukları, projelerle futbolun gerçekten izlenecek bir spor olduğunu ve şiddete yer verilmemesi gerektiğini vurgulamaya çalışıyorlar. Ayrıntıları yarın.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here