Futbol Bir İbadettir (1)

0
46

Değerli okurlarım, bazı okurlarımın önerilerinden, dileklerinden feyz alarak yola çıktığımı ve onların bu yaklaşımının yoluma ışık tuttuğunu hiç gocunmadan, arada bir söylüyorum. Bu tamamen gerçek olmakla birlikte okurlarımla güzel bir iletişim içinde olduğumu da samimi olarak belirtmeliyim.

Bu başlığı ikinci kez kullanıyorum. Biraz da mecbur kaldım da ondan. Futbol namaz kılmaktır, futbol oruç tutmaktır diyemezdim. İbadet kavramını, biat etmek, saygı duymak anlamında söylüyorum. Güzel sözleri telaffuz etmek bir sanatsa o sözleri huşu ile dinleyip pay çıkarmak da mutluluk verici bir hadisedir.

Futbolun bize verdiklerini şöyle bir an düşünecek olursak, önünde biat edilecek bir spor olduğunu görürüz. Onun için futbol bir ibadettir diyoruz. Sanırım bu konuda sorular soran okullarımızın da duymak istediği bunlar olmalı. Bu sporu icat edenler, bana göre cennetin en güzel yerinde olmalılar. Dünya insanın peşinden koşturan, onları mutlu eden, şan, şöhret ve servet dağıtan bu uğraşın temelini atanların yeri Cehennem olamaz ya! Kasımpaşalı da futbol oynamış acaba yırtabilir mi?

Efendim Uzakdoğu, Asya, Orta Doğu, Avrupa ve özellikle Mısır gibi eski kültürlerin yaşandığı ülkelerde ve yapılan kazılarda, bir yuvarlak cisim ve de arkasında bir sürü insan görünen resimler ortaya çıkmıştır. Amerika Kıtası keşfedilmeden asırlar önce oranın yerli halkı olan zencilerin bu sporu yaptıkları ve hem de iki takım halinde futbol oynadıkları da yapılan kazalardan sonra anlaşılmıştır.

Yani şu ifadeleri kullanırsak hiç de yanlış olmaz. Futbol, günümüzde tam kıvamını bulmuştur ama çıkış yeri, tarihi, önce nerede oynandığı konusunda varsayımların dışında kesin bir şey söylenemiyor. Yine de Futbol ilk kez orada oynanmamış olsa bile İngilizlerin hakkını teslim etmek gerekiyor. Günümüz futbolunun kuralları, onların çabaları sonucu oluşmuş, buna paralel olarak genelde en iyi futbol da orada oynanıyor.

Fazla değil biraz geriye döndüğümüzde çok ilginç olaylara da tanık olmaktayız, Futbol adına! Bu spora gavur icadı diyenlerin kulakları çınlasın! Bir ülkenin milli takımının galip gelmesi, muhtemel bir ihtilali önlüyor, olası bir savaşı unutturuyor. Nasıl olur demeyin, futbolun karizması her şeye muktedir. Bunu örümcekli kafalara da anlatmak lazım ama nasıl?

Futboldan söz ederken onun muhtemel şiddetinden, teröründen de söz etmeden geçemiyoruz. Doğal olarak başka statlarda yaşanan müessif olaylar hepimizi üzüyor da şehrimizde bu tür olaylara tanık olmadığımız için kendimizi şanslı saymamız gerekiyor. Ancak yerel takımlarımızdan birisinin, günün birinde Süper Ligi bilmem de 1. Lig’e terfi etmesi halinde çok şeylerin kısa sürede değişmesi gerekecektir. Stadın konumunu, seyirci kapasitesi ve fanatikler de gündeme gelecektir. Nasıl bir ortam oluşur, neler yapmamız gerekecek bunları da yarınki sayımızda ayrıntılı biçimde anlatacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here