‘Fırat Kalkanı’ Harekâtının İkinci Günü

0
162

cerablus harekatı4TSK’nin Cerablus’a düzenlediği Fırat Kalkanı Operasyonun ikinci gününde sabah saatlerinde Türk tankları sınırı geçerek Cerablus’a doğru ilerledi. Tanklara iş makinelerinin de eşlik ettiği görülürken, Karkamış ile Cerablus arasında IŞİD’in döşediği mayınların imhası sırasında meydana gelen patlama paniğe neden oldu. Ayrıca, Fırat Kalkanı Operasyonunu yöneten Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı da Cerablus’a geçti.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin önceki gün sabaha karşı Suriye’de başlattığı ‘Fırat Kalkanı’ harekâtı ikinci günde de devam ederken, dün sabah Cerablus bölgesine tank sevkıyatı yapıldı. IŞİD’in elinde bulunan Cerablus’a, topçu atışı ve hava bombardımanı ile başlayan ‘Fırat Kalkanı’ harekâtında, öğleye doğru da sınırı geçen tank birliklerinin korumasında Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) askerleri kente girmiş ve akşam saatlerinde kentin tüm kontrolünü ele geçirmişti.

TSK’nın Suriye’nin Cerablus kentine yapılan operasyonu yöneten Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı da Fırat Kalkanı operasyonuna katılan muhalif komutanlarla görüşmek üzere Cerablus’a geçti. Gazeteci Cem Özdel, Zekai Paşanın öğle saatlerinde Cerablus’a geldiğini, burada öncelikle muhaliflerle selamlaştığını kaydetti. Zekai Aksakallı, daha sonra muhalif liderlerle bir toplantı gerçekleştirdi.

cerablus harekatı5

IŞİD Bayrağı İndirildi…

TSK’nın başlattığı Fırat Kalkanı harekâtı ile sınırı geçen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri, ilçe merkezinde kontrolü sağladıktan sonra ilk olarak Cerablus Sınır Kapısı’nda, Türk Bayrağı’na 30 metre mesafede asılı olan IŞİD bayrağını bulunduğu direkten indirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’ye yönelik askeri harekâtının ardından Cerablus’a girerek denetimi ele geçiren Özgür Suriye Ordusu mensuplarının ilk icraatı, 2 yılı aşkın süredir sınırda Türkiye bayrağına 30 metre mesafede dalgalanan terör örgütü IŞİD’in bayrağını indirmek oldu.

Patlamalar Tedirgin Etti…

Öte yandan, Cerablus ile Karkamış arasındaki bölgede dün saat 11.35 sıralarında patlama meydana geldi. Tedirginliğe neden olan patlamanın bir süre sonra Fırat Kalkanı harekâtı kapsamında ÖSO’nun ele geçirdiği Cerablus’ta, IŞİD militanları tarafından daha önce Türkiye sınırına yakın noktaya döşenen mayın ve el yapımı patlayıcıların zırhlı birlikler tarafından kontrollü şekilde imha edilmesinden kaynaklandığı anlaşıldı. Birliklerin, alanda tespit ettikleri mayın ve patlayıcıları imhayı sürdüreceği kaydedildi.

cerablus harekatı6

Harekât Dengeleri Değiştirdi…

Fırat Kalkanı Harekâtı; Suriye satrancında dengeleri değiştiren bir hamle oldu. Harekât başarıya ulaşırsa; 1-IŞİD, Menbiç’ten sonra kritik bir mevziyi daha kaybedecek. 2-PYD, Türkiye’nin Fırat’ın batısına geçme konusundaki kırmızıçizgisini fiilen kabullenmek zorunda kalacak. 3-Güvenlikli bölgeye dönüşebileceğinden Türkiye için kritik öneme sahip koridorda ÖSO’ya kapı aralanacak. 4-Siyasi çözüm masasında Türkiye’nin ve ÖSO’nun eli güçlenecek. Cerablus Türkiye için neden önemli? Dörde bölünmüş Suriye haritasında Türkiye açısından en kritik ve stratejik bölge, sınırının hemen güneyindeki koridordu. Kastedilen, Türkiye’ye paralel Cerablus’tan başlayıp Azez’e uzanan, kimi yerde 45, kimi yerde 30 km genişliğinde bir koridor. Burası hali hazırda IŞİD tarafından kontrol ediliyor. Ankara’daki yetkililere göre, bu koridorun Türkiye ya da Türkiye ile müttefik bir grup tarafından kontrol edilmesi, sınır güvenliği açısından avantaj sağlayacak.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here