Fırat; “Altın ‘Merkez Bankaları’ Öncesi Kazancını Sürdüremedi”

0
94

uğur fırat-piyasa2İskenderun Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Uğur Fırat, haftalık piyasa değerlendirmesini yaptı.

Altının, Japonya Merkez Bankası ve Fed toplantıları öncesi yükseldikten sonra geri çekildiğini kaydeden Fırat; “Altın, Japonya Merkez Bankası (BOJ) ve Fed’in bu haftaki toplantıları öncesi, Cuma günkü satış dalgasının ardından yükseldi. Ancak metal bu kazancını koruyamadı. Spot altın yüzde 0.5 kadar yükselerek ons başına 1,255.03 dolara kadar çıktıktan sonra, TSİ 05:45’te 1,252.90 dolar seviyesine indi. Metal Cuma günü, yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin ekonomik teşvik tedbirlerini yeniden değerlendirmesinin ardından hisse senetleri ve diğer riskli varlıklarda görülen yükselişin etkisi ile yüzde 1.8 geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Pazartesi günü yüzde 1’in üzerinde bir yükseliş gerçekleştirirken, ABD doları kaybını dördüncü güne taşıdı ve altını diğer para birimi cinsinden ucuzlatarak metale yönelik talebin artmasına neden oldu. Altın bu yıl, volatil hisse senedi piyasaları ortamında, güvenli liman niteliğindeki varlıklara gelen talebin etkisiyle yüzde 18 sıçradı. Yatırımcılar dikkatlerini merkez bankalarından gelecek işaretlere çevirmiş durumda.

Ocak ayında negatif faiz uygulamasına geçerek piyasaları şaşırtan BOJ iki gün sürecek toplantısına Pazartesi günü başlarken, Fed’in toplantısı ise 15-16 Mart’ta gerçekleştirilecek. Vadeli piyasalar, Fed’in bu ayki toplantısında faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 4 olarak görüyor. Haziran ayında ise olasılık yazı-tura atışı kadar… Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here