EXPO 2021 İçin Resmi İmzalar Atıldı

0
113

Hatay’ın tarihine altın harflerle yazılacak ve şehre çok büyük artı değerler kazandıracak olan “EXPO 2021 Hatay” için resmi imzalar atıldı. Başvuru sürecinden itibaren kentte büyük heyecan uyandıran ve şehrin tüm dinamiklerini bir araya getiren EXPO 2021 resmen Hatay’da.

HBB tarihi binasında gerçekleştirilen imza törenine HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden, HBB Başkan Danışmanı Ömer Faruk Çelebi, AIPH(Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Bernard Oosterom, AIPH Genel Sekreteri Tim Briercliffe,  AIPH Pazarlama ve Tanıtım Başkanı Kevin Chung, AIPH Süs Bitkileri ve Mamuller İhracatçılar Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu’nun yanı sıra STK temsilcileri ve oda başkanları katılım gösterdi.

Başkan Savaş imza töreninde gerçekleştirdiği konuşmada; “Geçen yıldan bu yana geçen süre zarfında EXPO 2021’in şehrimizde gerçekleştirmek amacıyla 2 sunum yaptık. Son sunumumuzun ardından EXPO 2021’in Hatay’da gerçekleştirilmesine karar verildi. Bugün misafirlerimizle birlikte Sayın Valimizin yanındaydık ve onun da desteğini aldık. Altı yıldır savaşın gölgesinde yaşayan bir şehir olarak psikolojik ve sosyolojik yönden olumsuz etkilendik. Savaş sonuçlandıktan sonra yalnızca Hatay’ın değil savaştan etkilenen herkesin moral ve motivasyona ihtiyacı var. Yüzyıllardır 23 medeniyetin 13’üne ev sahipliği yapmış bir şehir olarak. Museviliğin, Hristiyanlığın ve İslamiyetin Anadolu’daki ilk ibadet yeri olan ve bu dinlere mensup kişilerin sevgi, barış, huzur ve kardeşçe yaşadığı bir şehirde bu büyük organizasyonun yapılması hem bize hem de çevre ülkelere umut ışığı olacaktır.

Bu organizasyon insanlar arasındaki kardeşliğin pekişmesine katkı sağlayacaktır. Devletler menfaatler doğrultusunda çalışıyor ancak belediyeler ve STK’lar bir anne şefkatiyle çalışmalılar. Sivil toplum örgütünüzün Hatay’a ve bu coğrafyaya kucak açmasından dolayı çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Bu organizasyonun Ortadoğu barışına da katkı sağlayacağı kanısında olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Savaş, EXPO’nun Hatay’da yapılmasının insanlık adına önemli bir karar olduğunun altını çizdi.

AIPH(Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Bernard Oosterom; “Tüm AIPH üyeleri adına misafirperverliğiniz için çok teşekkür ederiz. Burada bulunmak bizim için büyük bir onur. Az sonra atacağımız imzalar herkes için çok önemli. Hissiyatım bizim için ve Hatay için EXPO sürecinin ilk adımların en iyi şekilde atıldığı yönünde. 1960’lardan bu yana fuarcılık ve EXPO ile ilgili deneyimlerimiz mevcut. Tüm bu deneyimlerimiz ışığında 2021 EXPO’nun en iyi şekilde gerçekleşmesi için elimizden geleni yapacağız.  Süs sektöründe bilgiyi paylaşmak tüm dünya için çok önemli. İlerleyen yıllarda çok iyi bir ilişkimiz olacağından eminim. Sizlere başarılar diliyorum” dedi.

AIPH(Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği) Genel Sekreteri Tim Briercliffe; ”Bizim için burada bulunmak çok önemli. Çünkü EXPO tek kişilik bir proje değil. Herkesin yer alması gereken bir süreç. Bu süreçteki en önemli paydaşların şehirde yaşayan vatandaşlar olduğu kanısındayım. Vatandaşlardan aldığınız destek beni gerçekten etkiledi. EXPO’nun yanı sıra şehrin kalkınması için önemli projelere imza attığınızı düşünüyorum. Tüm farklı görüşlerin ve dinlerin tek çatı altında ve harmoniyle yaşıyor olması çok güzel. EXPO da benzer niteliklere sahip. Dünya Hatay noktasında endişe yaşıyor olabilir. Ama bir araya gelmek ve bu tecrübeleri paylaşmak çok güzel. Proje çok güzel eğer bu süreci başarıyla götürmek istiyorsak çok çalışmalıyız. Başarılı bir organizasyona imza atacağımızı düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

AIPH Pazarlama ve Tanıtım Başkanı Kevin Chung, yapılan araştırmalara göre EXPO’nun Hatay’a ekonomik getirisinin gerçekleştirilen yatırımdan çok daha fazla olacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından Hatay için tarihi bir an olan imza törenine geçildi. Bu tarihi anın fotoğrafla ölümsüzleştirilmesinin ardından tören sona erdi.

Başkan Savaş misafirlere, Reyhanlı’daki arkeolojik kazılar esnasında çıkan Kral Şuppiluliuma’ya ait heykelin minyatür bir örneğini hediye etti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here