Esnafımızın Sorunları ve Çözümleri 

0
57

Ülkemizde yaşadığımız “ekonomik kriz” yaklaşık 2 milyon olan esnafımızı da sıkıntıya sokmuş durumda. Küresel krizler ve iktidarın uyguladığı yanlış politikalar nedeniyle kırılgan olan ekonomimizin vazgeçilmez unsurları olan esnafımız oldukça olumsuz etkilenmiştir.

Bu sıkıntılardan az hasarla çıkmalarını sağlamak için Türkiye ekonomisinin can damarları sayabileceğimiz esnaf ve zanaatkârlarımızı unutmamalıyız. İşçinin, memurun ve çiftçinin gelirinin düşmesi ve bu nedenle talep daralması esnafımızın sıkıntıya girmesinin en önemli sebebidir.

Ekonomik sosyal ve siyasal sorunlar teknolojik gelişim, gros, hiper ve süper marketlerin kontrolsüz mantar gibi çoğalmasıyla birlikte oluşan haksız rekabet, uygulanan bölgesel teşvikler, hızla artan ithalat girdileri ve kendi kontrolleri dışında gelişen piyasa koşulları da esnaf ve zanaatkârlarımızı olumsuz yönde etkilemiştir.

Vergi adaletsizliği, sosyal güvenlik sisteminde yanlışlıklar, mesleki eğitim eksikliği, danışman ve uzmanlardan yararlanma olanaklarının az olması ve finansman sorunları da esnafımızın mağdur olmalarına neden olan diğer önemli etkenlerdir.

Esnafın haklı beklentileri aynı zamanda çözüm seçeneklerini oluşturmaktadır.

Yeni işyeri açacak esnafımıza 3 veya 5 yıl süreyle vergi indirimi… Esnafımızın tüm masraflarını işletme gelirlerinden düşmelerine olanak verilmesi… Diğer meslek guruplarında uygulanan akaryakıt indiriminin tüm esnafa da sağlanması… Şoför esnafının, araçlarının yenilemelerinde ÖTV ve KDV alınmaması…

SGK prim teşvikinin genişletilerek esnafın istihdam ettiği işçilerde de uygulanması… Çırak ve kalfaların SGK primlerinin devletçe karşılanması… Esnaf ve sanatkârların kullandığı enerjide indirimli uygulamanın yapılması… Düşük faizli kredi finansman desteğinin artırılması ve faiz oranlarının düşürülmesi…

Finansman olanaklarına ulaşma yollarında kolaylık sağlanması. KOBİ teşvik ve desteklerinden hızlı ve kolay bir şekilde yararlanmalarının sağlanması… Sanayinin altyapısında istihdam edilecek kalifiye eleman yetiştirecek kurumların ihdas edilerek yaygınlaştırılması… Esnaf ve sanatkârların kamu borçlarına uygulanacak gecikme faizlerinin makul oranda olması ve normal faiz oranlarından indirim yapılması

SGK genel kurullarında tarım sigortalıları ile kendi nam ve hesabına çalışan esnaf ve sanatkârlarımızın ayrı-ayrı temsil imkânı sağlanması… Emekli esnaflarımızdan kesilen sosyal güvenlik destek primlerinin kaldırılması… AVM yatırımlarının durdurulması ve il-ilçe merkezi dışına çıkartılabilecek olanların buralara taşınması… Otomotiv sektöründeki firmaların bakım ve servis hizmetlerinden vazgeçmeleri ve bunu esnafa bırakmaları… Esnaf ve zanaatkârlarımızın mesleki eğitimine önem verilmesi ve bu konuda radikal önlemler alınması…

Danışman-avukat-mali müşavir hizmetlerini sürekli ve daha verimli almalarını sağlayacak düzenlemeler yapılmalı

Ülke çapında istihdama sağladıkları büyük katkı ile ekonomimizin temeli olan esnaf ve zanaatkârlarımızı korumak ve sıkıntılarına çözüm aramak zorundayız. Esnaflık ve zanaatkârlık geliştirilmeli ve istihdam deposu olan bu işletmelere gözümüz gibi bakmalıyız.

Sadık KARAKAŞ