Esnaf Dertli, Çalışan Dertli!

0
111

hidayet şahinoğlu3Suriye’den gelip ülkemize yerleşen mülteciler, bölgemizde olduğu gibi kentimizde de geçimlerini sağlamak adına tek-tek esnafları gezip iş bakıyorlar. Suriyelilerin, ucuz işçi olmalarından dolayı bazı işverenler tarafından Türk işçilerinin yerine tercih edilmesi, bölge halkını huzursuz ediyor.

Suriye’den Hatay’a gelen mültecilerin ülke topraklarına adım atmasıyla toplum içerisinde birçok sorun baş göstermeye başladı. Bunlardan biri de esnafların kendi halkını işe almak yerine mültecileri işe alması!

Geçtiğimiz haftalarda Esnaf Odalar Birliğinin aylık toplantısında da “Birçok esnaf sigortasız Suriyeli işçi çalıştırıyor! Başlarına gelebilecek iş kazasında herhangi bir ceza uygulanacak mı?” yönünde İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su’ya da bazı sorular yöneltilmişti. Her geçen gün bir başka boyut kazanmaya devam eden Suriyeli işçiler ile ilgili sıkıntı bölge halkını huzursuz etmeyi sürdürüyor.

Tercihe Zorluyor!

Bu konu hakkında konuştuğumuz Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hidayet Şahinoğlu;  “Kalfa, usta, çırak olarak çalışan Türk vatandaşları Suriyeli mültecilerin gelmesiyle yerlerinden olmuşlardır. Suriyeli mülteciler şuanda ilimizde birçok meslek dalında çalışmaktadır. Esnafımızın gelir yetersizliğinden dolayı ucuz maliyetli olan mültecileri işçi olarak almakta. Bu da Türk vatandaşları ile mülteciler arasında tercih yapmayı ortaya çıkardı” dedi.

Esnafın işe alma noktasında çekindiğini de söyleyen Şahinoğlu; “Esnafımızın çekindiği ve bunun yüzünden mültecileri işe almadığı nokta; sigortasız çalışan işçilerin çalışırken bir iş kazası yaşamaları sonucunda herhangi bir cezaya maruz kalmak. O vatandaşların da çoluk çocuğuna aş, ekmek götürebilmesi için yardımcı olmaktayız. Bu tür sorunların yetkililer tarafından dikkate alınmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here