Eryılmaz; “Silahlı Çetelere Karşı Vatandaşı Kim Koruyacak?”

0
83

CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz, geçtiğimiz hafta içinde, Reyhanlı ilçesine bağlı Bağlar Mahallesinde Suriye ordusuna bağlı silahlı bir grup tarafından yapılan baskını TBMM gündemine taşıdı.

Konuyla ilgili olarak önce kısa bir açıklama yapan Vekil Eryılmaz, “Reyhanlı ilçesine bağlı Bağlar Mahallesinde Özgür Suriye Ordusuna mensup 25 kişilik silahlı bir grubun gece yarısı vatandaşlara ait üç eve baskın düzenleyerek evde bulunan iki Suriye askerini silah zoruyla kaçırdıkları, vatandaşın şikâyeti üzerine bu silahlı gruptan 8-10 militanın daha sonra yakalandığı ve bağlar polis karakoluna götürüldüğü, ifadelerinin alınmasından sonra, kaçırılan iki Suriye askerinin de yerinin tespit edilerek karakola getirildikleri ancak daha sonra silahlı militanların serbest bırakıldığı iki askerin ise sivil polisler tarafından alınıp götürüldüğü yönünde basında haberler yer almıştır” dedi.

Milletvekili Eryılmaz açıklamasının ardından İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu soruları sordu;

“1-Vatandaşın evini silah zoru ile basan, ölümle tehdit eden, adam kaçıran ve daha sonra yakalanıp Reyhanlı ilçesi Çarşı Polis karakoluna götürülen silahlı militanlar hakkında nasıl bir işlem yapılmıştır? Hangi gerekçeyle bu militanlar serbest bırakılmıştır? Serbest bırakılması talimatı kim ya da kimler tarafından vermiştir?

2-İki Suriye askerinin sivil polislerce alınıp götürüldüğü iddiası vardır. Bu askerler şu anda nerededir? Apaydın askeri kampına götürüldüğü yönündeki iddialar doğru mudur?

3-Apaydın kampında Suriyeli muhalif askerlerin (Özgür Suriye Ordusu mensuplarının) kaldığı bilinmektedir. Hal böyle iken, söz konusu iki askerin adı geçen kampa götürülmüş olması, can güvenliklerini tehlikeye sokmayacak mı?

4-Türkiye’ye sığınan bu iki Suriye askeri hakkında nasıl bir işlem yapılmıştır? Suriye devleti ile irtibata geçip askerleri ailelerine teslim etmeyi düşünüyor musunuz?

5-Özgür Suriye Ordusu militanları, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde vatandaşlarımızın evine silahlı baskınlar düzenleyebilmekte, adam kaçırabilmekte ancak soruşturma dahi açılamamaktadır? Silahlı guruplar bu cesareti hangi makam, kişi ya da kişilerden almaktadır?

6-Silahlı Özgür Suriye Ordusu militanlarına karşı vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini nasıl korumayı düşünüyorsunuz? Bu silahlı gurupları koruyan, kollayan ve iş birliği yapan yetkililer hakkında soruşturma açmayı ya görevden almayı düşünüyor musunuz? Yoksa bu eylemleri destekliyor musunuz?

7-Bahse konu olay hakkında araştırma yapmayı ve kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here