Ertem; “Anayasanın İlk 4 Maddesinin Değiştirilmesine Asla Müsaade Etmeyeceğiz”

0
81

birol ertem (13)Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem, AKP’li bir vekilin, Anayasanın ilk 4 maddesinin değişebileceğini söylemesine tepki göstererek; “Anayasa’nın en temel ilk 4 maddesi ile ilgili değişikliğin yapılmasına hiç bir zaman müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak cumhuriyete ve kazanımlarına sonuna kadar sahip çıkacaklarının altını önemle çizen Milletvekili Ertem; “Anayasa Komisyon Üyesi ve AKP Bursa Milletvekili İsmail Aydın AKP’lilerin ağzındaki baklayı ortaya çıkardı. Bir sonraki süreçte Anayasanın ilk 4 maddesinin değişebileceğini Meclis Kürsüsüne 1 defa değil 2 defa çıkarak beyan etti. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi ve Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olarak cumhuriyetimize, bayrağımıza, başkentimize, istiklal marşımıza sonuna kadar sahip çıkacağız. “Yaşasın tam bağımsız Türkiye” diyeceğiz. Bu memleketin kuruluşunda, cumhuriyetin kuruluşunda, dedelerimizin, babalarımızın alın teri var, kanı var, gözyaşı var. Çanakkale’de, Antep’te, Afyon’da, Şanlıurfa’da mücadele ettik, alın teri döktük, kolay kazanmadık bu memleketi altın tepside kimseye sunmayacağız” şeklinde konuştu.

‘Asla Değiştirilemez’ dediği Anayasanın ilk dört maddesini; “Madde 1; Devletin şeklidir. Türkiye devleti bir Cumhuriyet’tir. Bunun nesini değiştirecekler? Türkiye Devleti bir padişahlık mıdır? Cumhuriyet bir fazilettir. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir. Cumhuriyet vatandaşın birilerinin kölesi değil, özgür yurttaş olması demektir.

Madde 2; Cumhuriyetin nitelikleridir. Türkiye Cumhuriyeti toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

Meclis Başkanı Anayasa’dan laikliği çıkaralım diyor ya; laikliğin bütün inançların güvencesi olduğunu göz ardı ediyor. Laiklik dinsizlik değildir. Din ve vicdan özgürlüğüdür. Cumhuriyet Halk Partisi’nin dine karşı olduğunu söyleyip herkesin buna inanmasını sağlayanlara soruyorum. Niçin dine karşı olalım, niçin inanca karşı olalım? Diyanet işleri Başkanlığı’nı kim kurdu? Cumhuriyet Halk Partisi. İmam Hatip Okullarını kim açtı? Cumhuriyet Halk Partisi. İlahiyat Fakülteleri’ni kim kurdu? Cumhuriyet Halk Partisi. Kur’an mealini Türkçe olarak Elmalı Hamdi Yazır’a kim hazırlattı? Cumhuriyet Halk Partisi. Biz dine ve herkesin inancına saygılıyız.

Madde 3; Türkiye devleti ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür, dili Türkçedir. Türkiye’yi mi bölecekler?  Bayrağın şekli kanunda belirtilen beyaz ay-yıldız al bayraktır. Şehit cenazelerimizde tabutun üstüne koyduğumuz al bayrağımızın nesini değiştireceksiniz?

Milli marşımız istiklal marşı, Başkent Ankara’dır.

Madde 4; İlk 3 madde hakkında değişiklik önergesi dahi verilemez diyor. Amaçları 4. Maddeyi kaldırıp diğerlerinin değişmesine imkan sağlamak” diye sıralayan CHP’li Vekil Ertem sözlerini şu şekilde tamamladı; “Bizler Cumhuriyet Halk Partisi ve Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olarak Anayasa’nın en temel ilk 4 maddesi ile ilgili değişikliğin yapılmasına hiç bir zaman müsaade etmeyeceğiz. Cumhuriyetimize sonuna kadar sahip çıkacağız.” (Haber İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here