Ertem; “Adaletsiz Gelir Sistemi Zengin ile Fakir Arasındaki Uçurumu Büyütüyor!”

0
603

birol ertem4Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem, ülkenin ekonomik durumunu değerlendirdi. Ertem, Türkiye’nin gelir adaletsizliğinin yüksek olduğu ve zengin ile fakirin arasındaki uçurumun hızla büyüdüğü bir ülke konumunda olduğunu vurguladı.

Gelir adaletsizliğini ve zengin ile fakirin arasındaki uçurumu resmi rakamlarla açıklayan Milletvekili Ertem; “Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verileri de bu çıkarımları doğrulamaktadır. Türkiye OECD ülkeleri arasında insanların edinebildiği gelir açısından en adaletsiz üçüncü ülke konumundadır. Ülkemizde, en zengin %10 ile en fakir %10 arasındaki gelir farkı 15,2 kat olmakla birlikte OECD ülkeleri arasında uçurumun en büyük olduğu dördüncü ülkedir” dedi.

Zengin Daha da Zenginleşiyor

Türkiye’de en zengin %1’lik kesim ile geri kalan %99 arasındaki makasın da açıldığına işaret eden Ertem; “2002’de Türkiye’deki en zengin %1’lik nüfus toplam servetin %39,4’ üne sahipken ülkenin geri kalan %99’luk kesimi Türkiye’deki toplam zenginliğin %60,6’sını elinde bulunduruyordu. En zengin %1, 2013’te toplam servetten %52,3 pay alırken, 2014’te bu pay %54,3’e çıkmıştır. Bu veriler ülkemizin toplam servet birikiminin yarısından fazlasının en zengin %1’e gittiğini, zengin daha da zenginleşirken fakir yurttaşlarımızın daha da yoksullaştığını ortaya koymaktadır.

Ülkemiz gelir adaletsizliğinde her geçen gün daha da kötüye gitmekte, 17 milyonu aşkın vatandaşımız yoksullukla mücadele etmekte, milyonlarca çocuğumuz yatağa aç girmektedir. Gelir adaletsizliği hızla büyürken, dünya kamuoyunu sarsan Panama Belgeleri’nde, Türkiye’den yüzlerce kişi ve şirketin vergi cennetlerinde hesaplar açarak vergi ödemekten kaçındıkları ortaya çıkmıştır.

Vergi Adaleti Sağlanamıyor…

Adaletli bir vergi sisteminin bulunmadığı ülkemizde, dolaylı vergilerin yüksekliği nedeniyle zengin ile fakir vatandaşlarımız arasında vergi adaleti de sağlanamamaktadır. Yoksul yurttaşlarımız düşük gelirle yüksek vergi ödeyerek bir döngüye girmiş, zengin ile fakir arasındaki uçurum gün geçtikçe daha da büyür duruma gelmiştir” şeklinde konuştu.

CHP Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem, açıklamasının sonunda ise ülkemizdeki gelir adaletsizliğinin hızla büyümesinin nedenlerinin araştırılarak, bu adaletsizliğin sonuçlarının ortaya çıkarılması ve gerekli önlemlerin alınması için çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here