Emniyet Teşkilatımızın 172. Yılını En Samimi Duygularımla Kutlarım

0
68

10 Nisan 1845 yılında Osmanlı Devleti tarafından kurulmuş olan ilk polis birimi teşkilatı, aradan yıllar geçmiş olsa dahi halen vatandaşın huzur ve güvenini sağlayan, güven duyulan devlet birimidir. Polis; güvenlik hizmetleri sunan, kamu düzenini ve yurttaşların can ve malı ile temel hak ve özgürlüklerini koruyan, yasa uygulayıcı bir kamu görevlisidir.

Onların her biri bizim amcamız, ağabeyimiz, kardeşimiz, bacımız, akrabamız, en yakınımız. Açıkçası içimizden biriler. Onlar bizim duyduğumuz her acıyı daha fazlasıyla duyar ve hissederler. Çünkü aldıkları temel eğitimin özünde var olan; insan gibi insan tarzının bilgi becerileriyle yoğrulmuşlar. Her uygulamalarında kalplerinin sesini dinleyerek, adaletli karar mekanizmasının ilk dişlisinin sağlıklı çalışmasına özen gösterirler. Yasanın ön gördüğü yani devletin men ettiği şeylerin takipçileridir.

İskenderun Emniyet Müdürü Sayın Zeki Balcı’nın, defalarca toplumsal çarkın dönmesi uğruna güzel sözlerine tanık oldum. Ekibini kültürel şekilde sevk ve idare eden müdürün, bölgemizde suç oranlarının düşmesinde, küçümsenmeyecek derecede payı var.

İskenderun’da yeni bir referandum arifesindeyiz. Referandum öncesi sulh takdire şayan! Güvenli bir şehirde, toplumsal yaşama lüksünü vatandaşlarına doyasıya tattıran Sn. Balcı, vatandaşlar zora düştüğü an, kurmuş olduğu huzur emniyet timleri ile tıpkı Hızır gibi bir anda mağdurların yanında! Teşkilatın bilinçli bireylerini yanı başınızda görmenin keyfini yaşarsınız.

Son yıllarda polis kanunlarında önemli değişiklikler oldu. Polis salahiyetlerinde geniş açılımların dikkate alınması sayesinde kanunsuz işleri yapan ve yaptıranların özgürlükleri kısıtlandı. Toplumumuz için önem arz eden birkaç yeniliklerden bahsetmek istiyorum. Suçlunun araç ile veya yaya kaçması esnasında durdurma yetkileri, polisin iyi niyet tecrübesine bağlı şekilde düzenlenecek. Kimlik kontrolü ile birlikte istenen belgeleri, durdurulan kişi yetkiliye gösterecektir. Şayet kişinin aracında veya üzerinde silah veya tehlike oluşturan eşya bulunduğu konusunda durduran şüpheye düşerse, başkasına zarar vermemesi için gerekli tedbirleri anında alacak.

Polis; tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usulüne göre verilmiş; sulh ceza hâkiminin kararı veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, mülki amirin vereceği yazılı emirle kişilerin üstlerini, araçlarını, özel kâğıtlarını ve eşyasını arayacak. Alınması gereken tedbirleri alacak. Suç delillerini koruma altına alarak gerekli işlemleri yapacak.

Spor karşılaşmaları, miting, konser, festival, toplantı ve gösteri yürüyüşü veya aniden toplulukların oluşturduğu haller “Gecikmesinde sakınca bulunan hal” şeklinde değerlendirilecek. Polis; görevini yaparken direnişle karşılaşması halinde bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde zor kullanmaya yetkili olacak. Yeni eklenen karar maddeleri polis teşkilatını bir nebze de olsa rahatlatmaya yönelik olsa da yine de yeni çıkan kanunlar, yeterince suçluları suç yapma eyleminden alıkoymuyor.

Polis teşkilatının kendi içinde oluşan problemleri için, gerekli tedbir ve kolaylıkları maalesef bizler bir türlü göremiyoruz. İyileştirme kanunlarına göre her suçluya bir avukat tahsis edildiği halde, pse yaptığı görevden dolayı ne yazık bir avukat tahsis edilmemekte. En acısı ise ekonomik durumu iyi lan polis avukat tuttuğu halde, ekonomik durumu iyi olmayan emniyet görevlileri hâkim karşısında kendi kendini savunmak zorunda bırakılmaktadır. Hâlbuki il veya ilçe emniyet müdürlükleri bünyesinde sözleşmeli avukat tahsis edilebilir. Suçlunun işlediği suç oranına göre her türlü rahat ortamı bulduğu halde, suçluyu etkisiz hale getiren polis ise kendi kendini savunma zorunda kalmaktadır.

Belki bazı şeyler şimdi değişmiş olabilir. Avukatlık hizmetlerine polis kavuşmuştur. Polisin yardımlaşma konusunda da yalnız kaldığı, kendilerine ait yardımlaşma sandığından yeterli şekilde faydalanamadıkları, faydalansalar dahi işlemlerin ağırlığı yüzünden zorluk yaşadıkları bilinmektedir. Kendilerine ait bir yardımlaşma teşkilatının, geniş kapsamlı şekilde kurulması ve hayata geçirilmesi zaruridir. Belinde taşıdığı silah suç işleyenlere karşı göstermelikten öteye gitmemeli! Vatandaşın ve devletin huzurunu bozanlara karşı iyi niyet her zaman geçerli olmayabilir.

Toplumun; her türlü emniyetini koruyanlara karşı, bizler de üstümüze düşen görevleri yapmalı ve polise gerekli ihtimamı göstermeliyiz. Onları her daim onura etme saygınlığında bulunmamız gerekir. Her yıl düzenlenen anma törenleri belki onları bir nebzede olsa mutlu ediyor olabilir. Bizler; onlara karşı vatandaşlık görevlerimizi unutmadan fazlasıyla yerine getirmemiz lazım. Bu hafta; 172’nci yılını kutladığımız emniyet teşkilatımızın, daha nice uzun seneler özünden ödün vermeden devamını temenni ediyor; İskenderun Emniyet Müdürümüz Sayın Zeki Balcı’nın şahsında, tüm emniyet görevlilerinin yıl dönümlerini en samimi duygularımla kutluyor, görev şehitlerimize rahmet, gazilerimize uzun ömürler diliyorum.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here