Emek Partisi İskenderun İlçe Örgütü; “Soma Katliamının Nedeni, Patronların Doymak Bilmeyen Sömürü Tutkusudur”

1
73

soma-emep açıklamaEmek Partisi İskenderun İlçe Örgütü, Soma’da yaşanan maden ocağı faciasıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Soma’da yaşanan olayın bir iş kazası olarak nitelendirilemeyeceğinin altını çizen Emek Partisi İlçe Örgütü; “Tam tersine, ortada bir kaza ya da kader değil düpedüz katliam vardır! İlgililerin açıklamalarına göre, 12 yıllık AKP iktidarı döneminde iş cinayetlerinde 14 bini aşkın işçi yaşamını yitirmiştir. Soma Katliamı, bu iş cinayetlerinin zirvesi olmuştur. Bütün bu cinayetler, emek düşmanı bir politikanın sonucu olarak yaşanmaktadır” dedi.

Açıklamasında, konuyla ilgili günler öncesinde meclise sunulan araştırma komisyonu kurulması talebinin reddedilmesine de değinen İlçe Örgütü; “Soma Kömür İşletmelerinde sık sık madenci ölümlerinin yaşanması nedeniyle TBMM’ye 20 gün önce verilen “Araştırma Komisyonu kurulması” önerisi AKP milletvekillerinin oyları ile ret edilmiştir” dedi.

Faciayı katliam olarak nitelendiren İlçe Örgütü açıklamasını şöyle sürdürdü; “Soma Katliamı’nın yaşandığı Maden’in yöneticileri önceki açıklamalarında özelleştirmenin nimetleri üzerine övgüler yapmış, çıkardıkları kömürün maliyetini yüzde altmış azaltmakla övünmüşlerdi. Demek ki, maliyet işte böyle azaltılmaktadır! Maliyet azaltma olarak övünülen uygulamalar göz göre, göre katliama yol açmıştır. İş cinayetleri ve son katliam elbette kader değildir. İş cinayetleri patronların kâr hırsına, mevcut sömürü düzenine son verildiğinde sona erecektir. Yitirdiğimiz işçi kardeşlerimiz için ne kadar üzülsek azdır. Fakat, onlar için yapabileceğimiz en iyi şey sömürü düzenine karşı birleşmek ve mücadeleyi yükseltmektir. Hükümeti, işçi düşmanı politikaları terk etme konusunda bir kez daha uyarıyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı başta olmak üzere ilgili bakanlar derhal istifa etmelidir. Sorumlular yargılanıp en ağır cezalara mahkûm edilmelidir. İşçi güvenliği ve sağlığı için yetersiz olan mevzuat yeniden düzenlenmeli, işyerlerinde işçi güvenliği uzmanları ile birlikte işçilerin denetimi de sağlanmalıdır. İşçi güvenliği ve sağlığı konusunda gerekli tedbirleri almayan patronlara ciddi yaptırımlar getirilmelidir.

İşçileri ve sendikaları, Soma Katliamını grev ve gösterilerle protesto etmeye çağırıyoruz. Böylesi bir katliamın taziye mesajları ile geçiştirilmesine izin vermeyelim. Bütün bir ülke olarak, böylesi işçi katliamlarının bir daha olmaması için şimdi şaltere uzanma ve hayatı durdurma zamanıdır. Bu nedenle sendikalar derhal genel grev kararı almalıdır.”

1 YORUM

  1. Emege ve Emekciye deger vermeyen bir zihniyet insafsizca bir profit hirsiyle i$ güvecesini hice sayip, önlem almayi$i bu facialarin ya$anmasina sebep olmaktadir. Bu sorumsuzlugun adi “Cinayettir”. Ölenlere Tanridan rahmet, ailelerine sabir dilerim. Z.K.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here