Uyar; “Felaket Göz Göre-Göre Geldi”

0
65

soma-chp açıklamaCHP İlçe Başkanı Uyar, Soma’da Yaşanan Facia ile İlgili Açıklama Yaptı…

Cumhuriyet Halk Partisi İskenderun İlçe Başkanı Dr. Süleyman Uyar, Soma’da yaşanan faciayla ilgili bir açıklama yaptı.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in, 60 milletvekili imzasıyla  23 Ekim 2013 tarihinde Manisa ili Soma ilçesinde bulunan madenlerin incelenmesi için komisyon kurulması önerisi verdiğini ve bu önerinin 2014 yılı Nisan ayında meclis gündemine alındığını ancak iktidar partisinin oylarıyla reddedildiğini hatırlatan Uyar; “Felaket göz göre göre geliyor Soma’da. Eski teknoloji kullanılması ve iş-işçi güvenliğinin hiçe sayılması. Madenlerin devlet tarafından özel şirketlere kiralanması ve denetimsizlik sonucu felakete çıkan davetiye hiçe sayılan canlar. Şirketler kârını artırmak için, iş-işçi güvenliğinden kesinti yapmaktadır” dedi.

Taşeron İşçilik Modern Köleliktir

Madencilik sektörünün, çalışma alanları içerisinde en zor ve riskli sektörlerin başında geldiğini, maden sektöründe çalışan işçilerin, hayati tehlike dahil pek çok anlamda risk altında görev yaptıklarını ifade eden Uyar, taşeron işçi çalıştırılması konusuna da değindi. Uyar; “Son yıllarda görülen şu ki: taşeron işçi sayısı neredeyse devlette çalışan işçi sayısını geçmiş vaziyette. Önceleri devlette bir buçuk milyon, iki milyon civarında kadrolu işçi var iken bugün devlette ki kadrolu işçi sayısı beş yüz binlere düşmüş durumda. Hızla da geçecek görünmektedir. Düşük ücretle çalıştırılan Taşeron işçilik modern köleliktir. Karın tokluğuna çalıştırılan ve her türlü işe koşulan taşeronları iş hayatında hakkaniyetsiz tavırlarla karşılaşmaktadır. Had safhada işsizliğin olduğu Türkiye’de taşeronların ücretlendirme ve sosyal haklar yönünden büyük zorluklarla karşı karşıya olduğu her kesim tarafından bilinmektedir” diye konuştu.

İş Kazaları Son Bulsun

İş güvenliği denetiminden birinci derecede sorumlu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının iş kazalarının önlenebilmesi için iş güvenliği denetimini tam olarak yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Uyar; “Yasal mevzuatlarda yapılacak düzenlemelerle denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerekirken, hazırlanmakta olan ‘İş Teftiş Tüzüğü’ ve ‘İş Teftiş Kurulu Yönetmeliği’ taslakları ile uzmanlık gerektiren iş güvenliği denetimlerinin neredeyse yok sayılarak Genel Denetimler içerisinde basitleştirildiği ve yüzeyselleştirildiği görülmektedir. Bu düzenleme yapılırken ilgili meslek odalarının görüşleri dikkate alınarak bu yanlıştan dönülmelidir.

Türkiye’de vuku bulan iş kazalarının son bulmasını diliyor; Manisa Somadaki maden ocağında hayatını kaybeden emekçi kardeşlerimize Allahtan rahmet kederli ailelerine sabırlar yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here