“Ekonomimiz, Siyasetin Yansımaları Yüzünden İyi Bir Durumda Değil”

0
92

nazım culha10İGC’de Basın Mensuplarıyla Bir Araya Gelen Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Hem Bölge Hem de Ülke Gündemine İlişkin Çarpıcı Açıklamalarda Bulundu…

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, meclis üyeleri ile birlikte dün İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’ne ziyarette bulundu. Belediye Başkanı Nazım Culha, basın ve halkla iletişim içinde olmaya özen gösterdiklerini, basın haberlerinin onlara her zaman için ilham kaynağı olduğunu belirtirken, Arsuz’a yapılan çalışmalara, elektrik kesintilerine, Arsuz yolunda yaşanılan sorunlara ve ülke gündemine ilişkin açıklamalarda da bulundu.

Kentte yaşanan elektrik sorunlarının sebebinin, yatırım eksikliğinden kaynaklandığını belirten Başkan Culha, EnerjiSa’nın gerekli çalışmaları yapması gerektiğini belirterek; “Uzun dönemlerden beri yatırım sıkıntısından dolayı bu bölgede bu kadar çok elektrik kesintisi olduğunu düşüyorum. EnerjiSa ilk geldiği dönemde olayın şokundaydı. Kurum, teknik tesis, eleman eksikliği, bölgeyi tanımama açısından eksikliklere sahipti. Ama bunları giderdikçe daha profesyonel ve daha seri çalışmaya başladı. Bölgede geçmişe yönelik birçok sıkıntı var. EnerjiSa yatırım anlamında ciddi çalışırsa, İskenderun elektriği 2–3 senede toparlanır, yoksa 15 senede anca toparlanır” dedi.

Kesintiler İçin Belediye de Çalışma Yapmalı

Arsuz’da geçtiğimiz seneye oranla elektrik sorunlarının azaldığını söyleyen Culha, İskenderun Belediyesi’nin gerekli çalışmaları yaparak raporları bakanlığa bildirmesi gerektiğini söyledi. Başkan Culha; “Biz geçen sene Arsuz’da elektrik açısından çok kötü bir sezon geçirdik. Yaptığımız çalışmalarla Arsuz’un %50 – %60 oranında elektrik sorunu giderildi. Yaklaşık olarak 2- 3 sene içinde sorunlar çözülecek inşallah. Bugün İskenderun Belediyesi iktidar belediyesidir. Belediye bu konuda yeterince çalışmıyor. Çalışmalar yapılarak yerleşkelerdeki sorunlar belirlenir, raporlar alınır ve Enerji Bakanlığına iletilir. Bu işler böyle hız kazanır. Ben bizzat Enerji Bakanı Taner Yıldız’la 2014 sonuna doğru görüştüm. Dosyayı verip, sıkıntılarımızı anlattım. Arkasından da yatırımlar geldi” şeklinde konuştu.

nazım culha11

Mete Aslan döneminde İskenderun şebekesi ile ilgili projenin bütün olarak bitirilmediğini söyleyen Başkan Culha şunları söyledi; “2002 yılında Mete Aslan döneminde İskenderun şebekesinin yeraltına alınma ihalesi vardı. O zamanlar alınan proje halen bütünolarak bitirilmedi. Elektrikte şu anda yaşanan problemler ağırlıklı olarak yatırım eksikliğinden kaynaklanan problemlerdir. Buraya yatırım yapılmıyor. Örneğin 100 ev varsa o bölgeye 1 trafo yeterli görülüyor. Bu en büyük eksikliklerden biridir.”

Arsuz’un bir şantiye durumunda olduğunu ve mahallelerin bağımsız bir coğrafyası olduğunu söyleyen Culha; “Arsuz bir şantiye konumunda. Arsuz’un her mahallesinde bir çalışma var. Ama Arsuz’daki mahallelerin bağımsız bir yerleşimi var. Bu yüzden bir mahallede yapılan çalışmadan diğer mahallelerin haberi olamıyor. Mahalleleri birbirinden ayrı bir bölge gibi kabul edip, ona göre bir hizmet vermemiz gerekiyor, bu da hizmet süresini uzatıyor” dedi.

HBB ile Birlikte Çalışıyoruz…

Arsuz Belediyesi olarak Hatay Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalıştıklarını söyleyen Culha, yapılan projelerden bahsetti. Başkan Culha; “Arsuz Belediyesi olarak Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) ile birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 9 tane çok amaçlı tesis yapılıyor. Yakında taziye evi projelerimiz her mahallemizde olacak. Bir köprümüzün temeli atıldı, bir köprümüzün ihalesi yapılıyor, bir köprümüz ise açıldı. Semt pazarları inşa ediyoruz. Karaağaç, Gözcüler, Arsuz-Merkezde, sahilde parke çalışması yapıyoruz. Arsuz Muhtelif Bey mahallesinin cami istimlaki yapılıyor. Üçgüllük mahallesinde ve sitelerimizde asfalt çalışmaları yapılıyor” diye konuştu.

Mevcut personelle hizmet vermeye çalıştıklarını ve turizm kenti olarak bayramda birçok kişiyi kentte ağırladıklarını belirten Nazım Culha şunları söyledi; “Halkımız bazen yaptıklarımızla değil, yapmadıklarımızla ilgileniyor. Kurumsallaşmayan bir yerde sistemin önce oturması gerekiyor, bu durum da uzun yıllar alabiliyor. Araçlarımız eski model olduğu için sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Emniyet müdürlüğümüzün kamera kayıtlarına göre sadece Gökmeydan mahallesinden bayram döneminde 28.000 araç ilçemize giriş yapmış. 250.000 nüfuslu ilçeye, mevcut personelimizle hizmet vermeye çalışıyoruz.”

IMG_2039

Yatırım Yapmak İsteyenleri İlçemize Bekliyoruz

Arsuz ilçesine yatırım yapmak isteyenleri beklediklerini söyleyen Culha, önümüzdeki günlerde başlayacak olan spor şenliklerinde de birçok spor dalında yarışmalar yapılacağını belirtti. Başkan Culha; “Bizim 1. turizm bölgemiz olan Akçalı-Gökmeydan’ın imar planı onaylandı. Yatırım yapmak isteyenleri ilçemize bekliyoruz. 2. bölgemizin de ihalesi yapılma aşamasındadır. Plajlarımız tıklım-tıklım dolu bir durumda ve plajlarımızda hijyen açısından çalışmalar yapıyoruz. Arsuz olarak spora önem veriyoruz. 20–30 Ağustos tarihleri arasında spor şenliklerimiz olacaktır. Spor dallarının neredeyse hepsini içeren şenliğimizde, plaj futbolu, plaj voleybolu, judo, tek pota basketbol maçları ve masa tenisi gibi etkinliklerimiz olacak. Herkesi bekliyoruz” dedi.

Arsuz Yolu Sorunlu Bir Bölge

Arsuz yolunun sorunlarını Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü’ne ilettiğini söyleyen Culha, projelerinde altgecit-üstgeçitlerin de bulunduğunu belirterek şunları söyledi; “Arsuz yollarında ne yazık ki kazalarımız oluyor, çok sorunlu bir bölge. Ben bizzat Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü ile görüştüm ve bu durumdan bahsettim. Bize teknik heyet göndereceklerini ve bizim ekibimizle birlikte çalışmalar yapacaklarını söylediler. Nardüzü’de çevre yolu çok kötü durumda. O bölgeye üstgeçit ya da altgeçit isteğinde bulunacağız. Karayolları Müdürlüğü’ne, Üçgüllük-Gülcihan, Çengen mahallelerimizde ve Gümüş Otel çevresindeki imalat hatalarımızın da giderilmesi yönünde bilgiler verdik.”

IMG_2055

Erken Seçim İstemiyoruz

Ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Başkan Culha, erken seçimden çok koalisyonu desteklediklerini ve bu ülkenin huzura özlem duyduğunu belirtti. Culha; “Arsuz, her zaman için seçime hazırdır. Oylarını arttıran ve koruyan tek yer Arsuz ilçesidir. Çünkü biz halkımızla, örgütümüzle ve adayımızla barışığız. Ama biz erken seçim istemiyoruz. Bu ülkenin sıkıntıları var ve bu sıkıntıların aşılması, ülkenin huzura kavuşması gerek. Koalisyon demek, partilerin kendi ideolojilerini birbirlerine dayatmadan uzlaşması demektir” şeklinde konuştu.

Ülke siyasetinin ekonomiyi de etkilediğini söyleyen Culha, erken seçimde de oylarda bir değişiklik olmayacağını belirterek; “Türkiye 1,5 yıldan beri seçim yaşıyor. Seçimler, ekonomimizi de etkiledi. Açıkça ortadır ki siyasetin yansımaları yüzünden ekonomimiz hiç de iyi bir durumda değil. Şimdi seçim olsa partilerin oylarında büyük bir değişiklik olmayacak. Partilerin oylarında %2–3’ lük bir artma ya da azalma olacak. Bu yüzden koalisyon kurulmalıdır” dedi.

Nazım Culha, yaptığı çalışmalardan bahsederken muhtarlıktan sorumlu bir müdürlük kurduklarını ve müdür olarak da Ali Yoksuloğlu’nu belirlediklerini söyledi. Culha, Arsuz’da iki itfaiye şubesinin de kurulmasının planları arasında olduğunu belirtti. Hatay’ın 15 ilçesi olduğunu, sadece Arsuz’da altyapı sorununun olduğunu söyleyen Culha, elinden geleni yaptığını ama takdirin halkta olduğunu söyledi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here