“Ekonomik Sıkıntının Yanında Güvenlik Sıkıntısı da Var”

0
55

refik eryılmaz13Eryılmaz Hatay’ın Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı…

CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, ilimiz sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Hükümetin dış politikasına serzenişte bulunan Eryılmaz, bölgede ekonomik sıkıntının yanında güvenlik sıkıntısının da görüldüğüne dikkat çekti.

Hükümetin dört yıldır uygulamış olduğu yanlış dış politika neticesinde Hatay’ın ciddi bir şekilde etkilendiğine işaret eden Eryılmaz; “Hatay, özellikle ekonomik anlamda çok ciddi bir sıkıntı içerisinde. Düşünebiliyor musunuz, 900 kilometrelik sınır boyunca bütün gümrük kapıları, bütün sınır kapları kapalı ve terör gruplarının cirit attığı bir alan hâline dönüşmüş durumda.

Cilvegözü Sınır Kapısı bölgenin can damarı, Orta Doğu’ya açılan ticaret merkezidir ve bu kapı maalesef dört yıldır kapalı! Sadece o değil, onun dışındaki diğer kapılarımızın da kapılı olduğunu görüyoruz. Can damarımız olan, Orta Doğu’ya açılan bu kapı kapanınca ister istemez bölgenin ekonomisi de bundan ciddi bir şekilde etkilenmiş, özellikle ihracat durma noktasına gelmiştir. İhracatın durmasıyla birlikte dolaylı olarak tabii ki nakliye sektörü de bundan etkilenmiş, turizm sektörü de etkilenmiş, sınır ticareti yapan vatandaşlarımız bundan etkilenmiş, esnaf, çiftçi etkilenmiş ve bölge ciddi bir ekonomik sıkıntıyla karşı karşıya kalmıştır. Bu, işin sadece ekonomik boyutu!

Bugün Türkiye’de resmî rakamlara göre işsizliğin yüzde 11’lerde olduğu ifade ediliyor, ancak bölgede işsizlik yaklaşık olarak yüzde 30-35’lerde. Bunu nereden anlıyoruz? Hatay Büyükşehir Belediyesi “Bin kişilik bir işçi alımı yapacağım” dedi, 30 bini aşkın başvuru yapıldı. Peki, bu kadar çok işsizlik olan bir ilde hükümet acaba bu sorunun çözümü konusunda herhangi bir adım attı mı? Hayır. Peki, bu işsizlik sorununu giderme adına herhangi bir yatırım, istihdam yaratacak herhangi bir yatırım yaptı mı, herhangi bir çivi çaktı mı? Yok!

Aksine, mevcut olan işletmelerin, mevcut olan fabrikaların kapandığını görüyoruz. Bakın, İSDEMİR’de Aralık 2014’ten bugüne yaklaşık olarak 800 işçinin işine son verildi, işçi kıyımı devam ediyor. AKP’li bakanlar oraya gitti ‘Size iş güvencesi veriyorum’ diye taahhütte bulundu ama maalesef her gün yeni-yeni işçi çıkarımlarıyla karşı karşıya kalıyoruz” diye konuştu.

Bu Dış Politika, Ne Bölge, Ne Suriye Halkına Yarar Getiriyor!

Dış Politikanın yeniden sorgulanması gerektiğine de işaret eden Eryılmaz; “Bu ekonomik sorunların yanında, bölgede ciddi bir güvenlik sorunu da yaşanıyor. Bakın, sadece son günlerde yani Eğit-Donat Mutabakatı’nın imzalanmasından hemen sonra Reyhanlı’da bir aracın içerisinde patlamaya hazır ciddi patlayıcıların yakalandığını öğreniyoruz. Yine aynı şekilde Belen’de durdurulan arabanın içerisinde patlayıcılar yakalanıyor, Amanos’ta yine patlayıcılar yakalanıyor.

Biz buradan ikaz ettik. Dedik ki: ‘Bu politikalar ne Suriye halkının ne de bölge halkının, Türkiye halkının yarınına değildir…’ 200 bin kişinin, 300 bin kişinin ölümünden bahsediliyor. Peki, acaba bu ölümlerde AKP Hükümetinin uygulamış olduğu dış politikanın hiçbir etkisi yok mu? Bu ölümler sadece bir inanca, bir mezhebe mensup olan insanların değil, orada yaşayan bütün kimlikleri bütün inançları hedef alan, bütün camileri, bütün mabetleri hedef alan, her kesimden din adamını hedef alan bir noktaya gelmiştir.

Her gün, Suriye’de yeni katliamlarla uyanıyoruz. Bu nedenle değerli AKP’li milletvekillerinin vicdanına sesleniyorum. Bu dış politika ne bölge halkına, ne Suriye halkına yarar getirmemektedir. Bu politikanın yeniden sorgulanmaya ihtiyacı vardır. Sadece Cumhurbaşkanı ve Başbakanının kendi hırslarına, kendi korkularına yenik düşerek uygulamaya koyduğu, ısrarla uygulamakta direndiği bu politikanın derhâl yeniden gözden geçirilmeye ihtiyacı olduğunu ifade ediyorum” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here