Eğitimde Sistem Bulma!

0
115

MEB, “2023’e doğru Türk Eğitim Sistemi Bulma Konferansı” düzenledi.. İstanbul’da 8 Eylül’de düzenlenen ve “3 Yıllık Programın” temellerinin atılacağının duyurulduğu çalıştaya sendikalar ve eğitim alanında faaliyet gösteren STK temsilcileriyle akademisyenler katıldı..

Konferansta, “Nasıl bir müfredata ihtiyacımız var? Bu müfredatlarda öğrencilere hangi beceriler kazandırılmalıdır? Nasıl bir öğretmen istiyoruz? Nitelikli bir eğitim için nasıl bir okul ortamı oluşturmalıyız? Ülkemizde bölgeler arası eğitim farklarını gidermek için ne tür önlemler alınmalıdır? Öğrenci seçme ve yerleştirme sınavları nasıl olmalıdır? Eğitim sisteminde izleme, değerlendirme, ölçme, denetim, özdenetim mekanizmaları nasıl olmalıdır? Eğitimimizde kültür, sanat ve spor etkinliklerine nasıl yer vermeliyiz?” başlıklı çalıştay konuları tartışıldı..

Konferansın açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, “Ciddi bir beklenti var. Bu toplantının adına ‘Bulma Konferansı’ dedik. Tanzimat’tan beri arıyoruz, artık bulalım. Bulduğumuz şey aslında olduğumuz şey. Dolayısıyla bulmak ve olmak arasındaki ilişkiyi kurduğumuzda meselenin büyük kısmı çözülmüş olacak. Biz bulmak için buradayız. Ezberi ve taklidi bırakıp tahkike geçmek için buradayız. Araştırma, sorgulama, akıl, kalp için buradayız” ifadelerini kullandı.

Bakan Ziya Selçuk, konuşmasında özetle şu konuların altını çizdi.. “Bizim bir şey yapmamız lazım. Dünyada başka bir rekabet var, başka bir anlayış, başka bir yarış, başka bir bilim ve teknoloji var. Bizim bir şey yapmanın ötesinde kıyameti koparmamız lazım eğitimde. Çok farklı bir çağ geliyor. Dijitalin, biyolojik olanın birlikte olduğu bir tekillik çağı geliyor. Bizim bu çağa hazırlanmamız lazım. Sadece gelecek için değil şimdi için bir şey yapmamız lazım. Eğitim çocukları geleceğe hazırlamak değildir. Eğitim çocukları şimdiye uyandırmaktır. Eğer şimdiye uyanmazsanız gelecek tasavvurunuz olmaz. Bizim şimdiye uyanmamız lazım. Çocukları uyandırmamız lazım.

Ortak akıldan uzaklaşıp ezberleri bozmamız lazım. Bizim problemimiz öyle devasa ki bizim sivri akıllara ihtiyacımız. Orta akıl ortalama akla götürür ortalama problemler söz konusuysa… Bizim sivri akıllara ihtiyacımız var. Çünkü bizim derdimiz büyük. ‘Biz’ olmak istemiyoruz. Eğer ‘siz, biz’ derseniz bu zımni olarak ‘onlar’ demektir. ‘Biz’ diyen birisi varsa ‘onlar’ diyordur. ‘Biz’ olmayı aşıp hepimiz olmak durumundayız. Eğer biz hepimiz olursak o zaman çokluk içinde birlik ne demektir buna varırız. Biz bu manada inanın bir reform peşinde değiliz. Biz formun kendisi ile ilgilenmiyoruz. Biz inşa ile ilgiliyiz, biz ihya ile ilgiliyiz. İnovasyon değil, yenilenerek dönüşmek peşindeyiz.

Biz ‘her çocuğun müfredatı kendi içinde saklıdır’ demek için buradayız. Biz dışarıda propagandist biçimde çocuklara verilen hayattan uzak bayat müfredatlar sorgulanması gerektiği için buradayız. Eğitim ve zorunlu kelimesini yan yana getirenlere ‘durun’ demek için buradayız. Pedagoji ile formasyon kelimesini yan yana getirenlere ‘çok komiksiniz’ demek için buradayız. Biz eğitimi endüstrinin ihtiyacı ile sınırlayanlara ‘lütfen gökyüzüne bakın’ demek için buradayız. Biz milyarlarca yıldır her gün doğan ama asla bıktırmayan güneşi anlamak için buradayız. Güneş olmak için, yağmur olmak için buradayız. Çünkü güneş hiçbir nebatı, çocuğu ayırmadan hepsini ısıtır. Yağmur size su varsa size yok demez, ne varsa herkese dağıtır. Böyle olduğumuzda mutlak suretle hakikat kelimesini kullanmanın iznine de erişmiş oluruz. Biz artı ve eksinin çarpışması sonucu ortaya çıkan enerji için buradayız. Kutupsuz sevgi için buradayız, artı eksi için burada değiliz.”

Bakan Selçuk, Eğitim sisteminde kavramların yeniden sorgulanması gerektiğini teneffüs üzerinden örnekledi ve konuşmasını, “Gelin hep beraber bu ülkeyi aklın, bilimin, gönlün merkezi yapalım. Evrensel doğayla uyumlu güçlü bir felsefeye, gerçekçi bir amaca, sağlam bir metoda sahip bir paradigmayı konuşalım” diyerek bitirdi..

Yeni eğitim öğretim yılında, “çocuklarımızı şimdiye uyandırarak, ülkemizi aklın, bilimin, gönlün merkezi yapabilmek” çalışmalarında tüm öğretmen arkadaşlarıma başarılar diliyorum..

Selam ve saygılar… ozdemirgurcan23@gmail.com

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here