Eğitim Tic. Ltd. Şti.

0
95

Günlerdir sol göğsünüzde yaşadığınız ağrıdan dolayı hastaneye başvuruyorsunuz. Yapılan kontrollerde sağlıksız beslenmenizden dolayı ‘kalpte ritim bozukluğu, kalbin 3 kapakçığında aşırı yağlanma olduğu’ saptanıyor. Ayrıca aldığınız kilo ve hareketsiz yaşam tarzınızdan dolayı olası kalp krizine hazırlıklı olmanız gerektiğini söylüyorlar. Fakat siz yaşam tarzınızı değiştirmek yerine, doktorların yanlış teşhis koyabileceğini düşünüyorsunuz.

Bunun üzerine birileri devlet hastanelerinin yeterli donanıma ve iyi hocalara sahip olmadığını özel bir hastaneye gitmeniz gerektiğini söylüyor. Ve siz hiç vakit kaybetmeden randevu alıp son derece modern bir mimariye sahip hastaneye giriyorsunuz. Tetkikleriniz yapılıyor ama bir şeyiniz olmadığını, gayet sağlıklı olduğunuzu söylüyorlar. Hatta hastane bununla yetinmeyip sağlık alanında hastane puanını yükseltmek için başarılı sağlık belgesi ile sizi ödüllendiriyor.

Böyle saçma bir durum mu olur diye düşünüyorsanız, o zaman şuanda mevcut eğitim sistemine bir göz atmanızı rica edeceğim. Çocuğunuzun sağlıklı eğitimi yerine ‘okul başarı puanını’ baz alan eğitim sistemi… İsterseniz bu ticarete temellendirilmiş eğitim sistemini, kurumumuza başvuran sayısız öğrencilerden biri olan Emre örneğinden açıklayayım.

Devlet okulunda eğitim hayatına devam eden Emre ve ailesi, öğretmenlerin şikâyeti üzerine kurumumuza başvuruyor. Öğretmenlerin aileye şikâyeti, çocuklarının hiç bir şekilde ders çalışmadığı gibi sorumsuz davranışları idi. İlk seansın sonlarına doğru Emre okul başarısızlığını okuldaki öğretmenlerine mal etmeye başlamıştı. Hatta öğretmelerinin ona taktığını ve kaliteli eğitim vermediklerini iddia edecek kadar ileri gitmişti. Örnek olarak ta aynı durumda olan bir arkadaşının özel okula geçtikten sonra başarısının yükseldiğini hatta belge aldığını söylemişti.

Aileye çocuklarının başarısızlık sebeplerini bir başkasına yüklemek yerine, mevcut başarısızlık konusunda özeleştiri yapabilmesini istedik. Seyreden seanslarda sorumluluk alma ve müdahale teknikleri hakkında konuşmamıza rağmen bir kaç seanstan sonra çocuk aileyi ‘özel okula geçiş’ konusunda ikna etti. Kısa bir sürede bölgede bulunan özel okula geçiş işlemi yapıldı. Dört ay sonra yolda aileyle karşılaştığımda, özel okulla ilgili endişelerimde yanıldığımı ve Emre’nin okul başarısının arttığını söylemişlerdi. Eski okulunda beş zayıfla dönemi kapatan Emre takdir belgesiyle 11. sınıfı bitirmişti. Son sınıf macerası da belgelerle geçmiş. aile iyice mest olmuştu. Lakin belgelerle mezun olan Emre sınava girdiğinde 185 olan barajı zar zor geçebilmişti.

Geçen ay tekrar kurumumuza eğitim danışmanlığı için başvuran aile, gecikmeli de olsa özeleştirilerini yapabilmiştiler. Çocuklarının iyi bir üniversiteye yerleşebilmesi için ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını dile getirdiler.

Emre öğrencimizin yaşadığı sıkıntı eğitim sistemi içinde harcanan çocuklarımızın sadece bir örneği. Çarpım tablosunu bilmeden matematik ortalaması 87 olan öğrenci, fizik dersine nefret ettiği için derslere geçmeyen öğrencinin takdir belgesi alabilmesi… Bu gibi sayısızca örneklerimiz var.

Bu eleştirimden her özel okulun kalitesiz olduğu sonucunu çıkarmayın. Son derece başarılı okullarımız da var. Benim sitemim dört yıllık eğitim hayatında çocuğun eksiklerini belirleyip üniversite sınavına doğru bir şekilde hazırlamak yerine, okul puanını baz alan kurumlaradır.

Siz ebeveynlere tavsiyem; belgeler gözünüzü boyamasın! Önemli olan çocuğunuzun sağlıklı bir eğitimle sınava hazırlanmasıdır.

Öğrenci arkadaşlara ise tavsiyem;  uzman görüşüne başvurmadan, kendi bilgi birikiminizin öz eleştirisini yapabilirsiniz. Gözünüzü kapatın ve kendinize bu çalışma temposuyla hayatınızın en büyük sınavı olan YGS ve LYS da başarılı olabilecek misiniz diye sorun. Sorumluluklarınız ertelemeyin çünkü skoru lehinize çevirebilecek uygun zaman ve şartlar ”şuan” elinizde. Bu acı gerçekle sınavda tanışmak yerine özeleştirinizi cesur bir şekilde şimdi yapın. Eksiklerinizi belirleyin ve başarmak için harekete geçin…

 

Psikolog ve Aile Terapisti

Mehmet CAN

İletişim: psikologmehmetcan@gmail.com

Web: www.ankapsikolog.com

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here