“Eğitim Sistemini Alt Üst Eden Tüm Uygulamalar Derhal Durdurulmalıdır”

0
120

eğitim-sen açıklama20Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal’dan 1’ci Yarı Yıl Değerlendirmesi

Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, 2015-2016 Eğitim Öğretim yılının sona eren 1. yarıyılının değerlendirmesini yaptı.

İlk dönemin, eğitim hakkına yönelik saldırılar ve tehditlerin gölgesinde geçtiğini savunan Ünsal; “Eğitim sisteminin, eğitim ve bilim emekçilerinin yıllardır birikerek artan sorunları her geçen yıl katlanarak artmaktadır. 2015-2016 eğitim öğretim yılının birinci yarısını geçmiş yıllardan ayıran en önemli farklardan birisi, Cumhuriyet tarihinde ilk defa Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından öğretmenlerin “hizmet içi eğitim” bahanesiyle öğrencilerinden ve okullarından ayrılmak zorunda bırakılması olmuştur.

Yaşanan sokağa çıkma yasakları nedeniyle on binlerce öğrenci eğitim-öğretim hakkından mahrum bırakılmıştır. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 6. Maddesi her çocuğun yaşama hakkına sahip olduğunu ve devletin çocuğun yaşamını ve gelişimini güvence altına almakla yükümlü olduğunu belirtmesine rağmen, eğitim öğretimin birinci yarıyılı çocuk ölümlerinin en yoğun yaşandığı dönem olarak tarihe geçmiştir” dedi.

Eğitimde yaşanan sorunlara bir kez daha değinen Ünsal, eğitimde ticarileşme ve dinselleşme uygulamalarının arttığını, temel lise uygulamasının eğitimde özelleştirmeyi hızlandırıp, okulları dershaneye çevirdiğini, sürgün, gözaltı ve cezaların hız kesmediğini kaydederek, eğitim yöneticileri ile ilgili yargı kararları derhal uygulanması ve diplomaya dayalı alan değişikliği ve unvan değişikliklerinde yaşanan sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Ataması yapılmayan öğretmenler ve yardımcı hizmetlilerin sorunlarına kalıcı çözümler beklediğini hatırlatan Ünsal, eğitimin ve eğitim emekçilerinin yaşadığı tüm ekonomik, sosyal ve özlük sorunlar çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Eğitimin zaten sorunlu olan niteliğinin daha da kötüleştiği bir eğitim sisteminin sağlıklı nesiller yetiştirmesinin mümkün olmadığını kaydeden Ünsal; “Eğitim sistemindeki çürümeyi hızlandıran 4+4+4 dayatmasından uygulamasından derhal vazgeçilmeli, ataması yapılmayan öğretmenlerin atanması yapılmalı, AKP döneminde haksız olarak yapılan tüm atama ve görevlendirmeler iptal edilmeli, eğitim sistemini alt üst eden tüm uygulamalar derhal durdurulmalıdır. Eğitimin hiçbir aşamasında öğrenci ve öğretmenlere dayatmada bulunulmamalı, öğretmen, öğrenci ve velilerin eğitim sistemine yönelik kaygılarını giderici düzenlemeler yapılarak, tüm ülkenin üzerine çöken mevcut eğitim enkazı en kısa sürede kaldırılmalıdır.

“Okulöncesi eğitimden başlayarak eğitim yatırımlarına, ders kitaplarının hazırlanmasından eğitim yöneticilerinin belirlenmesine; sınıf mevcutlarından eğitimin kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve her bireyin kendi anadilinde yapılması ilkesine uygun adımlar atılmalı, eğitimde yaşanan ticarileştirme ve eğitimi dinselleştirme adımlarına derhal son verilmelidir” diye konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here