Eğitim-Sen Şube Başkanı Ünsal, Toplu Sözleşme Sürecini Değerlendirdi…

0
76

eğitim-sen açıklama15“AKP Hükümeti Yangından Mal Kaçırır Gibi Hareket Ediyor”

Geçtiğimiz günlerde başlayan ve halen devam eden toplu sözleşme süreci ile ilgili görüşlerini bildiren Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, Eğitim-Sen olarak doğru bir eğitimin mücadelesini verdiklerini söyledi.

Ünsal; “Eğitimsen olarak çocuklarımızın nitelikli, bilimsel ve kamusal bir eğitim alabilmesi mücadelesini veriyoruz. Siyasi iktidarların değişmesi ve kendi siyasi görüşleri doğrultusunda eğitime yön verme çabaları eğitimin başlıca sorunudur. Bu durumun düzeltilmesi eğitimin daha nitelikli hale getirilmesi başta eğitim ve bilim emekçilerinin haklarının alınması için mücadelemiz sürecektir. Bu doğrultuda 25 milyon kamu emekçisi ve 20 milyon kamu emeklisinin geleceklerini belirleyen toplu sözleşme sürecinin devam ettiği şu günlerde sendika olarak emekçilerden yana taleplerimizle alanlarda olmaya ve siyasi iktidardan haklarımızı almaya kararlıyız” dedi.

Hukuki ve Meşru Bir Durum Değil

Milyonlarca insanı ilgilendiren üçüncü dönem (2016-2017) toplu sözleşme görüşmelerinin başladığını ve 22 Ağustos’a kadar görüşmelerden sonuç çıkmasının beklendiğini ifade eden Ünsal, Ak Parti iktidarının tutumunu da eleştirdi. Ünsal; “7 Haziran seçimleri sonrasında tek başına iktidarını kaybeden ve müstafi durumunda olan AKP hükümeti, önümüzdeki iki yılı ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerini sanki tek başına iktidarmış gibi sürdürmek istemekte, görüşmelerin ertelenmesi taleplerimizi yok sayıp, yandaş konfederasyonu da yanına alarak, yangından mal kaçırır gibi hareket etmektedir. AKP’nin 7 Haziran seçimleri ile tek başına iktidarını kaybetmiş olmasına rağmen, 65 gündür sanki hiç seçim yapılmamış gibi hareket etmesi, kamu emekçilerinin ve emeklilerin 2016 ve 2017 yılına ilişkin ekonomik, sosyal ve özlük hakları ile ilgili karar alabilmesi ne hukuki, ne de meşru bir durumdur” dedi.

Geçmiş Kayıplarımız Karşılanmalı, Toplusözleşme Taleplerimiz Dikkate Alınmalıdır!

2013 yılında yapılan toplu sözleşmeye de değinen Ünsal; “2013 yılında Memur Sen ile yapılan ve tarihin en büyük hak kaybına neden olan “toplu satış sözleşmesi” ortadayken, kamu emekçileri ikinci bir “satış sözleşmesi” tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu anlamda ne geçici AKP Hükümetinin ne de onun sözünden çıkmayan Memur Sen’in emekçilerin geçmiş kayıplarını gündeme bile getirmeyen, hak kayıplarını giderecek bir toplu sözleşmeye imza atmasını beklemek “aşırı iyimserlik” olacaktır.

Bir önceki dönem imzalanan “satış sözleşmesi” nedeniyle 2014 yılında enflasyon farkımız gasp edilmiş, ek ders ücretleri, nöbet ücretleri, ek ödemeler, aile yardımı, çocuk parası, özel hizmet tazminatı, fazla mesai ücretlerinde enflasyon farkından kaynaklı herhangi bir artış yapılmamıştır. Geçtiğimiz yıl eğitim ve bilim emekçileri başta olmak üzere, tüm kamu emekçilerinin ortalama gelirlerinde en az %25’lik bir kayıp oluşmuştur. 2014 yılı ekonomik kayıplarımızın karşılanmadığı hiçbir artış oranının, satın alma gücümüzdeki erozyonu ve yaşadığımız yoksullaşmayı azaltması mümkün değildir.

Yağmanın ve talanın bir virüs gibi yayıldığı ve mevcut sistemi içten içe çürüttüğü bir dönemde halkın, emekçilerin giderek yoksullaşması, zenginin daha zengin, yoksulun daha yoksul hale gelmesinin sorumluları biz değil, yıllardır iktidarlar olanakları ile zenginleşenlerdir. Eğitim ve bilim emekçileri olarak geçmiş kayıplarımızın karşılanmasını ve toplusözleşme taleplerimizin dikkate alınmasını istiyoruz” dedi.

Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, son olarak toplu sözleşme taleplerini de sıraladı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here