Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Ünsal; “Açığa Alımlar Hukuki Değil!”

0
250

egitim-sen-aciklama19Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, yeni başlayan eğitim-öğretim yılı hakkında gazetemize bazı değerlendirmelerde bulundu.

19 Eylül itibari ile 20 milyona yakın öğrenci ve 1 milyona yakın öğretmenle beraber 2016-2017 eğitim öğretim yılının başladığını hatırlatan Ünsal, sözlerine öğretmenlere ve öğrencilere başarılı, sağlıklı bir eğitim-öğretim yılı dileyerek başlarken; “Fakat gelinen noktaya baktığımız zaman mesleğinden ihraç edilen pek çok öğretmenle başlayan bu sürecin, çok da sağlıklı başladığını düşünmüyorum” dedi.

Ülke genelinde açığa almaların yaşandığını işaret eden Başkan Ünsal; “Hatay ili olarak 928 arkadaşımız bayram öncesi açığa alındı, bizde onlara destek olmak için bayram süresince çok yoğun çalıştık. Türkiye genelinde açığa alınmalarla ilgili bakanlığın sendikalı eylemlere uyan öğretmenleri eylem kararlarından dolayı cezalandırdığını görüyorum. Daha önce Danıştay’ın, Anayasa Mahkemesinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Türkiye’nin de altına imza atmış olduğu uluslar arası sözleşmelerin 657 sayılı kanunla kaynaklı olarak sendikanın almış olduğu kararlara uymak ve bu aldığımız kararlar doğrultusunda sendikalı eylemlerin cezalandırılamayacağı yönündeki kararları bulunuyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bu Karar Hukuki Değildir

“Sendikal eylem suç sayılamaz” diyen Ünsal; “Şu anda Türkiye geneli ve Hatay ilinde Eğitim-Sen üyesi olup açığa alınan öğretmenlere gerekçe olarak sendikalı eylemlere katılmaları gösteriliyor. Bu karar hukuki değildir. Danıştay’ında sendikalı eylemlerin suç sayılmayacağı doğrultusunda ilgili birçok söylemi bulunuyor” diye konuştu.

Gelinen noktanın hukuki olmadığını ısrarla vurgulayan Ünsal; “Yapılanlar sendikal eylem ve etkinliklerdir. Bu eylemlere katılanların cezalandırılması doğru değildir. Yapılacak her türlü işlem hukuk çerçevesinde yapılmalı, bundan sonra da yapılacak her türlü işlemin hukuk çerçevesinde yapılmasını bekliyor ve talep ediyoruz” dedi.

Öğretmenlerden Çok Öğrenciler Cezalandırılıyor

Açığa alınan öğretmenlerden çok şu anda öğrencilerin de cezalandırıldığını sözlerine ekleyen Ünsal; “Şu anda eğitim-öğretim binlerce ücretli öğretmenle devam ettirilmeye çalışılıyor. Kadrosuz çalışma Türkiye’nin kanayan yarasıyken daha da yaygın hale getirilmeye çalışılıyor” şeklinde konuştu.

Eğitim-Sen’in hedef tahtasına konulmasının nedenlerine de değinen Ünsal; “Eğitim-Sen’e düşmanlık; siyasi iktidarın eğitim alanında yapmış olduğu politikalara karşı duruşundandır. Eğitim-Sen olarak biz laik, bilimsel, kamusal olmayı savunuruz. 4+4+4 eğitimle siyasi iktidarın yapmış olduğu anti-demokratik eğitim sistemine karşı duruşumuzdur.

Yaşanılan mağduriyetlerin bitmesi için iktidar bir an evvel öğretmenleri görevlerine döndürmelidir. Kapı arkalarında insanları açığa alarak bu durum sürdürülemez. Bu işlemler, somut deliller, kanıtlar sunularak hukuk çerçevesi içinde yapılmalıdır” dedi.

Son olarak Milli Eğitim’e çağrıda bulunan Ünsal; “Milli Eğitim Bakanlığını ve Milli Eğitim Müdürlüklerini bir kez daha uyarıyoruz. Açığa alınan, ihraç edilen bütün öğretmenler görevlerine döndürülmeli, hukuk çerçevesinde soruşturmaları, yargılanmaları yapılmalı her şey hukuk çerçevesinde yürütülmelidir. Açığa alınan öğretmenler değil şu anda öğrencilerde cezalandırılıyor. Şu anda eğitim-öğretim binlerce ücretli öğretmenle devam ettirilmeye çalışılıyor. Öğretmenlerin göreve dönmeleri gerçekleşinceye kadar sendika olarak, örgütsel olarak mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here