Eğitim Şart!

0
112

Okul sonrasıydı.. Arkadaşlarla, “Bir yerde oturup çay içelim” dedik, bir yere oturup çayları söyledik.. Sohbeti, telefondan haber okuyan arkadaş, yüzündeki ekşimeyi sancılı bir ses tonuna yükleyerek başlattı; “Başım ağrıdı! Sanal dünya mide bulandırıcı!”

Sağlığa dikkat eden arkadaş; “Aspirin ister misin?” dedi ve cebinden çıkardı.. Haberci arkadaşa tableti verirken prospektüsünü okudu: “Ağrı kesici, ateş düşürücü.. İltihabi durumlarda; örneğin, akut ve kronik romatizmal hastalıklarda.. Soğuk algınlığı, grip ve hafif enfeksiyonlarda görülen ağrı ve ateş durumlarında.. Baş, diş ağrısı, bel ağrısı, nevralji, siyatik, migren..” Muzip arkadaş; “Mübarek tablet, sanki her sancının ‘mucizevi’ ilacı” dedi..

Sağlıkçı; “Toplumsal baş ağrılarımıza da böyle bir ilaç bulsak” dedi.. Gerçekçi arkadaş, “Eğitim” diye yanıtladı ve gerekçesini ekledi; “Gündelik yaşamda toplumsal baş ağrısı bir durumla karşılaştığımızda, ‘Eğitim şart!’ demiyor muyuz?”

Genç arkadaş, “Mesela” dedi.. Gerçekçi; “Mesela, taciz, tecavüz, cinayetlerin olmaması için” dedi.. Haberci; “Sanal alem bu tür haberlerle sallanıyor” dedi.. Öfkeli arkadaş, “Sallandıracaksın bir kaçını bak o zaman nasıl engelleniyor” dedi.. Muzip, “Şiddetin, kaba kuvvetin, maçoluğun, magandalığın engellenebilmesi için de eğitim şart!” dedi.. Öfkeli; “Arsızlığın, hırsızlığın, yalancılığın, talancılığın, dolandırıcılığın da” dedi.. Toplumcu; “Dili, dini, cinsiyeti, yaşama şekli şemali veya düşünceleri gibi nedenlerden dolayı ayrımcılığın olmaması için de” dedi.. Haberci; “Uyuşturuculardan, uyuşturanlardan, sanal kara propagandadan, hainlerden korunmak için de” dedi.. Doğacı arkadaş, “Yerlere tükürmemek, toprağı, havayı, denizi kirletmemek, çevrenin ve doğanın yalnız kendi malımız olmadığını anlayabilmek için de” dedi.. Muhalif; “Kediye köpeğe, ağaca çiçeğe eziyet etmemek için de” dedi.. Muzip “Ağız dolusu küfür tükürenler için de” dedi.. Gerçekçi; “Herkesin her konuda kendini alim zannetmemesi için de” dedi.. Muzip; “Cahillerin küstahlığına boyun eğmemek için yani” dedi.. Sağlıkçı; “Toplumla sağlıklı ilişkiler kurabilmek için de” dedi.. Haberci; “Hakkı ve haklıyı savunan, vatanını, milletini seven bilinçli nesiller yetiştirebilmek için asıl” dedi..

Muhalif; “Bireyciliği, benciliği ve bencilliği normal bir hal gibi sunan modern hayat biçimine karşı geleneksel toplumsal değerlerimizi devam ettirebilmek için de” dedi.. Muhafazakâr; “Özetle ‘Kendimiz için istemediğimizi başkası için de istememek’ için” dedi ve özetledi; “İyiyi, güzeli, doğruyu devam ettirebilmek, kötülüğü, çirkinliği, yanlışlığı sonlandırabilmek için eğitim şart!”

Toplumcu arkadaş, “Bir özet de ben yapayım” dedi ve yaptı; “Bireyci, benci ve bencilliği normal bir halmiş gibi sunan modern hayat, aslında altyapıda gelişen kapitalist üretim ilişkilerinin, toplumsal yaşamın siyasal, kültürel, ahlâkî alanlarında meydana getirdiği dönüşümlerin tümüne verilen isimdir. Dolayısıyla bu hayattaki toplumsal hastalıkların nedeni kapitalizmdir. Aspirini de, emeğin hakkı temelinde eşitlikçi toplumcu bir sistemdir.” Muzip; “O sistemde eğitim şart değil midir?” dedi.. Toplumcu; “Her sistemde eğitim şart” dedi ve sordu; “Şart da asıl sorun nasıl bir eğitim?” Muhafazakâr; “Kendimiz için istemediğimizi başkası için de istememek bir ahlâk ilkesidir” dedi ve ekledi; “Nasılın yanıtı bu ilkede.”

Gerçekçi; “Birey, davranışlarını etkileyen toplumsal yaşamın kurallar örgüsünü beğenmiyorsa, bunun eğitimle bağlantılı kültürel bir süreç içinde değişmesi gerçeğinin farkında olmalıdır” dedi ve ekledi: “Birey önce kendi davranış alışkanlığını değiştirebilmelidir. Kendisi aynı davranış şablonu içindeyken, değişmesini istediği toplumdan farklı bir sonuç beklemesi boşuna bir çabadır!”

Genç arkadaş, “Mesela?” dedi.. Gerçekçi; “Mesela, trafikteki sorun” dedi ve ekledi; “Kuralları bilmemek mi, yoksa kurallara uymamak mı?” Muhafazakâr; “Ahlâk, kurallı yaşama bilincidir” dedi ve ekledi; “Trafik de dahil sorunlardaki suçun payımıza düşen sorumluluk bilincini duyumsayabilmeliyiz. Eğitim, işte tam da bu nedenle şart!”

Muzip; “Mübarek eğitim” dedi ve ekledi, “toplumsal baş ağrılarımızın; akut ve kronik ilmî, iktisadî, siyasî, kültürel, sanatsal, teknolojik sancılarımızın sanki ‘mucizevi’ ilacı!”

Selam ve saygılar… ozdemirgurcan23@gmail.com

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here