Dünya Öfke Kusuyor

0
84

Günaydın sevgili okuyucularım nasılsınız bu sabah? Havalar sıcak dünya sıcak sanki öfkeden kandan nefretten besleniyor her tarafta dolu-dolu bir öfke!  Dolmuşta sokakta kahvede pazarda… İnsanlar en çok işsizlikten ve ayrım gayrımcılıktan şikâyet ediyor, dayın varsa sözü yeniden hortladı bütün vahşetti ile görüşmeye gittiğinde ilk soru hangi tarafsın hiçbir taraf değilim okulumu bitirdim  ve bir iş istiyorum askerliğimi yaptım vergilerimi ödüyorum  bu yetmiyor mu? Yok yetmiyor. Valla  bu yüzden şikâyet etmeyen bir tek Allah’ın kulu yok en azından Gazipaşa da ki burası kendi kendine yeten  zengin bir ilçe.

Toprağı güzel suyu güzel seraları zeytinlikleri meyve sebze bahçeleri ile küçük büyük her kesin çalıştığı bir yer buna rağmen insanların en büyük sıkıntısı bahçecilik  yapmak istemeyen gençlerin iş bulamaları.  Ve” dayın” varsa sözü  burada en çok duyduğum söz bu oldu “nerde  ayrım-gayrım yapmayacağız diye verilen sözler.  Hani her kesimi kucaklayacağız diyenler?  Hatta bendeniz Berke yi Emre yi bile canım istemse kucaklamam  “demiştim artık bu sözden gına geldiğinden bunlar nasıl kucaklayacaklar işte buradan anlaşılıyor ki verilen sözlerinde hükmü taraf olanlara…

& & & & &

Ve şehitlerim var yine onun içinde sözler verilmişti ama şehitler arka arkaya geliyor. Yine ateşler düşüyor yuvalar yıkılıyor hayaller sona eriyor. Hatay şehidi için ağlıyor hepimiz ağlıyoruz, hepimizin yüreği yangın yeri. Nur içinde uyuyun kardeşlerim başsağlığı dilemek gerçekten zor oldu  ama başka çaremiz yok. Birileri sağ ve sağlıklı olmak zorundaki bu gidişe dur diyebilsin. Nur içinde uyun  sevgili Mehmetçikler hepimiz size minnettarız. Vatan sağ olsun. Allah sabır versin ailelerine…

Ve Atatürk heykeline saldırılar devam ediyor bu nasıl bir öfke bunu da anlamak mümkün değil var oluş nedenimiz ülkemizde özgür ve hür olarak yaşamamız bize bunu armağan edenlere yapılan saygısızlığı anlamak gerçekten zor.

Ve sevgili okuyucularım ne yazın nede tatilin tadı tuzu var. Eğer çevren mutsuzsa sen mutlu olabilir misin?

& & & & &

Ve Kore ile ABD arasındaki saçma sapan  sürtüşme  üçüncü dünya savaşı sinyalleri veriyor. Neyi paylaşmıyor bu insanlar anlamak mümkün değil?

Ve sevgili okuyucularım her şeye rağmen dünya dönüyor ve yaşamaya devam ediyoruz o zaman yaşadığımız zamanın her anının değerini bilelim sağlıkla sevgiyle yaşamaya çalışalım ayrım gayrım yapmadan hep birlikte… Yase

& & & & &

Ve sevgili anne babalar, çocuğunuzdan mektup var. Okuyalım bakalım ne kadar kendimizi bulacağız bu mektupta…

Sevgili  Anneciğim, Sevgili babacığım,

Bütün duygu ve düşüncelerimi dile getirebilseydim, size şunları   söylemek isterdim: Sürekli bir büyüme ve değişme içindeyim. Sizin çocuğunuz olsam da, sizden ayrı bir kişilik geliştiriyorum. Beni tanımaya ve anlamaya çalışın. Deneme ile öğrenirim. Bana ayak  uydurmakta güçlük çekebilirsiniz. Oyunda, arkadaşlıkta ve uğraşılarımda özgürlük tanıyın. Beni her zaman her yerde koruyup   horlamayın. Davranışlarımın sonuçlarını kendim görürsem, daha iyi   öğrenirim. Bırakın, kendi işimi, kendim göreyim. Büyüdüğümü başka nasıl anlarım yoksa. Büyümeyi çok istiyorsam da, ara sıra yaşımdan küçük davranmaktan kendimi alamıyorum. Bunu önemsemeyin, ama beni şımartmayın da. Hep çocuk kalmak isterim sonra. Her istediğimi  elde edemeyeceğimi biliyorum. Ancak siz verdikçe, almadan edemiyorum.

Bana yerli, yersiz söz de vermeyin. Sözünüzü  tutmayınca, sizlere güvenim azalıyor. Bana kesin ve kararlı   davranmaktan çekinmeyin. Yoldan saptığımı görünce beni sınırlayın. Koyduğunuz kurullar ve yasakların hepsini beğendiğimi söyleyemem. Ancak, hiç kısıtlamayınca, ne yapacağımı şaşırıyorum. Tutarsız davrandığınızı görünce, hem bocalıyor, hem de bundan yararlanmadan yapamıyorum. Öğütlerinizden çok, davranışlarınızdan etkilendiğimi  unutmayın. Beni eğitirken ara sıra yanlışlar yapabilirsiniz. Bunları çabuk unuturum. Ancak birbirinize saygı ve sevginizin azaldığını görmek beni yaralar ve sürekli tedirgin eder.

Çok konuşup, çok bağırmayın. Yüksek sesle söylenenleri ben pek duymam. Yumuşak ve  kesin sözler bende daha iyi bir iz bırakır. “Ben senin yaşındayken” diye başlayan söylevleri hep kulak ardına atarım. Küçük yanılgılarımı büyük suçmuş gibi başıma kakmayın. Bana yanılma payı bırakın. Beni yaramazlıklarım için kötü çocukmuşum gibi yargılamayın. Yanlış davranışım üzerinde durup düzeltin. Ceza vermeden önce beni dinleyin. Suçumu aşmadığı sürece, cezama katlanabilirim. Beni dinleyin. Öğrenmeye en yakın olduğum anlar, soru sorduğum anlardır. Açıklamalarınız kısa ve özlü olsun. Beni yeteneklerimin üstünde işlere zorlamayın. Ama başarabileceğim işleri yapmamı bekleyin. Bana güvendiğinizi belli edin. Beni destekleyin, hiç değilse, çabamı övün. Beni başkaları ile karşılaştırmayın. Umutsuzluğa kapılırım. Benden yaşımın üstünde olgunluk beklemeyin. Bütün   kuralları birden öğretmeye kalkmayın. Bana süre tanıyın.

Yüzde yüz dürüst davranmadığımı gördüğünüzde ürkmeyin. Beni köşeye   sıkıştırmayın. Yalana sığınmak zorunda kalırım. Sizi çok bunaltsam da, soğukkanlılığınızı yitirmeyin. Kızgınlığınızı haklı görebilirim, ama beni aşağılamayın. Hele başkalarının yanında onurumu kırmayın. Unutmayın ki, bende sizi başkalarının önünde güç durumda  bırakabilirim. Bana haksızlık ettiğinizi anlayınca, açıklamaktan çekinmeyin. Özür dileyişiniz, size olan sevgimi azaltmaz, tersine, beni   size daha çok yaklaştırır. Aslında ben sizleri olduğunuzdan daha iyi görüyorum. Bana kendinizi yanılmaz ve erişilmez göstermeye  çabalamayın. Yanıldığınızı görünce üzüntüm büyük olur. Bana  verdikleriniz yanında benden istediklerinizin zor olmadığını d biliyorum. Yukarıda sıraladığım istekler size çok geldiyse, birçoğundan vazgeçebilirim, yeter ki beni ben olarak seveceğinize   olan inancım sarsılmasın. Benden “Örnek çocuk” olmamı  istemezseniz, ben de sizden kusursuz anne-baba olmanızı beklemem, severek ve anlayışlı olmanız bana yeter. Sizin  çocuğunuz olarak doğmak elimde değildi. Ama seçme hakkım   olsaydı, sizden başka kimsenin çocuğu olmak istemezdim.

Sizi seviyorum. Çocuğunuz.

Günün Şiiri

Sen Burada Bir Yabancısın….

Bu rüzgârın tadı senin hiç tatmadığın

Bu yolcular bilmediğin bir yerden geliyor

Konuştukları dil ömrünce duymadığın

Gözlerini sakla sen burada bir yabancısın.

Akşam tren raylarına yağmur yağıyor

Devrilmiş bir sokak ayak basmadığın

Çarmıha gerilmiş afişler ıslanıyor

Karanlıkta bir kadın tanımadığın

Bir şeyler söylüyor anlamadığın

Şüpheli oteller üstüne geriniyor

Sen burada bir yabancısın saklanmalısın

Akşam tren raylarına yağmur yağıyor.

Attila İLHAN

Ve rahmetli Bülent Ecevit’ten bir şiir…

Pülümürün Yaşsız Kadını

Pülümürün bir dağ köyünde gördüm onu

yaşını sordum bir giz gibi güldü

 

kimi seksen dedi köylülerden kimi yüz

yüzüne baktım bir giz gibi güldü

 

bir asa vardı elinde

bir solmuş krallığın

kadifeden harmanisi üzerinde

bir Hititliydi o bir Selçukluydu

bir ermeniydi bir Kürt’tü

bir Türk

 

yaşını sordum bir giz gibi güldü

koluma girdi bir soylu kadınca

tozlu köy yolunda sürüyerek eteğini

beni tek gözlü sarayına götürdü

köy yapısı kulübesinin

 

Zamanı onda yitirdim ben

Yitik zamanlara onda eriştim

En soylu yoksulluğun toprak döşeli sarayında

Bir taç gibi kondu başıma Türkiyeliliğim

Bülent ECEVİT

Bilgi: Pülümür Doğu Anadolu’nun en yoksul yörelerinden biridir. Binlerce yıldır birbirlerine eklenen uygarlıkların bu deprem yöresinde tek kalıntısı insandır.

Giden Gençliğe

Umudum, heyecanım bitmez pınardı bitti.

Gençliğim deli dolu esen rüzgardı, gitti

Neydi o sarhoşluklar dünyaya boş vermeler

O başka bir mevsimdi; bir ilkbahardı gitti

 

Çektiler elimden ellerini sevgililer.

Bir zaman bu gönülde kimler yaşardı gitti.

Hani hiç bitmeyecek sandığım güzellikler

Ne sevinçler gülüşler ve neler vardı gitti

 

Kalakaldım ben orada öylece paramparça

Her gelen yüreğimden bir şeyler kopardı gitti.

Hey benim doyamadığım deli fişek gençliğim

İçimde bir zamanlar bir kor yanardı gitti.

Ümit Yaşar OĞUZCAN

Günün Sözü

Komşunu sev ama aradaki bahçe duvarını asla kaldırma

Benjamin FRANKLİN

Rüyaları gerçekleştirmenin en kısa yolu uyanmaktır.

W.Emerson

İnsanlara her gün balık vereceğinize, onlara balık tutmağı öğretin, sonunda siz rahat edersiniz.

Confuctus

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here