Dünya Isınma Tehlikesinde

0
160

Dünyamız, küresel ısınma tehlikesi ile karşı karşıya. Bu korkunç sondan kaçmamız ne yazık mümkün değil. Burada en büyük kabahatlinin insan olduğu artık bilimsel olarak kanıtlandı. Son yıllarda hızla değişim gösteren teknoloji, beraberinde kirli bir Dünya’yı getirdi. Bunun en büyük kanıtı çevremizde gördüğümüz “Çarpık Gelişmelerin” hızla çoğaldığıdır.

Kişiler kendi yaşam alanını temiz ve düzenli tutmadığı zaman, etrafta yoğunlukla yükselen çöp yığınlarının altında boğulup kalıyor. Dünyamız da aynı pisliklerden dolayı yaşanamaz halde! Bu konuda araştırmalar yapan bilim adamlarının tezlerini incelediğimizde bakın ortaya neler çıkıyor…

Dünyanın yüzeyi güneş ışınları tarafından ısıtılmakta! Daha sonra bu ışınlar tekrar atmosfere yansıyor. Fakat bazı ışınlar uzay boşluğuna giderken, su buharı, karbondioksit ve metan gazları, Dünyanın üzerinde oluşturduğu doğal bir örtü tarafından tutuluyor. Son dönemlerde meydana gelen orman yangınları, Fosil yakıtların enerjiye dönüştürülmesi nedeniyle, Karbondioksit, metan ve diazot monaksit gazları atmosferde yığılıyor. Dünya çevresinde var olan doğal örtü, ne yazık değişik yerlerden akıl almaz gedikler vermekte. Oluşan bu gediklerden ötürü küresel ısınma aldı başını gidiyor.

Peki; bu sıcaklık artışları ile oluşan küresel ısınma, nelere yol açıyor ve hayatımızı nasıl etkiliyor. Dünya iklim değişikliği; Okyanusların derinliklerinden, en yüksek dağ zirvelerine, Ekvatordan kutuplara kadar Dünyanın her yerinde kendini hissettiriyor. Deniz sıcaklıkları artıyor, deniz seviyeleri alışılmışın dışında yükseliyor. Bitki örtülerine gerekli olan sıcaklık, yağmur miktarları, mevsim sürelerinin değişimleri yüzünden doğal ve fizyolojik ortamlarımız git gide başkalaşım gösteriyor.

Tüm bunların sonucunda ise canlıların yaşamları tehdit altında! Dünyanın ekolojik dengesinin bozulmasını ilk önce deniz hayvanları hissetmiş. Bazı bölge balıkları değişik bölge denizlerine doğru göç etmeye başladı. Göç eden balıklar incelendiğinde; Hep sıcak denizlerden soğuk denizlere doğru adeta kaçış içindeler. Yer kabuğu gittikçe yaşlanıyor ve son depremlerle değişimlerini tamamlıyor. İklimlerin yeryüzünde yaptığı kısa ve uzun vadeli şekillenmelerde, tabiatın verimliliği etkilenmektedir. Anlaşılacağı gibi hızla kurak ve çorak bitki örtüsüne doğru sonumuz hazırlanıyor.

İleri teknolojik seviyede bulunan ülkeler, üçüncü ülkelerin yaşam tarzlarını görmemezlikten gelmekte! Silahlanmaya doğru yaptıkları çalışmalar ise hayret uyandırıyor. Dünyada hızla gelişen sanayi devriminden sonra batı denen devletler, akıl almaz şekilde tüketim çılgınlığına dönüşerek, konfor denen illetin tuzağına düştüler. Her elementin değişik şekilde atomlarına kadar girdiler. Yaptıkları deneyler ise ayrı bir çevre kirliliğine sebep oldu.

Açıkçası gerçek bir tehlike ile karşı karşıyayız. Sonucun ne olacağı açıklanan teorilerle merak uyandırmaya devam ediyor. Bence alınan önlemler artık yetersiz kalıyor. Çünkü Dünyanın belli yerlerinde açılan ozan tabakası gittikçe büyüyor. Gittikçe tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Yinede insanoğlu küresel ısınma konularına duyarlı olmalı. Bilim adamlarının önerilerini harfiyen yerine getirmeleridir.

Belki hemen bir şey olmayacak ama bizden sonra gelecek olan kuşaklar, gittikçe kargaşalı bir ortama doğru sürüklenecekler. Bilim adamlarının feryatlarını duyan ilk kişiler biz olmalıyız. Şimdiden basit birkaç önlemlerle bir nebzede olsa evrenimizin kurtulmasına çare olabileceğiz. Geç kaldığımızda ise korkunç sonlar bizleri bekleyecek. Kıyamet denilen sona doğru hızla yaklaşacağız.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here