Dudu, TBMM’yi Göreve Çağırdı: “SEÇSİS’teki Sıkıntılar Giderilmeli”

0
76

mevlüt dudu (10)CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, ‘Halk Oylaması’ sonuçlarının birleştirileceği sistem olan SEÇSİS’in Seçmen Kütüğü Takibi ve Anayasa Referandum oylamalarının takibi gibi iki temel amacı ve uygulama alanı olduğuna dikkat çekti ve sistemdeki sıkıntıların giderilmesi gerektiğine işaret etti.

Seçmen kütüklerinde, mükerrer seçmenlerin bulunması, yanlış bilgiler içermesi, vatandaşların haberi dahi olmadan seçmen kütüklerinden düşürülmesi, yer değiştirmesi, hiç tanımadığı kimselerin kendi ikamet ettiği adreste kayıtlı görünmesi gibi eksikliklerin güvenilir bir halk oylaması için kabul edilemez bir durum olduğuna değinen Dudu, açıklamasında şunları ifade etti;

“Türkiye’de, Anayasa Referandum oylamalarının yönetimi ve denetimi Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nun sorumluluğu altındadır. YSK, seçmen kütüklerinin takibini ve halk oylaması sonuçlarının birleştirme işlemlerini SEÇSİS adını verdiği bir sistem üzerinden yapmaktadır. SEÇSİS’in iki temel amacı ve uygulama alanı vardır. Seçmen Kütüğü Takibi ve Anayasa Referandum oylamalarının takibi!

Birinci uygulama alanı; seçmen kimlik ve adreslerinin TC Kimlik Numarasına dayalı olarak merkezi ortamda, güncel bir biçimde tutulmasıdır. SEÇSİS’in ikinci uygulama alanı ise; halk oylaması sonuçlarının ilçelerden veri girişi ile YSK merkezine ulaştırılması, kamuoyu ve siyasi partilerle paylaşımıdır.

Seçmen kütüklerinde, mükerrer seçmenlerin bulunması, yanlış bilgiler içermesi (örneğin 170 yaşında seçmen olması), vatandaşların haberi dahi olmadan seçmen kütüklerinden düşürülmesi, yer değiştirmesi, hiç tanımadığı kimselerin kendi ikamet ettiği adreste kayıtlı görünmesi, güvenilir bir halk oylaması için kabul edilemez durumlardır.” (Haber: İlyas Edip Terbiyeli)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here