Dr. Yiğit; “Siz Olmasanız Biz Olamazdık”

0
461

CHP İskenderun İlçe Kadın Kollarından Kadınlar Günü Paneli

Cumhuriyet Halk Partisi İskenderun Kadın Kolları Yönetimi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla, ‘Çocuk istismarı, Kadına Şiddet, Atatürk ve Kadın’ konularının işlendiği panel organize etti.

HATSU binasında gerçekleştirilen panele CHP İskenderun İlçe Kadın Kolları üyelerinin yanı sıra,  HBB 2. Bölge Koordinatörü Ahmet Serhat Beydilli, 3. Bölge Zabıta Müdürü Mehmet Kaplan, çok sayıda kadın katılım gösterdi.

Panele konuşmacı olarak ise Psikiyatr, Aile Terapisti ve İletişim Uzmanı Doktor Suat Yiğit, Okul Öncesi Eğitimcisi Gülser Yiğit ve Yazar Aktivist Zafer Çalışkan katıldı.

Panelde ilk olarak kısa bir açılış konuşması yapan CHP İskenderun İlçe Kadın Kolları Başkanı Dr. Muhsine Korkmaz; “Doğumdan ölüme kadar hayatımızın her alanında varlığını hissettiğimiz, bizi biz yapan Türkiye Cumhuriyeti’nin mimarisinde rol almış ünlü kadınlarımızın ve halen Türkiye’nin aydınlanmasında emeği geçen salonumuzu dolduran siz değerli, emekçi kadınlarımızın önünde tekrar tekrar saygı ile eğiliyoruz” diye konuştu.

Panelde ilk olarak söz alan Okul Öncesi Eğitimcisi Gülser Yiğit, çocuk istismarı konusunda açıklamalarda bulunurken bu konuda ailelere çok büyük görevler düştüğünü söyledi.

Çocuklara önce bedenlerinin önemini anlatmak gerektiğini kaydeden Yiğit, anne babanın dahi çocuklarına dokunmadan, öpmeden izin alması gerektiğini ifade etti. İstismarların %63’ünün aile içerisinde yaşandığına dikkat çeken Yiğit, “Eğer siz çocuklarınızdan izin alarak onlara dokunursanız, çocuk herkesin izin alması gerektiğini düşünecek dokunmadan önce.

Ya sevgisiz, ilgisiz bırakılan çocuklar istismarcı oluyorlarmış ya da her şeyi çok çok verdiğiniz çocuklar. Yüzyıllardır istismar var. Toplum bilincimiz artmalı. Önce kendimiz aynaya bakmalıyız. Bizlerde suçluyuz. Benim naçizane önerim, çocuklarınıza doğan ebeveynlik yapmanızdır atadan gelen… Sırasını bilecek, sınırını bilecek, sürekli olacaksınız, istikrarlı olacaksınız ve inanın sihirler yaratacaksınız. Dünya çocuğun etrafında dönmeyecek. Çocuk bütün gerçekliğiyle tehlikenin farkında olacak. Çocuklarınızı fanusun içinde büyütüp ilkokula yollamayın. O, başına bir şey geldiğinde çığlık atmayı bilmeli. Elalem ne der, ayıp bunları lütfen artık bırakın” şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan Psikiyatr, Aile Terapisti ve İletişim Uzmanı Doktor Suat Yiğit de istismar ve kadının öneminden söz etti. Yiğit; “Duygusal istismar, fiziksel istismar ve cinsel istismar vardır. Bizim en çok dikkatimizi çeken, bizi en çok yaralayan, cinsel istismarla ilgili olan konudur ve cinsel istismar maalesef hep vardı. Özellikle bugün fiziksel istismar ve cinsel istismarın alt zemininde asıl olanın duygusal istismar olduğunu düşünüyorum. Duygusal istismar da sebep, maalesef aile içindeki çocuğunuza karşı onun ihtiyaçlarını duyamamak, dinleyememek, öfke kontrolümüzü sağlayamamak, aşırı kaygılı, sıkıntılı olmak çocuğunuza duygusal istismarı başlattınız andır. Maalesef şu anda birçoğunuz duygusal istismarcı haldesiniz.

Ellerinizde tuttuğunuz telefonların, tabletlerin, odalardaki bilgisayarların sizin çocuğunuzun hayatına ne kadar olumsuz etki ettiğinin farkında değilsiniz. Ve siz çocuklarınızı her gün odasında bir istismarcı ile, bir sapıkla başbaşa bıraktığınızın farkında mısınız? Eskiden hikayeler anlatılırdı, masallar anlatılırdı, birbirimizi dinlerdik. Şimdi birbirimizi dinleyemez hale geldik. Siz evde hiç telefona bakmadan ne kadar süre kalabiliyorsunuz?

Telefonlarınızı evde lütfen yarım saat de olsa kapatın. Belki ilk önce sıkılırsınız ama sonra konuşmaya başlayacaksınız. Konuşmak insanoğlu için en doğal terapi yöntemidir, ben paramı bundan kazanıyorum. Bazen sadece dinliyorum. Telefonunuzu kapattığınızda dinlemeye başlayacaksınız. İstismar ne, sevdiğiniz çocuğunuzun ihtiyacını görmezden gelmeye başlamaktır. Onlarla göz göze temas etmezseniz, onunla ilgilenmezseniz, ihmal ve istismar burada başlar. Duygusal istismara maruz kalan çocukların gelecekte en büyük sıkıntısı intihar düşünceleri ve intihar girişimleri oluyor. Lütfen çocuklarınızı, birbirinizi dinleyin” şeklinde konuştu.

Kadınların toplum hayatında çok büyük önem taşıdıklarına da vurgu yapan Yiğit; “Sizler çok kıymetlisiniz çok güçlüsünüz. Siz olmasanız biz olamazdık ki” dedi.

Panelde son olarak Yazar Aktivist Zafer Çalışkan konuşmasını yaptı. Konuşmaların ardından salonda bulunan tüm kadınlara, Hatay Büyük Şehir Belediyesi adına karanfil, ve Ulu Önderimizin Nutuk kitabı ve ayrıca HBB Kültür Yayınları arasında yer alan ‘Doğunun Kraliçesinin Tacı Antakya Köprüsü’ kitabı dağıtıldı. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here