Dönemin İngiliz Belgelerinden (1)

0
111

Bazen kendimi çok değişik araştırmalara kaptırıyorum. Sevdiğim bir dostum tarafından bana gönderilen geçmiş dönemin yani 1919-1920 tarihlerinde yazılan İngiliz belgelerinde, Vatanımın nasılda “parçalanmak” istendiğini genç kuşaklarımızın idrak etmesini arzu ediyorum. Yurdumuz üzerinde kesin ve gayet acımasız oyun oynayan İngilizlere yeniden dikkat çekiyorum. Tüm oynak oyunlarını başımıza bela eden bu ülkenin gerçek yüzü görülmelidir. Kendilerini “kültürlü devlet” olarak gören zihniyetlerin kendi aralarında çıkardığı oyunlara bizleri nasıl musallat ettiklerini, benim gibi sizlerde beş gün boyunca yazı dizimi okurken, İngiltere’nin gerçek yüzlerini nefretle okuyup göreceksiniz.

*Sayfa No:828- Belge No: 553-19-Ekim-1919 (Mr. Ryan’dan rapor)

“… Milli kuvvetler gittikçe geliştiği için, silahların bırakılmasına rağmen 40 bin kişilik bir hükümet kuvvetinin milliyetçilere karşı kullanılması istendi. Başbakan (sadrazam) bu isteği derhal kabul etti. Ancak, İzmir’de cinayetlere ve kadınlara yapılan tecavüzlere karşı kurulan kuvvetleri bunlarla karıştırmamak gerekir dedi…”

*Sayfa No:831-Belge No:511-14-Ekim-1919 (İngiliz Yüksek Komiserliğinden Amiral Sir D. Robeck’e)

“… İtalyan’lar İzmir’deki Müslümanların dinlerini değiştirip İtalyan vatandaşı yapmak istiyorlar. Fakat benim anladığım Türklerden çok korkuyorlar.”

ingilizlerin osmanlı belgeleri ile ilgili görsel sonucu

*Sayfa No:873- Belge No: 585- 11-Kasım- 1919 (Amiral Sir F. Robeck’ten Lord Curzon’a)

“… İstanbul’a Ermeni ve Rum göçmenleri geliyor. Amerikalılar bunlara yardım ediyorlar. Ayrıca İzmir bölgesinde evleri yandığı ve yıkıldığı için evsiz barksız kalan Müslümanların durumu da bizi hayli utandırıyor. Şimdi her tarafta milliyetçi adı altında çeteler türedi. Mustafa Kemal ve adamları bütün yabancıların ve özellikle İngilizlerin gitmesini istiyor.”

*Sayfa No:907-Belge No:609-28-Kasım 1919 (Mr. Kitson’dan Sir. E. Crowe’a)

“… Ermenilerin Müslüman komşularını kesmesinden hiç şüphe etmem. Taşnaklar müthiş bir vahşetle çalışıyorlar. Kürtlere her ne kadar inanmasak ta onları kullanmamız çıkarımız gereğidir. Doğu illerine gelince; Türklerle harp etmeden o bölgeleri “Ermenistan ve Kürdistan” diye bölemeyiz.”

*Sayfa No:917- Belge No: 613-28-Ekim-1919 (27 Köyün Eşrafından Konya’daki İngiliz Yüksek Komiseri’nin aldığı mektup)

“… Milli kuvvetler adı altında bir grup, Müslüman ve Hıristiyanları öldürmektedir. Hayvanlarımızı elimizden alıyorlar, telgraf hatlarımızı kesip bizim sizlere haber vermemizi önlüyorlar. Bizim hükümetimiz zayıf olduğu için milliyetçileri ezemez. Milliyetçileri ezmek için İngiliz hükümetinin bize yardım elini uzatması için yalvarırız. Aşağıdaki köylerin eşrafı tarafından imzalanmıştır: <Soğucak, Kovanlı, Hacı Yunuslar, Dumnu, Karabayır, Uluslar, Seyit, Citret, Bekle, Sat, Yalnızca, Kiraz, Elma ağaç, Beybahin, Fakirtepe, Ekitse, Sarıca, Sarıskat, Akçapınar, Ahırlı, Günce, Gün, Ali Çerçi, Fatma, Sorkun, Mervesti>”

*Sayfa No:925 -Belge No:620-9Aralık1919 (Amiral Sir F. de Robek’ten Lord Curzon’a)

“…Mr. Hohler Kürt meselesi hakkında Kürt başkanı olan Şeyh Sait Abdülkadir Paşa’yla görüştü. Kürtler bütün ümitlerini İngiliz hükümetine bağlamış durumdalar. Bu ara Mustafa Kemal gittikçe tehlikeli olmaya başlıyor. Kuvvetler, Kürtleri Mustafa Kemal’e karşı kullanmak için her parayı ödemeye hazırdırlar…”

*Sayfa No:932-Belge No:632 -22Aralık1919 (Türk meselesi hakkında ikinci toplantı):

“…Türk Hükümetinin parasal bakımdan iflas ettiği… Çatalca hattı dışında Türklere yer verilmemesini, kapitülasyonlara çok benzer bir sistemin kurulmasını, Türk ordu ve donanmasının ancak jandarma örgütü haline getirilmesini, Erzurum’un Ermenistan’a verilmesini, 12 adanın Yunanlılara verilmesini…”

*Sayfa No:966-Belge No:633,219 -26 Aralık1919 (Türk meselesinde üçüncü toplantı):

“…Kürt kabileleri İngiliz ve Fransız hâkimiyetine konacak, KÜRDİSTAN’da hiçbir şekilde TÜRK BIRAKILMAYACAK. Bir tek KÜRT DEVLETİ mi yoksa birçok küçük KÜRT DEVLETİ mi kurulacağı düşünülecek. Ermenilere Amerikalılar kanalı ile SİLAH sağlanacak. İstanbul’da gizli bir örgüt kuruldu. Milliyetçileri vatan haini ilan ediyor…”

DEVAMI YARIN

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here