“Diktiğiniz Elbiseyi İstediğiniz Kişi Giyemeyecek”

0
75

mevlüt dudu (9)CHP’li Hatay Milletvekili Dudu TBMM’de Konuşma Yaptı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Anayasa teklifinin Cumhurbaşkanının yargılanmasını imkânsız hale getiren 9. maddesi üzerine bir konuşma yaptı.

Düzenlemeyle cumhurbaşkanını, kendi seçtiği yargıçların yargılayacağını kaydeden Dudu; “Görüşmekte olduğumuz teklifin 9. maddesi, cumhurbaşkanının cezai sorumluluğu üzerine kurulmuş ama olmayan, sözüm ona bir cezai sorumluluk. Teklif sahipleri diyor ki bugünkü anayasada cumhurbaşkanınız sorumluluğu yok biz onu sorumlu hale getiriyoruz. Bu düzenlemeyle Cumhurbaşkanını kim yargılayacak? O cumhurbaşkanının belirlediği yargıçlar yargılayacak.

Teklifin bütünü değerlendirdiğimizde dikkat çeken şu; Bu teklif, bu yeni anayasa tamamıyla denetimsizlik, hesap vermeme, hesap sorulamaz olma üzerine inşa edilmiş.  Güvenoyu yok, gensoru yok. Sayın Kuzu dedi ki, ‘…Şu kadar yılda şu kadar gensoru verildi, sadece 2’si kabul edildi, gerisi reddedildi, bu nedenle bunun önemi yoktur. O yüzden biz bu anayasaya koymadık…’

Pes diyorum. Yani bu şu demektir. Bu mecliste bugüne kadar hiç yangın çıkmadı, o zaman yangınla ilgili bütün önlemleri kaldıralım. Pes” şeklinde konuştu.

Niyetlerini Belli Ettiler

Yeni anayasayla Cumhuriyet kazanımlarının yok edilmeye çalışıldığını da savunan Vekil Dudu; “AKP’li bir vekil, artık son 200 yılın hesabının sorulacağını söyleyerek, AKP’nin gerçek niyetini itiraf etmiştir. Türkiye’de batılılaşma, çağdaşlaşma, demokratikleşme hareketleri tam 200 sene önce başlamıştır. Elbette cumhuriyet çok büyük kazanımlar getirdi. Cumhuriyet egemenliği saraydan aldı halka verdi. Burada bu açıklamayı getirip gerçek niyetlerini ortaya koydukları için yani egemenliği Saray’dan alıp halka veren 200 yıllık birikimi kenara atarak, demokrasi tramvayından inme zamanı geldi şeklinde gerçek niyetlerini açık ettikleri için de kendilerine teşekkür ediyorum.

Burada yeni bir anayasa yapmaya çalışıyorsunuz, bir kişiye göre bir elbise dikiyorsunuz, bunu bir kişiye özel dikiyorsunuz ama unutmayın ki kandırılma konusunda bir zaafiyetiniz var. PKK sizi kandırdı, FETO kandırdı, dikkat edin şimdi de birileri sizi kandırıyor olmasın. Ben buran şunu söylüyorum; Bu elbiseyi diktiğiniz şahıs, o elbiseyi giyemeyecek” diye konuştu.

Rejim Değişeceğine Seçime Gidelim

Seçim tartışmalarına da değinen Vekil Dudu; “Erken seçim tartışmasına Cumhurbaşkanı da katıldı. Ben de diyorum ki hem Cumhurbaşkanlığı hem milletvekili seçimini aynı anda hemen yapalım, Hodri Meydan!” dedi.

Erken seçim tehdidine boyun eğmeyeceklerini altını önemle çizen Dudu, “Sıkıysa bu akşam erken seçim karar teklifini getirin. EVET diyoruz. Rejim değişeceğine, seçime gidelim. Oylamada fire korkusu yaşayan MHP Lideri Devlet Bahçeli ve AKP’li Mustafa Şentop, Başkanlık teklifi geçmezse erken seçime gidileceğini söyleyerek, vekillerini tehdit etti. Eski Genel Başkanımız Deniz Baykal, vekillerin bu tehdide prim vermeyeceğini söyledi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun isteği üzerine konuşarak, rejim değişikliğine gitmek yerine seçime gitmek istediğimizi söyleyerek ‘Hodri Meydan’ kararımızı açıkladı. CHP rejimi kurtarmak için gerekeni yapacaktır” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here