Deniz Otobüsleri Geliyor!

0
4359

Meclis Onayı Çıktığı Takdirde Egemenliğin Ulusa Verildiği 23 Nisan’da İskenderun’dan Mersin Marina’ya Doğru İlk Sefer Yapılacak…

Hatay, son zamanlarda uluslararası düzeyde önem taşıyan bir projeyi tartışmaya başladı. Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Samandağ ve İskenderun’dan Mersin, Gazimağusa ve Beyrut’a kadar uzanan bir güzergâhta deniz otobüsü seferleri başlatmak için kolları sıvadı.

Konu son meclis toplantısında ele alınırken, Hatay Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan deniz yolu ile yolcu, yük ve araç taşımacılığı hizmetinin, Samandağ-İskenderun-Mersin-Kıbrıs-Beyrut arasında ulaşımın sağlanması yönündeki Ocak ayı meclisinin gündem maddesi ulaşım komisyonuna havale edildi.

Konuyla ilgili T.C.Ulaştırma Bakanlığı, Kıyı ve Tersaneler Genel Müdürlüğü ve Deniz Ticaret Genel Müdürlüğü ile deniz otobüsü projesi hususunda görüşmeler gerçekleştirildi. Ulaştırma Bakanlığı, böylesine önemli bir projenin hayata geçmesi için Hatay Büyükşehir Belediyesine gereken desteği vereceklerini bildirdi. Gerçekleşen görüşmelerde, projenin Türkiye’yi aşan bir biçimde uluslararası bir ulaşım politikası olacağı da konuşuldu.

Geçtiğimiz hafta toplanan HBB Meclisi’nde, Ulaşım Daire Başkanlığının görev ve yetki alanında bulunan toplu taşımacılık hizmetlerinden, deniz yolu ile yolcu, yük ve araç taşımacılığı hizmetlerinin HATULAŞ şirketi ile 10 yıl süreyle çalıştırılması ve işletme bedeli olarak KDV dahil olmak üzere aylık hasılatının %0,5’inin Büyükşehir Belediyesine ödenmesi konusu meclis üyeleri tarafından oylanarak Ulaşım Komisyonuna havale edildi.

Yalnızca Hatay değil Türkiye için de önem arz eden deniz otobüsü, meclis onayı çıktığı takdirde egemenliğin ulusa verildiği 23 Nisan’da İskenderun’dan Mersin Marina’ya doğru ilk seferini yapacak.

Proje kapsamında uluslararası sularda yol alacak gemilerin niteliği netleştirildi. Yurt dışından getirtilecek, 45 knot hızlı gemiler Türkiye’de bir ilk olacak. Bu gemilerle, bir seferde 330 kişinin ulaşımı sağlanabilecek. Gemide restoran hizmetleri ve kargo hizmetleri de yer alacak.

Planlanan seferlerin süreleri ve fiyat tarifesi ise şekilde olacak: İskenderun-Mersin arası 1 saat 48 dakika, 29 Türk Lirası, İskenderun-Gazimağusa arası 2 saat 50 dakika, 149,50 Türk Lirası, Samandağ-Beyrut arası 3 saat 25 dakika, 159,50 Türk Lirası.

Hatay, Lübnan ve Beyrut Arasında Bağ Güçlenecek

Kıbrıs’ta 36 bin Hataylının yaşadığı ve Hatay-Mersin arasında kara yolu ile günde 16 bin 500 kişinin seyahat ettiği hususları göz önünde bulundurulduğunda projenin ne denli önemli olduğu bir kez daha gözler önüne seriliyor.

Proje hayata geçirildiği takdirde, Hatay’ın öncelikle Türkiye ile sonra da dünya ile bağlantısı deniz yolu ile de sağlanmış olacak. Projenin onaylanmasıyla, Lübnan’ın Beyrut kenti ile benzer kadim özelliklere (kültürel, gastronomik) sahip Hatay, arasındaki bağ da güçlenecek.

HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın üstün çabalarıyla Hatay’a kazandırılan UNESCO gastronomi şehri unvanı ve EXPO 2021 vizyonunun en somut projesi olarak değerlendirilen deniz otobüsü projesi, hem Hatay halkına hem de ulusal ve uluslararası arenaya büyük kazanımlar sağlayacak.

Hatay Ulaşım AŞ’nin (HATULAŞ) gerçekleştirmek istediği proje, 11 Ocak günü komisyona havale edilmişti. Projenin komisyondan geçmesi ve mecliste tekrar görüşülerek oylanması Hatay’ın geleceği için büyük önem arz ediyor.

HBB, bölgesel sorunlar ortadan kalktığında ve Suriye’de barış iklimi hakim oluğunda Hatay-Lazkiye seferlerinin de başlatılabileceğini açıkladı.

Projenin vizyonu arasında EXPO ve Gastronomi kenti Hatay’ı deniz yoluyla Güney Avrupa’ya bağlamak da yer alıyor. Bu sayede Güney Avrupa’dan kurvaziyer turizmle kadim kent Hatay’ı ziyarete gelen turist sayısında ciddi oranda artış sağlanacak.

Kentin sosyo-kültürel ve ekonomik gelişimi için mega proje olarak değerlendirilebilecek bu proje, gelecek günlerde de Hatay gündemdeki yerini koruyacak.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here