Demir-Çelik Zirvesi İskenderun’da Gerçekleştirildi

0
102

demir-çelik zirvesi1Yayan; “İskenderun Körfezi, Türkiye’nin En Fazla Üretim Yapan Merkezi”

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ve Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği işbirliği ile İskenderun Anemon Otel’de “Demir-Çelik Zirvesi” düzenlendi. Programa Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, İskenderun Kaymakamı Hacı Hasan Özyiğit, Belediye Başkanı Yusuf Civelek, DOĞAKA Genel sekreter vekili Onur Yıldız, Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, Ticaret Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Levent Yılmaz ve iş adamları katıldı.

Programda konuşma yapan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Hatay genelinde 64 adet çelik üreticisinin olduğunu ve yaklaşık 15 bin kişinin çelik üretim tesislerinde çalıştığını söyledi. Vali Lekesiz, Türkiye’nin çelik üretimi bakımından Dünya’da 8. sırada olduğunu belirterek; “Bölgemiz ise ülkemizin yüzde 36 çelik üretimini sağlarken yassı çelikte ise bu rakam yüzde 50 civarındadır. İskenderun Körfezinde 6,7 milyon ton yassı çelik üretilmektedir. Bu üretim ülke ekonomisine yaklaşık 5 Milyon dolar girdi sağlamaktadır” dedi.

demir-çelik zirvesi2

Hassa Tüneli Önemli!

Yatırımcıya her zaman destek olduklarını ifade eden Vali Lekesiz; “Bölgemizde yatırım yapacak alan yok denecek kadar azdır. Yeni açılması planlanan Gaziantep, Hassa, İskenderun arası tünel çalışması ile birlikte yatırımcılara yaklaşık 50 bin dönüm arazi çıkacaktır. Bu tünel Hatay için bölge için Türkiye için son derece önemli bir projedir” şeklinde konuştu.

DOĞAKA Genel Sekreter vekili Onur Yıldız ise bu toplantının aynısını geçen yıl Osmaniye’de düzenlediklerini belirterek; “Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinden oluşan TR63 Bölgesi’nin ekonomik yapısında demir çelik sektörü önemli bir yer tutmaktadır. Bölgedeki mevcut üretim miktarının yanı sıra son yıllarda yapılan yatırımlarla birlikte Türkiye ölçeğinde daha önemli noktalara gelecektir. Bu noktadan hareketle, ajansımız tarafından, bölgemizde sektör ile ilgili bilginin artırılması,  bilgi birikimi ve tecrübelerinin paylaşılması amacıyla bu tür toplantılar düzenlenmektedir” dedi.

Hedef 55 Milyar Dolar

Dernek Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan ise demir çelik sektörünün ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını ifade ederek; “Demir-Çelik sektörü 2012 yılında otomotiv ve hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinden sonra ülkemizin en fazla ihracat yaptığı sektör olmuştur. Son dönemlerde Dünyada yaşanan ekonomik ve siyasal çalkantılar, Türkiye’nin ihracatını olumsuz yönde etkilese de dünyada 66 çelik üreten ülkeler arasında 2012 yılında 35,9 milyon tonluk üretimi ile 8. sırada kapatmıştır.

Avrupa’da sıralamada ise Türkiye Almanya’dan sonra 2. sırada yer almaktadır. Yaklaşık 200 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türkiye çelik sektörü, küresel düzeyde payını 2023 yılında arttırarak ihracatını 55 milyar dolar seviyesine taşımayı hedeflemektedir. İskenderun Körfezi ise demir çelik üretimi bakımından Türkiye’nin en fazla üretim yapan merkezi konuma gelmiştir” şeklinde konuştu.

Gerçekleştirilen toplantıda, yapılan konuşmaların ardındansa sektör temsilcileri görüş, öneri ve isteklerini ilettiler.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here