“Dağ Ceylanları Neslini Korumak İçin Herhangi Bir Çalışma Yapıyor musunuz?”

0
162

CHP’li Vekil Ertem, Bakan Eroğlu’na Sordu; “Dağ Ceylanları Neslini Korumak İçin Herhangi Bir Çalışma Yapıyor Musunuz?”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem, nesli tükenmekte olan ve Türkiye’de sadece Hatay’da yaşayan Dağ Ceylanları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dağ ceylanının (Gazella gazella) dünyada nesli tükenmekte olan bir tür olduğunu ve Türkiye’de sadece Hatay İlinin Kırıkhan İlçesinde yaşadığını ifade eden Milletvekili Ertem; “Dünya Doğayı Koruma Birliği türün koruma kriterini tehdit altında (EN) olarak listelemektedir. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 2017 yılı içinde yaptırılan Tür Koruma Eylem Planında Çimento Fabrikası alanında Dağ ceylanının yaşamakta olduğu ve fabrikanın tür için ciddi bir tehdit oluşturduğu belirtilmektedir. Buna rağmen Orman ve Su İşleri Bakanlığı türün yayılış alanına Çimento Fabrikası kurulmasına onay veren ÇED raporuna olumlu görüş vermiş ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da raporu onaylamıştır” şeklinde bilgilendirmelerde bulundu.

Onayın verilmesinin ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na bir takım sorular yönelten Milletvekili Ertem, Dağ Ceylanlarının neslinin korunması için bakanlık tarafından bir çalışma yapılıp yapılmayacağı yönünde bir açıklama istedi.

Türün yayılış alanında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın bir üretme istasyonu bulunmasına rağmen alanda Dağ ceylanı varlığından bahsetmeyen bir ÇED raporu hakkında Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından nasıl olumlu bir görüş verildiğine bir anlam veremediğini kaydeden Milletvekili Ertem, Bakan Eroğlu’na şu soruları yöneltti; “Rapor sonrasında bölgedeki STK’lar ve Bilim insanları Çimento Fabrikası alanında Dağ ceylanı yaşadığı ve fabrikanın türün neslini tehlikeye sokacağı şeklinde görüşler sunmasına rağmen neden bu yanlıştan dönülmemiş ve ÇED olumlu raporu iptal edilmemiştir? Bakanlığınız Çimento fabrikasına ve bu türün neslinin tükenmesine göz mü yumacaktır? Türün yaşam alanının tamamı koruma altına alınmayacak mıdır? Ekoturizm faaliyetlerine destek olmak adına Dağ Ceylanları neslini korumak için herhangi bir çalışma yapıyor musunuz?” (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here