Culha; “Bu Kente Hizmet Edecek Her Türlü Proje Bizim İçin Emirdir”

0
227

arsuz kent konseyi1Arsuz Kent Konseyi’nin 4’ncü Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

Arsuz Belediyesi’nin katılımcı yönetim anlayışı doğrultusunda ortak akıl oluşturmak ve kenti halkla birlikte yönetmek amacıyla kurduğu Arsuz Kent Konseyi 4’ncü Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Lion King Otel’de gerçekleşen, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıya; Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, kent konseyi üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muhtarlar ve belediye meclis üyeleri katıldı.

Sunuculuğunu Arsuz Belediyesi personelinden Jenny Corcet Katar’ın yaptığı genel kurulun divan başkanlığına Müfit Tennioğlu, divan başkan yardımcılığına Yıldıray Şengül, Katip üyeliklere ise Şehnaz Uslu ve Cansu Kübra Ektaş getirildi.

Arsuz Kent Konseyi Başkanı Profesör Doktor İskender Sayek’in güven tazelediği genel kurulda, yönetim kurulu üyeliklerine ise Kasım Uğur, Süleyman Sürmelioğlu, Dergan Çarpar, Sinan Tutar, Aylin Genç, Tezcan Akçam, Mehmet Ekşili, Aydın Deniz Karataş ve Metehan Sakallı seçildi.

Toplantıda, Arsuz’un vizyonunun geliştirilmesi için kent konseyi tarafından Arsuz Belediyesi’ne önerilen ve hayata geçirilen projelerin yanı sıra, yapılacak olan çalışmalar da masaya yatırıldı.

Arsuz Kent Konseyi Proje Üstüne Proje Üretiyor

Arsuz Kent Konseyi Başkanı İskender Sayek, kent konseyinin kurulduğu günden itibaren Arsuz’a bir şeyler katmak için ciddi anlamda çalıştığı belirterek; “Burada önemli olan konu Sayın başkanımızın da ifade ettiği gibi toplumcu belediyeciliğin bir aracı olarak kent konseyinin çalışmasıdır. Kent konseyi olarak; toplumun fikirlerini doğrudan yansıtıp daha iyi bir Arsuz’u yakalamayı hedefliyoruz. Gerçektende burada hepinizden Arsuz için birlikte çalışarak bir şeyler üretmeyi beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Konseyimiz geçtiğimiz dönemde Kale’de yapılması planlanan termik santralle ilgili olumsuz görüş oluşturdu ve bu görüşünü İl Çevre Müdürlüğü’ne bildirdi. Belediyemizin ve sivil toplum kuruluşlarının ciddi gayretiyle termik santral durmuş gibi görünüyor. Atık yağların toplanması ve geri dönüşümü projemiz hayata geçirildi. Bu dönem içerisinde 36 merkezden 2380 litre bitkisel atık yağ toplandı. Atık pil toplama kampanyasında 438 kilo pil, katı atık toplama projemiz ile 70 ton atık ve ambalaj atığında ise 118 bin ton toplanmış durumda.. Yeni dönemde de belediyemize sunulan ve kabul gören projelerimiz var.

arsuz kent konseyi2

Birinci projemiz çevrenin daha da güzelleşmesi ve çiçeklerin hayat bulması adına Sami Oytun ve Akdeniz Caddeleri’ndeki elektrik direklerine çiçek saksıları konacak. Bu saksılardan daha sonra diğer mahallelerimizdeki elektrik direklerine de yerleştirilecek. Hayata geçek başka bir projemizle billboardlarda Arsuz’un turistik alanlarını tanıtacağız. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yamaç paraşütü projemizi hayata geçireceğiz. Çınar Filizleri projesi ile yaşlı ve engellilerimizin yaşam kalitesini arttırmaya yönelik bir projemiz var. Sosyal market projemiz hayata geçti ve bu projeye herkesin destek vermesini istiyoruz. Ayrıca, kadın ve gençlik merkezlerinin kurulması için de sizlerden yetki istiyoruz” dedi.

“Kent Konseyinde Her Kesimden Temsilci Var”

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, kent konseyinin yapılabilirlik oranındaki her türlü önerisinin kendileri için emir olduğunu belirterek, “Göreve geldiğimiz günden beri katılımcı bir yönetim anlayışıyla bu kenti yönetmeyi hedefledik ve o şiarla hareket ettik. Şu anda burada bulunan tabloya baktığınızda kentin her katmanının ve her meslek grubunun temsilcilerini bir arada görmekteyiz. Yaşamın her alanından, STK’lardan, mesleğin her grubundan, resmi kurumlarımızdan çok deneyimli arkadaşlarımız var. 2014 yılında göreve geldikten hemen sonra kent konseyimizi kurduk ve bölgemizin değeri İskender Sayek beyefendinin yanımızda duruşunu ve sıcaklığını hissettik. Deneyimi, birikimi ve yaşadıkları bizler için çok büyük bir katkı oldu. Kent konseyi üyeleri o günden bugüne adım adım çalışmalarımızı takip ettiler, gerek eksiklikleri, gerek önerilerini, gerekse projelerini bizlere ilettiler. Biz kent konseyinin üç projesini gerçekleştirdik. Birincisi; geçtiğimiz hafta sonu açtığımız Karaağaç Sosyal Market, ikincisi şu anda hayata geçirdiğimiz şehrimizi süsleyecek olan ve aydınlatma direklerine konacak olan saksılarla çiçek projesi. Üçüncüsü ise atık yağ, atık pil ve katı atık ayrıştırma projesi.. Kent konseyinin bize önerdiği projelerin hepsi bir bir hayata geçti. Sadece bir önerilerini hayata geçiremedik. Harami Çeşmesi diye bir çeşmemiz var.. Ancak, Büyükdere ilçemiz sınırları içerisinde değil. Fiziki olarak ilçemiz sınırları içerisinde, ama idari olarak İskenderun’a bağlıdır.  Şunu açık ve net söylüyorum; Bizler kent konseyini göstermelik kurmadık. Şu an 4’ncü olağan kongresini gerçekleştiriyoruz. Bildiğimiz bir şey var; çok yakınımızdaki bazı belediyelerin kent konseyleri ikinci olağan kongrelerini yapamadılar. Biz ise dördüncü genel kurulu gerçekleştiriyoruz. Yapılabilirlilik oranında olmak kaydıyla bu kente hizmet edecek her türlü proje önerileriniz bizler için emir olacaktır. Biz buna hazırız” diyerek, net bir mesaj verdi.

“Arsuz’a Fakülte İstiyoruz”

Dilek ve temenniler bölümünde söz alan ve Arsuz’a bilimle katkı sunmak istediklerini söyleyen Arsuz Kent Konseyi’nin İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) temsilcisi Doç. Dr. Selin Sayın ile Rektör Prof. Dr. Türkay Dereli’ye mesaj göndermeyi ihmal etmeyen Başkan Nazım Culha’nın “Sayın rektörümüze saygılarımızı sunuyorum. Kendisini ziyaret ettiğimde de dile getirdiğim gibi; Arsuz ilçemizin karakteristik yapısına uygun ya bir turizm fakültesi, ya bir ziraat fakültesi, ya da denizcilik fakültesinden en azından birini ilçemize kazandırırlarsa kendilerine müteşekkir olacağız” şeklindeki sözleri genel kurula katılanlar tarafından uzun süre alkışlandı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here