Coronavirüs, Kafamızı Bulandırıyor

0
89

Atmosferdeki karbondioksit seviyesinin artması ile güneş ışınlarının dünyamızı daha da çok etkilediğini dile getiren konu uzmanları, son günlerde yayımladıkları demeçlerle insanoğlunu acil şekilde uyarıyor. Konular pek iç açıcı değil. Dünya gerçekten küresel ısınma tehlikesi ile karşı karşıya. Bu korkunç sondan kaçmamız kaçınmamız ne yazık artık mümkün değil.

Burada en büyük kabahatlinin insan ve doğa kaynaklı olduğu artık bilimsel olarak kanıtlandı. Hızla değişim gösteren teknoloji, beraberinde kirli bir Dünya’yı getirdi. En büyük kanıt; çevremizde gördüğümüz çarpık gelişmeler.

Bir kişi kendi yaşam alanını temiz ve düzenli tutmadığı zaman. Etrafında yükselen çöp yığınlarının altında boğulup kalır. Dünyamız aynı pisliklerden dolayı yaşanamaz halde. Coronavirüs neden çıktı. Tabi ki pislikten ve pisliği araştırırken ortaya çıkan, ne olduğu belirsiz virüs denen illet. Şimdi çık işin içinden çıkabilirsen. Ondan kurtulmak için temizliği öğretti bizlere.

Araştırmalar yapan bilim adamlarının tezlerini incelediğimizde, bakın ortaya neler çıkıyor. Dünyanın yüzeyi güneş ışınları tarafından ısıtılıyor. Bu ışınlar tekrar atmosfere yansıyor. Fakat bazı ışınlar uzay boşluğuna girerken. Su buharı, karbondioksit ve metan gazının, dünyanın üzerinde oluşturduğu doğal bir örtü tarafından tutuluyor. Son dönemlerde meydana gelen orman yangınları, fosil yakıtların enerjiye dönüştürülmesi nedeniyle karbondioksit, metan ve diazot monoksit gazlarının atmosferde yığılmasını arttırdı. Dünya çevresinde var olan doğal örtü. Ne yazık değişik yerlerden akıl almaz gedikler verdi. Oluşan bu gediklerden ötürü küresel ısınma aldı başını gitti.

Peki, bu sıcaklık artışları ile oluşan küresel ısınma nelere yol açıyor? Hayatımızı nasıl etkiliyor? Dünya iklim değişikliği; okyanusların derinliklerinden en yüksek dağ zirvelerine, Ekvatordan, kutuplara kadar, Dünyanın her yerinde kendini hissettiriyor. Deniz sıcaklıkları artıyor. Deniz seviyeleri alışılmışın dışında yükseliyor. Bitki örtülerine gerekli olan sıcaklık, yağmur miktarları, mevsim sürelerinin değişimleri, doğal ve fizyolojik ortamlarımız git gide başkalaşım gösteriyor. Tüm bu olağan üstü değişimler, Kâinat canlılarının yaşamlarını tehdit ediyor!!.. Denizlerde balık nesli tükendikçe tükeniyor.

Şimdi bölgemizde araştırma yapanlar nerede? Üniversitelerin kurulma aşaması, araştırma yönüne olduğu halde; bilimsel çağrılar oralardan gelmiyor. Tarım il ve ilçe müdürlükleri velhasıl konuyla ilgilenen çevreciler ve kendini doğaya adayanlar… Oysa çok önemli bir araştırmanın perdelerini ufakça araladığımızda, Dünyanın ekolojik dengesinin bozulmasını ilk önce deniz hayvanları hissetmiş. Bazı bölge balıkları değişik bölge denizlerine doğru göç etmeye başlamasının nedeni, geniş araştırmalara açık! Göç eden balıklar incelendiğinde, sıcak denizlerden soğuk denizlere doğru adeta kaçış içindeler.

Yer kabuğu gittikçe yaşlanıyor. Son yaşanan depremler bu değişimlerin habercisi. İklimlerin yeryüzünde yaptığı kısa ve uzun vadeli şekillenmeler sonucu özellikle son yıllarda yaşanan şiddetli ve mevsimler dışı yağan yağmurlar, kafamızı allak bullak ediyor. Tabiatın verimliliğinin etkilenmesi ise çok ayrı bir sorun. Hızla kurak ve çorak bitki örtüsüne doğru sonumuz hazırlanıyor.

İleri teknolojik seviyede bulunan ülkeler. Üçüncü ülkelerin yaşam tarzlarını görmemezlikten gelmek zorunda olduklarını hepimiz biliyoruz. Çünkü ilk önce can sonra canan diye hareketlerde bulunduklarından dolayı, 2020 yılında virüsün pençesine ani şekilde düştüler. Şimdilerde onlarda şaşkın vaziyetteler. Bir türlü olan ve yaşanan olaylardan hala ders çıkartmıyorlar. Silahlanmaya doğru yaptıkları çalışmalar ise hayret verici. Dünyada hızla gelişen sanayi devriminden sonra, Batı denen devletler; akıl almaz şekilde tüketim çılgınlığından vazgeçmiyorlar. Kendi egemenliklerine geçirdikleri ülkelerin çoğu şu an çılgınca acı içerisinde.

Şımarıklar, insanlığın gelecek refahına katkı yapacakları yerde, her elementin değişik şekilde atomlarına kadar girdiler. Meşhur Coronavirüsünü ortaya çıkarttılar. Kim ne derse desin bu illeti laboratuar ortamında ürettiler ama ürettiklerini bir türlü çaresini bulamadılar. İnsanlığı tüm canlıları kırıp geçtiler.

Uzayda başıboş gezinen artık uzay gemilerinin sayıları çok fazla. Her an atmosferimizde tehlike yaratır cinsteler. Açıkçası gerçek tehlikelerle karşı karşıyayız. Sonuçlarının ne olacağı açıklanan teorilerle merak uyandırmaya devam ediyor. Alınan önlemler artık çok yetersiz.

Coranavirüs herkese muhakkak bulaşacak. Bu kaçınılmaz. Güçlü insan ve canlılar ayakta kalırken, yaşlı ve kronik hastalığı olanlar ne yazık ki kaçınılmaz şekilde ölümün kucağına düşecekler. O yüzden Coronavirüs mücadelesinde alınacak önlemlere harfiyen uyalım ve uymayanları uyaralım.

İnsanoğlu, ayrıca “Küresel Isınma” konularına da duyarlı davranmalı. Bilim adamlarının önerilerini harfiyen yerine getirmeleridir. Belki hemen bir şey olmayacak ama bizden sonra gelecek olan kuşaklar, bazı alınan önlemlerle rahatlama duyabilecekler. Çoğu önlemler alınmadığında ise korkunç sonlar bizleri bekleyecek ve kıyamet denilen sona doğru hızla yaklaşacağız.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here