Cıncık; “10 Ocak Bayram Değil, Hüsran”

0
93

igc-aciklama6İskenderun Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Yönetim Kurulu 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Yönetim Kurulu adına açıklama yapan İGC Başkanı Veysel Cıncık, 10 Ocak’ın artık bayram değil hüsran olduğunu ifade etti.

Çalışan gazeteciler gününün, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den bu yana 10 Ocak günü düzenlenen etkinliklerle Türkiye’ye özgü bir kutlama günü olduğunu kaydeden Cıncık; “Türkiye’de gazetecilik yapmak her geçen gün daha zorlaşıyor. Yasaların gittikçe ağırlaşmasının yanı sıra, siyasetteki dalgalanmalar, baskılar, gazetecilerin işsiz kalmasına neden oluyor. Bugün binlerce gazeteci işinden olmuş ve farklı işler yaparak ailesini geçindirme peşindedir. Pek çok gazete kapanmış ve birçoğu da kapanmamak için son direnişlerini yapıyor. 10-15 yıl önce binlerce basın çalışanı sendikalı olarak işini sürdürürken bugün sadece bir ya da iki kuruluşta sendikalı gazeteciler bulunmakta.

Meslek çalışanları her geçen gün daha da azalmaktadır. Şartlar zorlaşmaktadır. 10 Ocak, gerçek anlamda çalışan gazetecilerin bayramı olmaktan çoktan uzaklaşmıştır. Gazeteciler Günüyle, basın organlarının yayın yapma ve halka bağımsızca haber verme özelliğine dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır.

Basın, Toplumu Eğitmeli ve Aydınlatmalıdır

Gazetecilik mesleği bugün, büyük ölçüde fedakârlık isteyen, mesaisi olmayan, riski yüksek bir meslek haline gelmiştir. Gazetecilerin, mesai saati olmaz. Zira haberin ne zaman doğacağı, belli değildir. Basın, halka haber iletme görevini her türlü zorluğa rağmen yerine getirme gayreti içerisinde çalışmalarını sürdürmektedir. Zaman-zaman saldırılara maruz kalmakta, darp edilmekte hatta ve hatta öldürülmektedirler.

Basının bir diğer önemli fonksiyonu da kamu kurum ve kuruluşları ile idarenin eylemlerini halk adına haber yolu ile denetlemesidir. Basın gücünü kamudan almaktadır. Haber alma hakkı, en temel insani ihtiyaçlardan biridir. Basının; gücünü halktan alarak, tarafsız ve bağımsız bir şekilde haber ve yayın yapma, toplumu doğru bilgilendirme, elde ettiği haber ve bilgileri kamuoyuna objektif, ahlaki ve ilkeli bir biçimde yansıtma, toplumu eğitme ve aydınlatma gibi çok anlamlı ve önemli görevleri vardır.

Gazetecilerin hak ettikleri hayat standartlarına kavuşmaları, onların görevlerini daha iyi yapmalarını sağlayacaktır. Türk basını, Türkiye’nin bugün geldiği seviyeye ulaşmasına da değerli katkılarda bulunmuştur. 

Şüphesiz basınımızın gösterdiği gelişmede en önemli pay basın çalışanlarına aittir. Basın çalışanları, mesleklerinin gereğini yerine getirmek için fedakarca görev yapmaktadırlar. Düşünce ve ifade özgürlüğünün bir sonucu olarak basın mensuplarımızın da hukuk çerçevesinde, bağımsız haber yapması, kamuoyunu bilgilendirmesi sınırlandırılmamalıdır. Basın mensuplarının, görevleri nedeniyle (hukuk dışında olmamak kaydı ile) haklarında soruşturma açılmasını, tutuklanmalarını da doğru bulmadığımızı ifade etmek isteriz” dedi.

Daha İyi Koşullar En Büyük Beklentimizdir

Günümüzde Türk basınının, yazılı ve görsel alanda olduğu kadar, teknolojinin gelişmesiyle sanal ortamda da büyük ilerleme kaydettiğine de işaret eden Başkan Cıncık; “Bu ilerlemenin mimarı olan gazetecilerin sıkıntılarının giderilmesi, basınımızın yanı sıra demokrasiyi de daha güçlü kılacaktır. Zor şartlar altında sorumluluk anlayışı ile görevlerini yerine getiren basın mensuplarına yaptıkları çalışmalarda yardımcı olunması gerektiğine inanıyorum. Gazetecilik mesleğinin ve basının demokrasinin, fikir özgürlüğünün ve insan haklarının gelişmesinde çok büyük katkısı bulunmaktadır. Tarihin her döneminde halkın gözü, kulağı ve sesi olmayı amaç edinen, önemli bir misyonu yerine getiren gazetecilerin daha iyi koşullarda mesleklerini icra edebilmesi en büyük beklentimizdir.

Her şeye rağmen umutlarımızı kaybetmeyecek ve onurumuzla, şerefimizle Hukuk çerçevesinde mesleğimizi sürdüreceğiz. Gece-gündüz, sıcak-soğuk demeden, çok zor şartlar altında haber peşinde koşan ve görevlerini yerine getirmek adına her türlü güçlüğe göğüs geren çok kıymetli meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor çalışmalarında başarılar diliyoruz” şeklinde görüşlerini ifade etti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here