CHP’li Birol Ertem Çiftçilerin Mağduriyetini Enerji Bakanına Sordu

0
95

birol-ertem-13“Çiftçinin Yaşadığı Maddi Kaybı Gidermek İçin Ne Yapacaksınız?”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi Birol Ertem Hataylı çiftçilerin elektrik faturaları ve sorunlarıyla ilgili mecliste Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından cevaplanmak üzere soru önergesi verdi. Birol Ertem önergesinde şu ifadelere yer verdi;

“Tarımsal sulamadan alınan vergi oranının %30’un üzerinde olması, tarımsal sulamada kullanılan elektrik kw saatinin en yüksek tarifeden uygulanması, çiftçilerimiz için çok büyük önem arz eden elektrik faturalarının dönemsel olarak değil de her ay tahsil edilmeye başlanması ve bu durumdan dolayı faturalarını ödeyemeyen çiftçilerimizin elektriklerinin kesilmesi ciddi anlamda vatandaşlarımızı sıkıntıya sokmakta ve üretim giderlerinin artmasına sebep olmaktadır.

Bu çerçevede;

1) Dönemsel olarak ürünlerini hasat eden çiftçilerimiz elektrik faturalarını dönemsel olarak ödemekte idi. Düzenli bir aylık geliri olmayan çiftçilerimizin faturalarını aylık olarak ödemeye mecbur bırakılmasının sebebi nedir?

2) Organize Sanayi’de kullanılan elektrikten alınan vergi %1-2 iken üretimde kullanılan ve insan hayatı için çok önemli olan tarımdaki sulamada kullanılan elektrikten alınan vergi neden %30’un üzerindedir?

3) Çiftçilerin giderlerinin en büyük kısmını oluşturan tarımsal sulamada kullanılan, kw saat olarak en yüksek tarifeden fiyatlandırılan elektrik ücretlerinde indirim ve çiftçilerimiz için teşvik çalışmaları yapmayı düşünüyor musunuz?

4) Bakanlığınıza son 1 yılda elektrikten alınan vergi ve yüksek tarifelerden dolayı ne kadar şikayet gelmiştir ve bu şikayetler değerlendirmeye alınmış mıdır?

5) Elektrik faturasını ödeyemeyip de elektriği kesilen çiftçinin tarlasındaki ürünü sulayamamasından dolayı yaşadığı maddi kaybı gidermek için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here