CHP’den ‘Hatay’ı Aceleye Getirmeyin’ Uyarısı

0
38

“Hatay’da Bir Oldubittiye İzin Vermeyeceğiz”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Hatay’da seçim sonuçlarına itiraz sürecini Genel Merkezden gelen heyet ve partililerin de katılımıyla düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaştı. Seçim Kurulu önünde bir araya gelen CHP İl Başkanı Hakan Tiryaki, eski-yeni Hatay Milletvekilleri, Genel Başkan yardımcısı Murat Bakan ve Gökçe Gökçen açıklama yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan buraya on milletvekili arkadaşlarıyla beraber geldiklerini belirterek; “Dört gündür buradayız. Hukuki ve siyasal süreçleri takip ediyoruz. Hatay halkının bir oyunun zayi olmaması için mücadele ediyoruz” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın tüm süreçlerde kendileriyle beraber olduğunun, itiraz sürecini de beraber yürüttüklerinin altını çizen Murat Bakan; “Siyasal boyut seçim günü biter, devletin organları, mülki idare, bakanlar vs. seçime müdahale etmez. Devleti yönetenler meşruiyetini milletten alır, millet de iradesini sandıkta tecelli ettirir. Ancak burada il valisi, sanki bu ülkenin, devletin valisi değil de AKP il Başkanı gibi hareket etti, hareket etmeye devam ediyor. Ayrıca Antakya 1 Nolu seçim kurulunda yapılan oylamada, dört defa oylama yapılıyor, üç oylamada lehimize oyların sayılmasına karar veriliyor. Ara veriliyor, ara verildikten sonra da karar değişiyor. Bir oylama bir defa yapılır. Buraya bakanla siyasi müdahaleyle, burada bizim oylarımızla, hukuki mücadelemizle ilgili bir şeyin değişmesine izin vermeyiz, izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Genel Başkan Yardımcılarından hukukçu Gökçe Gökçen de Hatay’da baştan beri hukuki süreç yürütüldüğünü, itirazlar yapıldığını belirterek; “298 sayılı seçim kanununda gösterildiği gibi geçersiz oyların gerçekçilerinin yazılması gerekir. Bizim Hatay’da geçersiz sayılan oylar 38 bin 900 ve aramızdaki fark ne, 2 bin 735, yani aradaki fark 13 kattan daha fazla” dedi.

Bir tek Samandağ’da taleplerinin seçim kurulunca kabul edildiğini ifade eden CHP’li Gökçe Gökçen; “İlçe seçim kurulu Salı akşamı sözlü olarak öğreniyoruz ki, seçim kurul talebimizi kabul ederek oyların yeniden sayılmasına karar verdi. Dün bu karar yazıya dökülmüş ve bu süreç bekletildi, bu sabah bir karar öğreniyoruz, İl seçim kurulundan verilen karar da bu sayım kararının durdurulmasına, bizim sayım talebimizin reddedilmesine yönelik bir karar veriliyor. Bu çelişkili duruma son verilmesi için yüksek seçim kurulana bir çağrımız var. ‘Sizler hakimlersiniz ve bizler de eskiden düşündüğünüz gibi güçsüz yalnız, tek başımıza değiliz. Bizim arkamızda, yanımızda oylarını kullanan ve kullandıkları oylarının hesabını soran vatandaşlar var. Bizim yanımızda yalnızca Lütfü Savaş değil, aynı zamanda tüm Hatay halkının iradesinin olduğu gibi yansımasını isteyen yurttaşlarımız var. Hatay başka şehirlere benzemiyor. Her biri yakınını kaybetmiş olan yurttaşlarımızın iradesinin sandığa yansıması bir parti meselesi değildir, bir şahıs meselesi değildir ve bir siyaset meselesi de değildir aslında. O yüzden vali eliyle ya da seçim kurullarına gelen telefonlar, verilen aramalar sonucunda tekrarlanan oylamalar, birbiriyle çelişen verilen kararlar, biz bu anlayışı kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

‘Cumhuriyet Halk Partisi itiraz ettiğinde reddederim’ diyen anlayışı Hatay halkının günlerdir Seçim kurulu önünde bekleyerek çoktan reddetmiş durumda olduğuna vurgu yapan Gökçe Gökçen; “Vatandaşımızın bu kararına, iradesine, sandık sonuçlarına saygı duyuyoruz diyenler ilk sınavınız Hatay. Burada ya hukuka, ya demokrasiye uyacaksınız, ya Cumhuriyet Halk Partisi, Ak Parti ya da başka parti demeden objektif olarak karar vereceksiniz ya da seçmen sizi cezalandırmaya devam edecek. O yüzden Hatay’da işleri aceleye getirmeye, hukuka uymadan bir süreç işletmeye kalkışmayın. Gaziosmanpaşa’da ne karar veriyorsanız, Hatay’da da aynı kararı verin. Bizim itiraz ettiğimiz geçersiz oylar var. 38 binden fazla geçersiz oylar var. 2 bin 700 civarında da fark var. Bu kadar küçük farkla işleri aceleye getirmeye kalkmayın. Hakimlere baskı uygulamayı sonlandırın. Hakemlere de sözümüz kanunsuz emir suçtur, hatırlatıyoruz” dedi. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here