CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu; “AKP İktidarından Engellilere ‘Engel’”

0
115

mevlüt dudu (2)Hatay ve Osmaniye’de görme engelliler için okul bulunmamasına ilişkin meclise önerge sunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili ve PM Üyesi Av. Mevlüt Dudu, önergesine Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından verilen yanıtın yetersizliğinden şikayet etti.

Yanıtın yetersiz olduğunu savunan Milletvekili Dudu, AKP iktidarının, Hatay ve Osmaniye’de görme engellilere fırsat eşitliği içinde eğitim olanağı sağlamadığını öne sürdü. “Türkiye Özürlüler Araştırması”na göre, Türkiye toplam nüfusunun %12.29’unu engelli bireyler oluşturduğunu hatırlatan Milletvekili Dudu, Türkiye’nin birçok noktasında görme engelli bireylerin, en başta ‘eğitim hakkından’ yararlanamadığı için toplumsal yaşama tam olarak katılmaktan yoksun kaldığını ifade etti.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun 2013 yılı “Engelli Hakları İnceleme Raporu’na” göre, görme engelliler arasında Braille alfabesinin bilinme oranının % 10-15 civarında bulunduğunu da ifade ede Dudu, birçok görme engelli okulunda da idareci, branş öğretmeni düzeyinde Braille yazısını bilmeyen personel bulunduğunu dile getirdi.

Osmaniye ve Hatay’da görme engelli çocuklar için hiçbir okul bulunmadığını ve bunun bölgede sıkıntı yarattığını kaydeden CHP’li Vekil Dudu; “Bu çerçevede Mayıs 2016 tarihinde gönderdiğim soru önergeme yanıt veren Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Osmaniye’de hiçbir görme engelli okulu olmadığını kabul etti. Osmaniye Valiliği ile görüşüldüğünü kaydeden Yılmaz, “Yeterli öğrenci sayısına ulaşıldığı zaman görme engelliler okulu açılması için girişimlerde bulunulacağı belirtilmektedir” dedi.

Bakan İsmet Yılmaz’a “Nicelik, eğitime engel olabilir mi? Anayasa’ya göre eğitim hakkı en temel haktır ve 1 tane çocuğun bile eğitim hakkından yoksun kalması doğru değildir” uyarısını yapıyoruz.

Soru önergeme yanıtta Hatay Valiliği ile de görüştüğünü kaydeden Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, müstakil görme engelli okulu olmamasını engelli sayısına bağladı. Yılmaz, önergeme verdiği yanıtta; “2015-2016 eğitim öğretim yılı itibarıyla görme Hatay’da görme engelli öğrenci sayısının 17 olduğu, Antakya Atatürk İlkokulu’nda 2 özel eğitim sınıfı, İskenderun İlçesi İnönü İlkokulu’nda 1 özel eğitim sınıfı açılarak, özel eğitim öğretmenleri tarafından öğrencilerin eğitim ve öğretim ihtiyaçlarının karşılandığını” belirtmekle yetindi.

Görme engelli sayısı arttığı anda ilkokul ve ortaokul düzeyinde görme engelliler için müstakil okullar açılabileceğini söyleyen Yılmaz, “Özel eğitim kurumlarının açılmasında özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin yetersizlik durumuna göre sayısı, yerleşim biriminin özellikleri, ulaşım imkânları gibi hususlar ile kamu yararı da dikkate alınmaktadır” yanıtını verdi.

Oysaki özel eğitim kurumlarında görme engelli çocuk da otizmli çocuk da eğitim görmekte üstelik bu kadrolarda Braille alfabesini bilmeyen eğitmenler görev almaktadır.

Bakan Yılmaz bu konudaki yanıtında; özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlere “Braille yazı öğretimi, işitme yetersizliği, görme yetersizliği, otizm, zihinsel yetersizlik, Türk işaret idil ve mesleki eğitimde bütünleştirme” konularında 8 farklı hizmet içi eğitim faaliyeti uygulanacağını bildirdi” şeklinde konuştu.

Konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığını göreve davet eden Milletvekili Dudu; “Birçok görme engelli çocuğun kayda girmediği ya da imkânsızlıklar nedeniyle ailesi tarafından okula gönderilmediği gerçeğini bilmek zorundayız. “Hatay için 17 görme engelli öğrenci olduğu sayısını” gerçekçi bulmadığımızı Bakan İsmet Yılmaz’a vurgulamak isteriz.

Görme engelli her öğrencinin, eğitim öğretim imkânından yararlanması, topluma kazandırılması, kamu yararı ilkesinin ta kendisidir.  Bu gerçekler ışığında; Hatay ve Osmaniye’de görme engelli çocuklarımızın eğitim mağduriyetlerinin giderilerek, konunun uzmanı öğretmenlerin çalıştığı müstakil okulların 2017’de açılmasını toplumsal sorumluluk ve kamu yararı anlayışının gereği olarak zorunluluk görüyor ve Milli Eğitim Bakanlığını göreve davet ediyoruz” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here