CHP Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem; “Sandıklara Sahip Çıkalım”

0
194

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem, referandum sürecinde ‘Hayır’ ziyaretlerini sürdürüyor. Altınözü, Reyhanlı, Kumlu, Kırıkhan ve Hassa’da ziyaretler gerçekleştiren Milletvekili Ertem, ‘Hayır’ın nedenlerini anlattı.

Ziyaretlerinde ilçe yönetimleri, kadın kolları ve gençlik kollarının da eşlik ettiği CHP’li Vekil Ertem, vatandaşlarla tek tek tokalaşarak, hem hatırlarını sordu hem de referandum ile ilgili fikirlerini aldı.

Hafta sonu Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirilen Dayanışma Meclisi Toplantısı’na da katılan CHP Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem, burada yaptığı konuşmada ilginç bir benzetme yaptı.

Son günlerde Çanakkale’de yaşanan depremleri hatırlatan Vekil Ertem, depremlerin sebebinin şehitlerimizin yaşanan olaylardan dolayı kemiklerinin sızlamasından kaynaklanabileceğini savunarak; “Biz bu ülkeyi kurarken dünyanın en kanlı savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşını kazanarak kurduk. Birçoğumuzun aile büyüğü Çanakkale Savaşına gidip de dönmemiştir. Yani ecdatlarımız kanlarıyla, canlarıyla Çanakkale Savaşını kazanarak ülkemizi kurmuşlardır. Çanakkale’de son haftalarda defalarca deprem oldu. Ben düşünüyorum acaba orada yatan şehitlerimizin kemikleri sızladığı için mi bu sarsıntılar oldu?” diye konuştu.

Anayasanın toplumun büyük kesiminin mutabakatını alarak hazırlanması gerektiğine vurgu yapan Milletvekili Ertem, gerek MHP gerek AKP milletvekilleri arasında dahi içine sinmeden evet oyu verdiğini dile getirenlerin olduğunu kaydederek; “Anayasa, toplumun çok büyük kesimin mutabakatını aldıktan sonra kabul edilmesi gereken bir sistem. Şu an maalesef toplumun büyük kesimini kapsamayan bir anayasa paketi ile karşı karşıyayız.

Gelinen sistem, ilk önce başkanlık sistemi dediler, daha sonra Türk usulü başkanlık sistemi dediler, ABD usulü başkanlık sistemi dediler, en son Yetkilendirilmiş Cumhurbaşkanlığı Sistemi dediler. Anayasa değişikliği için talep kimden geldi? Çiftçiden, işçiden, memurdan, sanayiciden yani toplumun hiçbir kesiminden, tabandan böyle bir talep gelmedi. Böyle bir talep kimden geldi, tavandan geldi, yani sayın Cumhurbaşkanından geldi.

Dünyada gelişmiş ilk 20 ülkenin 18 tanesi parlamenter sistemle yönetiliyor. Bir tanesi başkanlık sistemi ile yönetiliyor ABD, bir tanesi yarı başkanlık sistemi ile yönetiliyor o da Fransa. Dünyada gelişmemiş geri kalmış son 20 ülkenin 18 tanesi de başkanlık sistemi ile yönetiliyor. Yani başkanlık sisteminin bir ülkeye ekonomik ve sosyal güvence getirisi bu” diye konuştu.

Ak Parti’nin kendisinin yaptırdığı 3 ayrı ankette en fazla Evet oyu çıkma oranının %42 olduğunu öne süren Ertem; “Şimdi daha da saldırgan hale geleceklerdir. Onun için bizlerin çok daha sabırlı ve çok daha dikkatli olması gerekir. Sandıklar çok önemli, her türlü hırsızlığı deneyeceklerdir, bizim buna engel olmamız gerekir. Sizden rica ediyorum oyunuzu kullandıktan sonra okuldan ayrılmayın. Çünkü evet diyecek gruptaki insanlar oylarını kullandıktan sonra okullardan ayrılmıyorlar, okul bahçesinde oturuyorlar, oy kullanmaya gelenleri etkileri altında bırakmaya çalışıyorlar. Okul bahçesinde olursak en azından onların oy kullanacakları etkilemelerine engel oluruz.

İki tane hedef kitlemiz var. Bunlardan bir tanesi kararsızlar, bir tanesi de kadınlar. Çünkü gelinen sistemdeki bir sonraki basamak hilafet sistemi… Hilafet sisteminde kadınların toplumdaki yerini herkes biliyor zaten. Kesinlikle kadınlarımıza bunu anlatmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here