Çevre Ve Ses Kirliliği… Limak Memleketimizin Güzelliğini Görmeli!

1
98

Bazı sesler var ki duymaya doyamazsınız. İnsanı kendine cezp eder. Duyduğunuz ses size ninni güzelliğinde gelir. Bazı sesler vardır az da çıksa çok da çıksa insanı deli eder durur. Gelip geçici sesler ise insanı bir anda panikletir ve geçer gider. Tıpkı korkusuzca ve deli gibi motosiklet sürenlerin yanında egzozları çıkartılmış araçlar bu örneklemelerle ifade edilebilir.

Vatandaşlarımızın rahat uyku uyuyabilmeleri için gece 12’den sonra ses kirliliğine sebebiyet veren tüm gazino, düğün merasimleri, sesli toplantılar ile yan komşumuzun sebebiyet verdiği çok sesli konuşmalar, yüksek ses yoğunluğu müzik dinlemeler, çıkartılan kanunlarla yasaklanmıştır. Rahatsızlık veren kişi veya kişiler hakkında anında soruşturma açılır ve vatandaşı rahatsız eden bu gibi nahoş durumlar derhal önlenir. Çünkü insanlarımızın çoğu gündüz işe gitmek zorunda olduğundan dinlenmesi gerekir. Hastası vardır, çocukların okulu vardır. Yaşlı ve bakıma muhtaç insanlar vardır. En ufak sese tahammül edemeyen insanlar da vardır.

Gelelim asıl konumuza… İskenderun çok özel bir yerleşim alanı! Burada denizin ve dağların birlikteliğiyle yaşamını sürdüren insanlarımız var. Bu insanlarımızın geneli ya emekli ya da çalışan… Özel veya tüzel iş yerlerinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Onların rahatlığa ulaşması lazım derken ne yazık ki rahatsızlıklarla dolu günler onların kâbusu oldu.

İskenderun Limanı geçtiğimiz yıllarda özelleştirilmesinin ardından yeni haliyle “Konteyner Limanı”na dönüştürüldü. Şehrimizin en can alıcı noktasında yer alan liman hızla yeni konteyner vinçleriyle donatıldı. Donatılırken çok derin araştırma yapıldığını da sanmıyorum. Önemli olan teknolojisi zayıf ama çok iş yapan araç ve gereçler ile liman baştan sona yenilendi. 7 gün 24 saat devasa gelen konteyner gemilerinin biri limana girip yük boşaltırken, diğer gemiler açıkta sırasını bekliyor. Bu şu demek; liman devamlı çalışır vaziyette!

Allah daha çok versin, kimse limanın işleyişiyle ilgili bir söz söylemiyor. Konteyner gemilerinin yanında devamlı gelen Angus Gemileri ise memleketimize ayrı bir ceza. On günde yapacakları boşaltmayı iki veya üç günde hızla boşaltmaya çalışıyorlar. Birde mikronize edilmiş kokusu, nasıl edilmişse o da bir muamma… Neyse konum şimdi bu Anguslar değil.

İskenderun Limanının hemen yanı başında yer alan yerleşim yerlerimizde ikamet eden insanlarımızın son yıllarda acı şekilde feryatları var ama nedense bu feryatlar bir türlü duyulmuyor, görülmek istenmiyor. Akbağlar, Modern Evler, Sarıseki, Dumlupınar, Numune Mahallelerimizde özellikle gecenin sesliğini bozan ve insanlarımızı sesleriyle deli etme konumuna getiren bu konteyner vinçlerinin uzayıp giden sesleriyle, sabahı zor getiren feryatlar var. İnsanlarımızın sağlığını derinden etkileyen bu durum karşısında ne yazık ilgilenen pek yok. Ses desibelinin düşük olduğu var saydığımızda yatan ve dinlenen bir insan için bu tiz ve çalkantılı sesler, gittikçe çekilmez hal durumunda.

Konuyla ilgili yaptığım araştırmada devamlı hareket halinde olan konteyner vinçleri metal üzerinde gidip geldiğinden ve yük ağırlıkları zaman içerisinde fazlalaştığında, bu sesler daha güçlü şekilde gecenin sessizliğini delip insanımızın beyninin içini delmeye yetiyor.

Hâlbuki; STS Teknolojisiyle lastikli gezer vinçlerin yanında, dünyanın dört bir yanındaki konteyner terminallerinin günlük işlemlerinde ray ve saha koşullarından edinilen deneyim ile ‘Konecranes ARMG’ tasarımı geliştirilmiştir. ‘Konecranes Kauçuk Tekerlekli Liman Vinçlerinin İleri Teknolojisi’ bu şekilde kanıtlanmıştır. Konecranes ARMG’ın hafif ve akıllı bir çelik yapısı vardır. Bu teknoloji aktif yük kontrolü (ALC) özelliği ile bir araya geldiğinde az sessiz çeşitli günlük koşullarda konteyner istiflemesi sağlamaktadır.

Ama gel gelelim ‘İskenderun’un ileriki yılların bir Singapur’u olarak görüldüğünü’ göz önünde bulundurduğumda şu an insanlarımızın pek kıymeti yok. Rahat mı yatmış, rahatsız mı yatmış, hastası mı var, çoluk-çocuğu mu var bunların artık bir önemi yok.

Biz İskenderun olarak hızlı şekilde sanayileşip Singapur olma yolundayız. Bu makalemi kim okursa okusun bana hak verecektir. Bir gece limanın çıkarttığı o sesi duymak ve işitmek için; Modern Evler veya Akbağlar mıntıkasının bir yerinde gece birden sonra arabanızı kuytu bir yere çekin ve o sesi hasta gözüyle, çocuk gözüyle, yaşlı gözüyle, çalışan gözüyle, kadın gözüyle bir dinleyin ve vatandaşın çektiği o çileyi canlı şekilde yaşayın. Uyuyan gece sessizliğini bıçak gibi kesen o sesle bir irkilin!

1 YORUM

  1. Bir çevre ses kirlilugini ilk defa bu kadar guzel dile getirdiginiz icin cok tesekkurler. Makina muhendislerinden aldigimiz bilgilere gore limak isterse bu sesi kesebilirmis. Sistemde ses ayari varmis. Gozum ile gormedim ama boyle soyleniyor. Hatta bazen puantorlerin vinc operatorleri ile ysptiklari telsiz konusmalari bize kadar gelmekte. Bu ses isguvenligi yonunden ise bu baska yollara olabilur mesela degisik renkler ile isiklandirma gibi

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here