Çatalan Suyu Ne Zaman Şehrimize Akacak?

0
246

İskenderun su ile ilgili birçok problemler yaşar halde… Bir türlü damacanalardan kurtulamadık. Halkımız aldatmacalarla yıllarını tüketti. Bölgemizin su sorunu hızlı nüfus artışına paralele şekilde, yaşadığı sıkıntılarla yaşamaktan bıktı usandı.

1900–2005 yılları arasında dünya nüfusunun iki kat artmasıyla su kullanımı aşırı şekilde yükseldi. 2015 yılından beri dünya insanlığı tamamen su sorunlarıyla karşı karşıya gelmesiyle hala şehrimiz ‘su geldi gelecek’ diye aldatılır halde. Mete Aslan zamanından beri tam bir bilmeceye dönen bu aldatmaca daha ne zamana kadar sürecek.

Hatay, Büyükşehir Belediyesi oldu ‘işler onlara kaldı’ dendi denmesine de onlarda daha bir arpa boyu yol kat edemedi. Su gelecek hayalleriyle yaşayan İskenderun halkının sorunlarına kim veya kimler neşter vuracak diye heyecanlı bekleyişler sürüyor. Su satıcılarının köşe olduğu şehrimizde bıkkınlık hat safhada! İnsanlarımız soruyor! Kendi paralarımızın hebaya gittiği düşüncesi insanlarımızda hakim! Oy vererek Milletvekili yaptığımız kişiler bu konuda açıklayıcı bilgileri kamuoyu ile paylaşmıyor. Dahası yalnız milletvekilleri değil su konusunda ilgili kişilerin ortay çıkarak şu olaylardan dolayı suyu şehrimize getiremiyoruz diye bilgi noksanlığı artık milletimize gına getirdi.

Milyonlarca para sarf edilerek Osmaniye ilinden şehrimize kadar getirilen su nereye gitti?.. İskenderun’a gelirken yarı yollarda bu suyu kim sahiplendi. Nerede bu işleri organize eden belediyeler birliği?

Akan çeşmeden su içilecek dendi ama hala kullanma suyu şeklinde çeşmelerden su akıyor. Geçmişte nede çok şaşalı törenler yapılmıştı. ”Çatalan suyu çeşmelerden akacak ve halkımız piyasalardan para ile su almayacak” denmişti.

Tarım, sanayi, enerji potansiyelleri ve uygar yaşamın vazgeçilmezi olan su, gelecek kuşakların içerisinden çıkamayacağı önemli sorunlar olarak başköşemizde duruyor.. Yanı başımızda duran bu nimetten bir türlü faydalanamıyoruz. Şu an itibariyle; Dünyada 300’ün üstünde bulunan nehir havzalarındaki suları elde edebilmek için şimdiden birçok devletler savaş planları hazırlamaktadır.

İlgili resim

Geçmiş toplumlar su ihtiyaçlarını işbirliği içinde kullanmışlar ve birbirleriyle dost geçinmişlerdir. Yurdumuzdaki su havzaları birçok dost ülkelerin iştahlarını kabartmakta ve yoktan sebeplerle, dolaylı karışıklıklar çıkartarak bizleri rahatsız etmeye devam ediyorlar. Türkiye içinde bulunduğu coğrafyası ile dünyada sayılı su cennetlerinden biri olarak gözükmekte ve su sorunları ile kıvranan ülkelerin dikkatini çekmektedir. Zaman içinde petrol gibi ürünler konuşulmayacak su ile yoğunlaşan ülkelerin görüntüleri ön plana çıkacaktır.

Biz kilometrelerce boru döşettik ve Adana’dan gelecek suyu bekliyoruz. Türkiye’nin başına bela edilen Kürt sorununun altında yatan bence su sorunudur. Çünkü Ortadoğu politikaları farklı bir güç şeklinde gözükmekte, tarım sulamaları için gerekli olan su, Fırat ve Dicle’de bulunmaktadır. Türkiye’nin su musluklarını kapatması demek, buğdayın ve tahıl ürünlerinin komşu ülkelerde olmaması demektir. Bölgemizdeki su sorununu geçmiş yıllarda çok iyi şekilde analiz edildi ve projelerine vakit kaybedilmeden başlandı. Adana ili zoru başarmış, elde ettiği Çatalan suyunu hemşerileriyle paylaşmış ve bundan sonra ise bölgemizde politik zekâ gündeme gelmiştir.

Seçim zamanı verilen sözlerin takipçisi olmaktan dolayı sıkıntılar içerisindeyiz. Çatalan suyu acil şekilde takip edilmeli ve halkımızın damacana eziyetlerinden kurtulması her vatandaşımızın dileğidir.

Geçtiğimiz günlerde şehrimize gelen Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Feyezan kanalı ve İskenderun’a gelecek olan su ile ilgili konuşması aynen şöyleydi; ”…Yapılan çalışmalar kapsamında 6.5 km uzunluğunda 35 m derinliğinde 4m genişliğinde olan kanalın ıslah çalışması baştan aşağıya yapıldı. Ardından zemin beton işlemleri gerçekleştirildi. Hızla 2 etap ve 3 etap çalışmalarının ardından Feyezan kanalı hem çevresel hem de görüntü anlamında güzel bir görünüme kavuşacak. Diğer yandan Aslantaş barajından İskenderun’a gelen içme suyu çalışmalarının da tamamlandı. Çok güzel bir içme suyu isale hattı ve arıtma tesisi tamamlandı. İskenderun’a memba suyu kalitesinde su verilecek. Bundan sonra Hatay Büyükşehir Belediyesi devralıp işletmesini yapabilir…”

Bakan Eroğlu ile birlikte İskenderun ziyaretine, Ak Parti Hatay Milletvekilleri Orhan Karasayar, Adem Yeşildal, İSTE Rektörü Türkay Dereli, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil ile başkan yardımcıları Mehmet Bilgin, Ahmet Çetinkaya DSİ yetkilileri ve İskenderun Ak Parti İlçe Başkanı Ayhan Bodur ve yönetimi eşlik etmişti. Hala su ile ilgili yapılanmaların daha ne kadar zaman süreceği meçhul!..

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here