Çağlar; “İnsanlar Ölür Ama Devrimler Yaşar”

0
157

Dernek binasında dün bir basın toplantısı yapan İskenderun İnsan Hakları Derneği Şube Başkanı Sadullah Çağlar, 42 yıl önce yaşanan 1971 darbesini bir kez daha kınadı.

O dönemlerde yaşananlarla ilgili eleştirilerde bulunan Başkan Çağlar, dernek üyelerinin de hazır bulunduğu toplantıda; “Yakın tarihin en acılı olayı bundan 42 yıl önce 12 Mart 1971 darbesiyle Türkiye’de yaşandı. Aydınlanmanın tasfiye militarizmin başlangıcı olan cunta hareketlerinin önü açıldı. Ülke genelinde halkın toplumsal uyanışını engellemek için askeri müdahale yapıldı. 12 Mart harekâtı 68 kuşağını tasfiye etti. Ne yapmıştı yurtsever gençlik; ülkenin bağımsızlığını savunmaktan başka. Amerikan emperyalizminin simgesi 6. filo üstüne yürüyen Deniz Gezmiş ve arkadaşları bilimi, devrimi savunmanın bedelini canlarıyla ödediler.

Egemen halk yığınları geriye götürülmüşse bilim karşıtı dini, politik araç olarak kullanan yapay yöneticiler gündeme gelmiş ise bunun nedeni sağcı sistemdir. 1974 yılında Politika Gazetesi yazarı İsmail Cem dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil ile yaptığı söyleşide; bakan 12 mart darbesinin arkasında ABD vardır demiştir. Yalnız 12 Mart mı 12 Eylül’de ABD’nin eseridir. 24 Ocak devalüasyonu Türk parasını dolar karşısında sıfırladı. Bu sistemin etkileri hala devam etmektedir. Dolar şimdi iki milyona dayandı, fabrikalar kapanıyor, limanlar, ulusal kaynaklar özelleştirme adı altında satılıyor.

Acaba neden Türkiye dünya genelinde en çok silah alan ülkeler arasındadır. Halkın silahlanmaya değil barışa ihtiyacı vardır. Deniz Gezmiş ölüme giderken son anda yaşasın Türk ve Kürt halkının kardeşliği çığlığını atarken geleceği sezmiştir. İnsanlar ölür bu doğa kanunudur ama devrimler yaşar” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here