“Bu Durum Çocuklar Arasında Kamplaşma Yaratacak”

0
65

Eğitimsen Şube Başkanı Selçuk, Okullarda Kıyafetin Serbest Bırakılmasına Yönelik Açıklamalarda Bulundu…

Resmi Gazetede yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik ile ilgili açıklama yapan Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk; “Bu uygulamanın, dinsel inançları dışa vuran giysileri kapsaması telafisi güç sorunlar yaratacaktır” dedi.

AKP’nin 10 yıllık pratiğinin, sorunun ‘serbest kıyafet’ sorunu olmadığını, yıllardır laik eğitim anlayışına karşı yürütülen amansız mücadelenin bir yansıması olduğunu gösterdiğini öne süren Selçuk; “AKP’nin en temel pedagojik itirazları bile görmezden gelerek yasalaştırdığı ve tüm itirazlara rağmen uygulanmaya başlanan 4+4+4 dayatması olarak karşımıza çıkan ‘dindar ve kindar nesil yetiştirme’ projesinin gerçek amacı yavaş-yavaş ortaya çıkmaya başlamıştır.

MEB’in yayınladığı yönetmeliğin en dikkat çekici bölümü kız öğrencilerin, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur`an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilecek olmasıdır. AKP döneminde eğitimde yaşanan yoğun dinselleştirme uygulamaları dikkate alındığında “serbest kıyafet” gibi olumlu sayılabilecek bir düzenlemenin iktidar partisi tarafından kendi siyasal-ideolojik yaklaşımı üzerinden istismar edildiği çok açıktır.

Eğitim Sen`in ilke olarak kıyafet serbestliğine karşı çıkması mümkün değildir. Ancak 10 yıllık AKP iktidarında eğitimde yaşanan dinselleştirme uygulamaları bizleri ciddi anlamda kaygılandırmaktadır. Bu uygulamanın, dinsel inançları dışa vuran giysileri kapsaması telafisi güç sorunlar yaratacaktır. Örneği bu durum çocuklar arasında kamplaşma yaratacak, bazı bölgelerde kız çocuklarına yönelik fiilen baskı oluşturacaktır. Okullarda dinsel kıyafetlerin giyilmesini “kıyafet serbestliği” kapsamında değerlendirmek mümkün değildir. AKP’nin 10 yıllık pratiği sorunun “serbest kıyafet” sorunu olmadığını, yıllardır laik eğitim anlayışına karşı yürütülen amansız mücadelenin bir yansıması olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

Selçuk ayrıca, çocukların anne ve babalarının ekonomik durumu ve sınıfsal aidiyetlerinin görünüş olarak öncelikle giydikleri kıyafetlere yansıdığını kaydederek, “Dolayısıyla ekonomik durumu iyi olmayan, yoksul emekçi ailelerin çocukları, diğer çocukların giysileri karşısında birtakım çocukça tepkiler göstermeleri engellenemez.

Kılık kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, eğitim sisteminde yaşanan yoğun dinselleştirme uygulamalarının geldiği noktayı görmemiz açısından önemlidir. Hangi ad altında olursa olsun, okullarda dini yaşam tarzını yaygınlaştıran, gelişme çağındaki çocukların psikolojisini olumsuz etkileyecek dinsel simgeler kesinlikle kullanılmamalıdır” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here