“Böyle Bir Müdahale Savaş Sebebidir”

0
71

CHP Hatay Milletvekili Dudu, ‘Suriye Valisi’ Konusunu Meclise Taşıdı…

CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu basında yer alan “Suriye Valisi” haberleri ile ilgili olarak bir açıklama yaparak, “Başbakan Erdoğan ne yapmak istiyor?” diye sordu.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Milletvekili Av. Mevlüt Dudu “Suriye Valisi”nin hangi gerekçelerle atandığının açıklanmasını istedi. AKP Hükümetinin dış politikalarının ülkemiz menfaatlerinin düşünülmeden oluşturulduğuna dikkat çeken Milletvekili Dudu; “AKP Hükümeti ve Dışişleri Bakanı her attıkları adımda ülkemiz dış politikasını ve komşularımız ile olan ilişkilerimizi biraz daha sorunlar yumağına dönüştürüyor. Ülkemizin idari yapısında hiçbir yeri olmayan “Suriye Valisi”nin gerekçeleri kamuoyuna açıklanmalıdır. Basında yer alan haberlere göre bu vali ülkemizde bulunan tüm Suriyelilerle ilgilenecek. Ayrıca Suriye sınırları içinde muhalif grupların elinde bulunan yerlerdeki Suriye vatandaşları ile de ilgilenecek. Bu durum başka bir ülkenin egemenlik haklarına doğrudan müdahale etmektir. Bunun uluslar arası hukukta tek bir karşılığı vardır. O da böyle bir müdahalenin savaş sebebi olmasıdır” dedi.

Konuyu TBMM gündemine de taşıyan CHP’li Vekil Dudu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergede şu soruları sordu;

“1.Ülkemizin idari yapısında herhangi bir yeri olamayan “Suriye Valisi” ataması hangi dayanaklarla yapılmıştır? 2.Uluslararası anlaşmalarda “Suriye valisi” ataması ile ilgili uygun bir gerekçe bulunmakta mıdır? 3.“Suriye Valisi” hangi Bakanlığa bağlı olarak görevlerini yerine getirmektedir? 4.“Suriye Valisi”nin yetkileri nelerdir? 5.Atanan Valinin resmi olarak bir yetkisi olmasa bile, bu tür bir yapılanma sonucunda; uluslararası arenada, bu davranışın hem Esad rejimine bir gözdağı hem de  muhaliflere verilmiş bir destek anlamı ortaya çıkmaktadır. Bu destek ve gözdağı bilinçli olarak mı yapılmaktadır? 6.Atanmış olan Valinin; Türkiye’deki mültecilerle ilgili görevlerinin yanı sıra Suriye topraklarına ilişkin bir görevi de mevcut mudur? 7.Varsa bu  görevler neleri içermektedir? 8.Yine basında, valinin görevleri arasında yer alan; “Suriye topraklarında yönetimin kontrolünden çıkan şehirlerde yaşayan Suriyelilerle ilgilenmek.” Yer almaktadır. Bu durum uluslararası alanda, Suriye topraklarına müdahale olarak algılanmaz mı?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here