Bir Soru Önergesi de CHP’li Eryılmaz’dan!

0
95

Aden Limanında Yakalanan Gemiyi Başbakana Sordu…

Aden Limanı’na yanaşan bir Türk gemisinde tamamen Türk yapımı 3 bin parça kaçak silah bulunduğu haberlerinin basına yansımasının ardından CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz’da konuyu meclis gündemine taşıdı.

Konuya ilişkin olarak Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı tarafından, “…Yemen’de yakalanan gemide ne kadar silah var, ne derece doğru bilmiyorum. Yemen Gümrüğü’nün veya Dışişleri’nin beyanını baz almak suretiyle açıklama yapıyorum. Geminin gümrük işlemleri Mersin Gümrüğünde yapılmış. Mersin’de bu yükü taşıyan gemi Liberya bandıralı, daha önce Türk bandıralı demiştim. Sonra düzelttim. Ürünü taşıyan firma Türk firması. Kırmızı hat risk değerlendirmesi varmış. Bu kırmızı hat kapsamında kontrolünü bizim memurumuz yapmış. Beyannamede gıda maddeleri denilmiş, kakaolu ve çilekli bisküvi denilmiş. Banka havalesi Kuveyt Türk’te yapılmış. Olay bu!..” şeklinde yapılan açıklamayı da hatırlatan Milletvekili Eryılmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği önergesinde şu soruları sordu;

1-Aden Limanında yakalanan gemi hangi ülke bandıralıdır?

2-Aden Limanı’nda yakalanan kaçak silahlarla ilgili herhangi bir bilginiz var mıdır?

3-Geminin gümrük işlemlerinin Mersin Gümrüğü’nde yapıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu konuda ağır ihmali olan yetkililer hakkında soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

4-Yükün bir Türk firmasına ait olduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu yükü kim göndermiştir? Bu yükün içeriği silahlar kime hangi sebeple gönderilmiştir? Konşimento içeriğini kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?

5-Aden Limanında yakalanan gemideki silahların adedi ve menşeleri nedir?

6-Yemen’de yakalanan kaçak silahlarla ilgili Yemenli yetkililerle herhangi bir görüşme yapılmış mıdır? Yapıldıysa ne gibi girişimlerde bulunulmuştur? Yapılmadıysa yapmayı düşünüyor musunuz?

7-Yemen yönetimine Suudi makamlar aracılığıyla konunun ayrıntılarının kamuoyuna açıklanmaması yönünde Türk Hükümeti tarafından baskı uyguladığı iddiaları doğru mudur?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here